Ο Ρέντζο Πιάνο θα κατασκευάσει ξανά τη γέφυρα της Γένοβας: «Όταν μια γέφυρα πέφτει, τα τείχη σηκώνονται»

Ο Γενοβέζος αρχιτέκτονας Ρέντζο Πιάνο, ένα από τους πιο μεγάλους εν ζωή αρχιτέκτονες στον κόσμο, προσφέρθηκε να σχεδιάσει εθελοντικά μια «όμορφη νέα γέφυρα για τη Γένοβα» όπως δήλωσε.

Η γέφυρα που θα σχεδιάσει εθελοντικά θα αντικαταστήσει την καταρρέουσα γέφυρα Ponte Morandi στη γενέτειρά του στη Γένοβα.

Ο Πιάνο είπε στον Observer ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει για τα στοιχεία του νέου σχεδίου, αλλά ότι η νέα

γέφυρα πρέπει να αποτελεί ένα μνημείο και την ενσάρκωση μιας «θετικής στιγμής ενότητας και συνεργασίας».

Η γέφυρα Μοράντι κατέρρευσε σε κακές καιρικές συνθήκες το πρωί της 14ης Αυγούστου 2018, σκοτώνοντας 43 άτομα.

Ο Ρέντζο Πιάνο βρίσκεται πίσω από πολλά έργα που έχουν αναμορφώσει πόλεις του κόσμου πίσω από το Shard στο Λονδίνο και το Κέντρο Pompidou στο Παρίσι, αλλά και το Κέντρο Πολιτισμού ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Φάληρο.

Η νέα γέφυρα κατά την εκτίμησή του πρέπει να Περιέχει την έννοια της "αλήθειας και υπερηφάνειας" και να μεταφέρει αυτό το μήνυμα σε όσους την περνούν καθημερινά.

Η Μοράντι είναι η μεγάλη είσοδος στην πόλη και θα πρέπει να εκφράζει τις πραγματικές της αξίες δήλωσε ο αρχιτέκτονας.

Ο Πιάνο είπε ότι η ανοικοδόμηση της γέφυρας, η οποία ήταν ζωτικής σημασίας για τον κύριο αυτοκινητόδρομο Α10 της Ιταλίας, είναι επιτακτική όχι μόνο επειδή θα αποκαταστήσει ένα μεγάλο κομμάτι υποδομής, αλλά επειδή θα αποτελέσει ορόσημο για ελπίδα.

"Μια γέφυρα είναι ένα σύμβολο και δεν πρέπει ποτέ να πέσει, γιατί όταν πέφτει μια γέφυρα, τα τείχη ανεβαίνουν. Δεν είναι μόνο φυσικά αλλά μεταφορικά – τα τείχη είναι κακά, δεν πρέπει να χτίζουμε τείχη, αλλά γέφυρες που κάνουν συνδέσεις".

Ο αρχιτέκτονας ήταν σε μια συνάντηση στη Γενεύη όταν άκουσε για την καταστροφή και σύντομα προσέφερε την υποστήριξή του στην ιταλική κυβέρνηση. Ο Πιάνο, διορίστηκε μέλος της Γερουσίας της Δημοκρατίας στο ιταλικό κοινοβούλιο το 2013. Το 2016 ο Ρέντζο Πιάνο κλήθηκε να ηγηθεί των προσπαθειών ανασυγκρότησης μετά την καταστροφή πολλών πόλεων στην Ιταλία από σεισμό 6,2 βαθμών στη κλίμακα Ρίχτερ.

Οι επισκευές της γέφυρας Μοράντι είχαν απορριφθεί το περασμένο φθινόπωρο ως πολύ δαπανηρές.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα