Το πνεύμα των παλιών Iron Maiden ζει στους Mutoid Man

17:26 7/6/2017 - Πηγή: efsyn
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ mutoid-man-630.jpg Ιεροσυλία μεν αλλά... 07.06.2017, 16:02 | Ετικέτες: rock, Iron Maiden, metal, βίντεο Συντάκτης: Γιάννης Καψάσκης

Δεν έχω αποφασίσει ακόμα αν με ενοχλεί ή αν με γοητεύει το ιδιόμορφο status που έχουν οι Iron Maiden

στο χώρο του ελληνικού rock. Για ένα τεράστιο κομμάτι του, αποτελούν ιερές αγελάδες και το οτιδήποτε λεχθεί για αυτούς θα μπει κάτω από το αναλυτικότερο των μικροσκοπίων, με τους υποστηρικτές να ψάχνονται για καυγά με το παραμικρό. Υπάρχει και ένα άλλο, σχετικά νεότερο τμήμα που μπούχτισε από την επί χρόνια θεοποίηση τους από τους μεγαλύτερους και θεωρούν σχεδόν ηθική τους υποχρέωση να τους αμφισβητούν.

Σε κάθε περίπτωση, ένας τίτλος όπως αυτός που προηγείται του κειμένου είναι καταδικασμένος να αποτύχει.

«Ποιοι είναι αυτοί οι Mutoid Man, και από που ως που μπαίνουν στην ίδια πρόταση με τους Maiden;», οι προφανείς διαμαρτυρίες των μουσικών εικονομάχων. «Γιατί να είναι ανάγκη να συνδεθεί ένα από τα πιο φρέσκα projects των τελευταίων ετών με κάτι παρωχημένο;», θα ακούγονταν από την αντίθετη όχθη οι εικονοκλάστες. Θεωρητικά, έχουμε χάσει πριν καν ξεκινήσουμε. Ή μήπως όχι;

Κατ'αρχήν, οι συστάσεις. Οι Mutoid Man που προφανώς δεν απολαμβάνουν κανένα είδος δημοσιότητας, είναι το χαλαρό side project των Steve Brodsky (Cave In), Nick Cageao και Ben Koller (Converge), οι οποίοι στο πρώτο τουλάχιστον album τους είχαν φτιάξει μια ωραία ισορροπία μοντέρνου μελωδικού hardcore, ακριβώς ανάμεσα στις ηχητικές ταυτότητες των βασικών σχημάτων των συμμετεχόντων. Το «Bleeder» του 2015 ήταν φρέσκο, ήταν up tempo, ένα ιδανικό heavy καλοκαιρινό soundtrack. Ευχάριστο και ευπρόσδεκτο, αλλά όχι κάτι που κρατούσαμε την ανάσα μας για τη συνέχεια του.

Όταν λοιπόν λίγες μέρες πριν έφτασε στα χέρια μας το «War Moans», το δεύτερο και ολοκαίνουριο album, δε μπήκε στις ακροάσεις πρώτης προτεραιότητας, μέχρι που οι συγκυρίες το έφεραν σε αυτή τη θέση. 'Η πιο συγκεκριμένα, ένα τυχαίο shuffle.

Τα πρώτα reviews ήταν θετικά προσκείμενα. Μιλούσαν για περισσότερη ταχύτητα, για περισσότερο αγνό metal χαρακτήρα και μάλιστα αναφέρθηκαν και οι Iron Maiden σε κάποια. Αν όμως έχω κρατήσει μια ατάκα για τους θρυλικούς Βρετανούς, είναι εκείνη του Δημήτρη Τσούνταρου που είχε αναφέρει σε κάποιο τεύχος του ελληνικού Metal Hammer μιλώντας για το πρώτο Maiden album ότι «...είναι τόσο πηγαίο και ορμητικό που θα συνέχιζε να παίζει, ακόμα κι αν κοβόταν το ρεύμα».

Ήταν το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα όταν η τυχαία εναλλαγή κομματιών στο iPod έφερε το «Melt Your Mind» αμέσως μετά το «Prowler», η ελευθεριότητα και το συναίσθημα ελεύθερης πτώσης ήταν ακριβώς το ίδιο και αυτός ο ανεπιτήδευτος rock n roll χαρακτήρας που μοιράζονται τα δυο κομμάτια έκαναν τα 37 χρόνια που τα χωρίζουν να μοιάζουν δευτερόλεπτα.

Ο δίσκος των Mutoid Man είναι εμποτισμένος σε αυτό το πνεύμα, οι δημιουργοί του έχουν την άνεση να ισορροπούν κλασικότροπο metal με μοντέρνα ατμόσφαιρα και το ότι επιλέγουν να κυκλοφορούν albums αρχές καλοκαιριού, μόνο ως ευτυχής σύμπτωση (;) μπορεί να θεωρηθεί.

[ad-slot]

[related-articles]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι Rammstein και το πραγματικό νόημα της επιτυχίας Πώς οι Tool στήνουν ένα ανίκητο brand μέσω της αδράνειας Στο δρόμο της... ιστορικής δικαίωσης
Keywords
Τυχαία Θέματα