Ο Κέιβ πηγαίνει στο Ισραήλ παρά τις διαμαρτυρίες

11:05 20/11/2017 - Πηγή: efsyn
ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ cave.jpg Και οι δύο συναυλίες είναι sold out | Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP 20.11.2017, 11:00 | Ετικέτες: μουσικοί, συναυλίες, Nick Cave Συντάκτης: efsyn.gr

Πριν από τις δύο συναυλίες του απόψε και αύριο στο Τελ Αβίβ o Nick Cave επιχείρησε να εξηγήσει την απόφασή του να παίξει εκεί με τους Bad Seeds στο πλαίσιο

της ευρωπαϊκής περιοδείας του, όπως είχε ανακοινώσει τον Φεβρουάριο, παρά τις επικρίσεις που ακολούθησαν και το γεγονός ότι εδώ και χρόνια συνάδελφοί του καλούν σε πολιτιστικό εμπάργκο.

Ειδικότερα, αρκετοί καλλιτέχνες, όπως ο Roger Waters, ο οποίος σταθερά εκφράζει την αλληλεγγύη του στους Παλαιστινίους και την αντίθεσή του στο ισραηλινό κράτος, και ο Thurston Moore, κάλεσε τον Nick Cave να ακυρώσει τις μουσικές παραστάσεις του όσο «το απαρτχάιντ παραμένει».

Σε ανοιχτή επιστολή η ομάδα «Καλλιτέχνες για την Παλαιστίνη», στην οποία συμμετέχουν οι δύο μουσικοί, τόνιζαν ότι «Παλαιστίνιοι συγγραφείς συλλαμβάνονται. Φεστιβάλ διακόπτονται. Υπάρχει απαγόρευση ταξιδιών για ηθοποιούς και μουσικούς. Τα social media είναι υπό παρακολούθηση. Τα ΜΜΕ δέχονται λογοκρισία και επιδρομές.

Αυτά είναι εγκλήματα, αλλά όταν ένας διεθνής καλλιτέχνης του δικού σας βεληνεκούς, παρά τις εκκλήσεις των Παλαιστινίων, συνεχίζει να εμφανίζεται σε σκηνές του Ισραήλ, η κυβέρνηση η οποία προωθεί αυτά τα εγκλήματα παίρνει θάρρος. Ό,τι και να κάνει φαίνεται πως δεν τιμωρείται.

Χθες βράδυ σε συνέντευξη Τύπου ο ανατρεπτικός δημιουργός απάντησε λέγοντας ότι εάν οι μουσικοί επιλέξουν να παίξουν στο Ισραήλ, «θα πρέπει να υποστούν ένα είδος δημόσιας ταπείνωσης από τον Roger Waters κλπ».

Συνέχισε δηλώνοντας ότι μετά από πολλή σκέψη και περισυλλογή αποφάσισε ότι θα παίξει στη συγκεκριμένη χώρα, «επειδή ξαφνικά έγινε πολύ σημαντικό το να σταθείς εναντίον εκείνων που προσπαθούν να φιμώσουν τους μουσικούς, να τους κάνουν bullying και να τους κάνουν να σιωπήσουν».

Δείτε στο παρακάτω βίντεο απόσπασμα από τη συνέντευξη Τύπου στο Τελ Αβίβ

Τόνισε δε ότι αγαπάει το Ισραήλ και ότι ήθελε να πάρει μια θέση αρχής κατά οποιουδήποτε προσπαθεί να λογοκρίνει τους μουσικούς. Αναφερόμενος στο κίνημα για μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων και κυρώσεις (BDS) είπε το εξής: «Θα μπορούσατε να πείτε ότι με κάποιο τρόπο ότι το BDS με έκανε να παίξω το Ισραήλ».

«Ήρθαμε στο Ισραήλ πριν 20 περίπου χρόνια και πραγματοποιήσαμε κανά δυο περιοδείες. Ένιωσα μια τεράστια σύνδεση με το Ισραήλ. Οι άνθρωποι μιλάνε για την αγάπη μιας χώρας, αλλά σε κάποιο βαθμό αισθάνθηκα, μια σύνδεση που δεν θα μπορούσα πραγματικά να περιγράψω». Επισήμανε ότι δεν με το συγκρότημά του δεν έπαιξε στη χώρα τις τελευταίες δύο δεκαετίες λόγω της εμπορικής αποτυχίας του δίσκο «The Boatman's Call» (1997).

Μιλώντας στους δημοσιογράφους πρόσθεσε ότι κανείς δεν θέλει να είναι ταπεινωθεί δημοσίως. «Είναι αυτό που φοβόμαστε περισσότερο. Και σκέφτομαι, τι ντροπή. Το έκανα ίσως για 20 χρόνια».

Ο μουσικός υποστήριξε πως η αλλαγή της στάσης του ήρθε, όταν ο Brian Eno του ζήτησε να υπογράψει μια λίστα που ονομάζεται «Καλλιτέχνες για την Παλαιστίνη» πριν από τρία χρόνια.

«Πολύ έξυπνα, δεν θέλησα να το υπογράψω», είπε. «Υπήρχε κάτι που με σταμάτησε από το να υπογράψω. Όμως επίσης δεν έπαιζα στο Ισραήλ. Κι αυτό μου φαινόταν δειλό, πραγματικά».

.@nickcave's performances in Tel Aviv and recent statement are a propaganda gift to Israeli apartheid. Nonetheless, we thank him for making one thing abundantly clear -- playing Tel Aviv is never simply about music. pic.twitter.com/VkfRCXYnPt

— PACBI (@PACBI) 19 Νοεμβρίου 2017

Με νέα ανακοίνωση η Παλαιστινιακή Εκστρατεία για Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ (ιδρυτική οργάνωση του BDS) απάντησε σημειώνοντας πως οι εμφανίσεις του Nick Cave στο Τελ Αβίβ και η πρόσφατη δήλωσή του αποτελούν δώρο προπαγάνδας στο ισραηλινό απαρτχάιντ.

«Ευχαριστούμε τον Nick Cave που έκανε σαφές ότι το να παίξεις στο Τελ Αβίβ δεν έχει να κάνει ποτέ μόνο με τη μουσική. Είναι πολιτική και ηθική απόφαση να σταθούμε ενάντια στους καταπιεσμένους» αναφέρεται στο κείμενο.

Η ανοιχτή επιστολή προς τον Αυστραλό μουσικό έθετε τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, του απαρτχάιντ, και της συναυλίας των Radiohead στο Τελ Αβίβ τον Ιούλιο.

Την υπέγραφαν επίσης οι κινηματογραφιστές Mike Leigh και Ken Loach, που συνεργάστηκαν στενά με φιλοπαλαιστινικές οργανώσεις που επέκριναν τον Thom Yorke. Το 2014 οι Neil Young, Cee Lo Green, Backstreet Boys, Lana Del Rey και άλλοι καλλιτέχνες ακύρωσαν τις παραστάσεις του στο Ισραήλ.

Ωστόσο, ο Κέιβ φαίνεται ότι δεν πείστηκε από τα επιχειρήματα και θα πραγματοποιήσει τις δύο sold out συναυλίες του.

[ad-slot]

[related-articles]sold out

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Στο τέλος παίξαμε μουσική» «Thom μη γκρινιάζεις» Κάποιος πρέπει να ρωτήσει τους Radiohead, ελευθερία για ποιους ακριβώς;
Keywords
Τυχαία Θέματα