ΗΠΑ: Στην δημοσιότητα η «μαύρη λίστα» των ολιγαρχών του Πούτιν

Σε μία πρωτοφανή κίνηση, κατά τη διάρκεια της νύχτας, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με τα ονόματα Ρώσων αξιωματούχων και επιχειρηματιών. Οι αμερικανικές αρχές θεωρούν ότι τα πρόσωπα αυτά ανήκουν στο περιβάλλον του Ρώσου προέδρου και ενδέχεται να τους επιβληθούν κυρώσεις ως αντίποινα για την φερόμενη ανάμειξη της Μόσχας στις εκλογές του 2016.

Στον κατάλογο υπάρχουν 114 Ρώσοι αξιωματούχοι και 96 επιχειρηματίες

(οι οποίοι χαρακτηρίζονται «ολιγάρχες»), συμπεριλαμβανομένων του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ, του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά και γνωστών επιχειρηματιών, όπως ο Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Η δημοσιοποίηση της επτασέλιδης αυτής λίστας, που περιλαμβάνει κυρίως τους ολιγάρχες που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο, αλλά και πολλούς που βρίσκονται εκτός του άμεσου κύκλου του προέδρου Πούτιν, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα τους επιβληθούν κυρώσεις, αλλά επισημαίνει τον κίνδυνο να γίνει αυτό.

Ο διευθυντής της CIA, Μάικ Πομπέο, πάντως δήλωσε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να «μπλέκεται» στις εσωτερικές υποθέσεις των ΗΠΑ εκτιμώντας ότι θα προσπαθήσει να επηρεάσει και τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου του 2018.

Κρεμλίνο: «Να αναλύσουμε πρώτα τη λίστα»

Η πρώτη αντίδραση από το Κρεμλίνο ήταν επιφυλακτική με τον Ντμίτρι Πεσκόφ να δηλώνει «Οφείλουμε πρώτα να αναλύσουμε (την λίστα), καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο στην δημοσιοποίηση αυτή. Δεν είναι η πρώτη φορά που υφιστάμεθα εκδηλώσεις επιθετικότητας απέναντί μας, γι'αυτό και δεν θα πρέπει να υποκύψουμε σε συναισθηματισμούς, οφείλουμε πρώτα να τα κατανοήσουμε όλα και μετά να διαμορφώσουμε τη θέση μας».

Ο Πεσκόφ υπογράμμισε ότι δεν επιβάλλεται καμία κύρωση με το κείμενο αυτό ωστόσο εξέφρασε τη λύπη του, καθώς η λίστα θα μπορούσε «δυνάμει να ζημιώσει την εικόνα και τη φήμη των επιχειρήσεών μας, των επιχειρηματιών μας, των πολιτικών μας υπεύθυνων και των ηγετών μας».

«Μπορείτε να παρατηρήσετε ότι ντε φάκτο όλος ο κόσμος αποκαλείται “εχθρός των ΗΠΑ”», σημείωσε με νόημα.

Στη Ρωσία υπάρχουν ήδη αντιδράσεις για τον κατάλογο αυτό με τον πρόεδρο της Δούμα να τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι «νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα οδηγήσουν σε μια μεγαλύτερη συνοχή της κοινωνίας μας».

«Η περίληψη σε αυτήν την λίστα εικονικών κυρώσεων σε βάρος όλης της ηγετικής ελίτ της χώρας μας δείχνει ότι οι σχέσεις μας (με την Ουάσινγκτον) βαίνουν πραγματικά προς τη ρήξη», δήλωσε επίσης από την πλευρά του ο Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή), τις δηλώσεις του οποίου επικαλέστηκε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΗΠΑ, Πούτιν,ipa, poutin