Τρία γράμματα μόνο φωτίζουν...

10:34 28/10/2017 - Πηγή: efsyn
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ Ο Ύμνος του Ε Α Μ Κίτρινα Ποδήλατα Video of Ο Ύμνος του Ε Α Μ Κίτρινα Ποδήλατα 28.10.2017, 10:10

Στις 27 Σεπτεμβρίου 1941 οι Λευτέρης Αποστόλου (ΚΚΕ), Χρήστος Χωμενίδης (Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας), Ηλίας Τσιριμώκος (Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας) και Απόστολος Βογιατζής (Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας) ιδρύουν το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ), που έμελλε να γίνει η μαζικότερη οργάνωση αντίστασης ενάντια στα γερμανικές, ιταλικές και βουλγαρικές φασιστικές δυνάμεις κατοχής της Ελλάδας.

Στις

10 Οκτωβρίου 1941 το ΕΑΜ κάνει την επίσημη εμφάνισή του με ένα Διάγγελμα-Μανιφέστο «προς τον ελληνικό λαό, προς όλους τους Έλληνες που η καρδιά τους χτυπάει για το ξεσκλάβωμα της πατρίδας...», το οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «ο αγώνας δεν θα είναι εύκολος, μα το έπαθλό του αξίζει κάθε θυσία. Και το έπαθλο αυτό θα είναι μια Νέα Ελλάδα, ελεύθερη και ανεξάρτητη, κτήμα του λαού της...».

Στις 28 Οκτωβρίου του ίδιου έτους το ΕΑΜ καλεί τους, εξαθλιωμένους από την πείνα, κατοίκους της Αθήνας να βγουν στους δρόμους, για να τιμήσουν με τον τρόπο αυτό το έπος του ελληνικού λαού στα βουνά της Αλβανίας.

Ακολουθούν απεργίες και διάφορες άλλες κινητοποιήσεις, που καταδεικνύουν στους κατακτητές ότι απέναντί τους έχουν πλέον έναν λαό ο οποίος έχει ξεσηκωθεί και είναι αποφασισμένος να αντισταθεί για να πετύχει την απελευθέρωσή του με οποιοδήποτε τίμημα, ακόμα κι αν πρόκειται για την ίδια του τη ζωή.


Δώρα Σελλά

[related-articles]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απόρρητος φάκελος Άρης Βελουχιώτης
Keywords
Τυχαία Θέματα