Ένας Αμερικανός μουσικός ήρωας

06:39 4/10/2017 - Πηγή: efsyn
ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ petty-tom-630.jpg Ο Tom Petty μας άφησε, όμως τα τραγούδια του θα συνοδεύουν πάντα εκείνους που ξέρουν να ακούν rock ‘n’ roll | AP Photo 04.10.2017, 06:13 | Ετικέτες: rock, pop, Tom Petty, συναυλίες Συντάκτης: Χρήστος Καλλιμάνης

«Μας έχει σχεδόν τελειώσει ο χρόνος, αλλά προλαβαίνουμε να παίξουμε άλλο ένα». Με αυτόν τον τρόπο ο

Tom Petty προλόγιζε το «American Girl» στην τελευταία του συναυλία στις 25 Σεπτεμβρίου. Μία εβδομάδα μετά θα ήταν νεκρός.

Ο Tom Petty έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στις 2 Οκτωβρίου σε ηλικία 66 ετών έπειτα από καρδιακή προσβολή, αφήνοντας πίσω του μία σπουδαία μουσική παρακαταθήκη. Με περισσότερα από σαράντα χρόνια καριέρας, πολλές επιτυχίες, μία θέση στο Rock ‘n’ roll Hall of Fame, σπουδαίες συνεργασίες, ακόμη και δικό του αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ.

Ανήκει στην κλειστή ομάδα των μεγάλων Αμερικανών τραγουδοποιών, δίπλα στους Bob Dylan, Neil Young και άλλους, παραμένοντας, όμως, πάντα διακριτικός και… εκρηκτικός όταν έπρεπε.

AP Photo

Εξαιρετικός συνθέτης και κιθαρίστας με γνώση της μουσικής, ο Tom Petty ήξερε να γράφει επιτυχίες, αλλά κυρίως καλά rock ‘n’ roll τραγούδια. Καταπιάστηκε με πολλά θέματα στους στίχους του, ενώ παρέμεινε φανατικός υπέρμαχος της καλλιτεχνικής ελευθερίας και πολέμιος των σκληρών πρακτικών της μουσικής βιομηχανίας.

Ο Thomas Earl Petty γεννήθηκε στις 20 Οκτωβρίου του 1950 στη Φλόριντα. Η παιδική του ηλικία κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν, καθώς, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος, ο πατέρας του τον χτυπούσε συνεχώς.

Η λατρεία του για τη μουσική ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία και δύο γεγονότα έπαιξαν κεντρικό ρόλο. Όπως αναφέρει το NME, σε ηλικία δέκα ετών γνώρισε από κοντά τον «Βασιλιά» Elvis και αμέσως μετά πήγε και αντάλλαξε τη σφεντόνα του με ένα κουτί από 45αρια βινύλια. Στα 13 του είδε για πρώτη φορά τους Beatles στο Ed Sullivan Show και αποφάσισε ότι θέλει να γίνει μουσικός.

Η πρώτη του μπάντα ήταν οι «Epics», όμως το συγκρότημα διαλύθηκε το 1975. Εκείνη την περίοδο ο Tom Petty βρισκόταν ήδη στο Λος Άντζελες. Εκεί σχημάτισε τους Heartbreakers, την μπάντα με την οποία έμελε να γνωρίσει τεράστια επιτυχία και να περάσει στη μουσική Ιστορία.

Το 1976 το περίφημο «American Girl» είναι το τραγούδι που κλείνει το ντεμπούτο των Heartbreakers. Αρχικά μπορεί να έκανε μικρή αίσθηση στις ΗΠΑ όμως το album σημείωσε επιτυχία στη Βρετανία.

Ο Tom Petty είχε δηλώσει για το «American Girl»: Είναι απλά ένα παράδειγμα ενός χαρακτήρα για τον οποίο γράφω συχνά. Ένα παιδί από μικρή πόλη που ξέρει ότι υπάρχει κάτι παραπάνω εκεί έξω, αλλά τρελαίνεται μέχρι να το βρει. Πάντα αισθανόμουν συμπάθεια για εκείνη».

Στο «You’re Gonna Get It!» υπήρχαν τραγούδια όπως το «I Need to Know», όμως ο τρίτος δίσκος ήταν εκείνος που τους απογείωσε. Το «Damn The Torpedoes» έγινε τρεις φορές πλατινένιο και μας έδωσε κομμάτια όπως τα «Refugee», «Here Comes My Gril» και «Even The Losers».

Ο Tom Petty, λάτρης των συνεργασιών, έγραφε μουσική και για άλλους, και το 1982 το τραγούδι του «Stop Draggin’ My Heart» έγινε μία από τις πρώτες solo επιτυχίες της Stevie Nicks.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 οι Heartbreakers έκαναν μία ελαφρώς ψυχεδελική στροφή, πειραματιζόμενοι σε συνεργασία με τον Dave Stewart των Eurythmics.

Το 1988 ήταν μία ξεχωριστή χρονιά για τον Tom Petty, καθώς βρέθηκε να είναι μέλος του σουπεργκρουπ του George Harrison, τους The Travelling Wilburys. Μαζί του ήταν οι Bob Dylan, Roy Orbison και Jeff Lynne των ELO.

Ο Tom Petty κυκλοφόρησε το πρώτο του solo album το 1989 σε συνεργασία με αρκετούς διάσημους καλλιτέχνες. Μέσα στο «Full Moon Fever» υπήρχε το «Free Fallin’» το οποίο θα εξελιχθεί σε ένα από τα πιο γνωστά του τραγούδια.

Σε αντίθεση με αρκετούς rockers της γενιάς του ο Tom Petty συνέχισε να παράγει αξιόλογη μουσική τόσο στη δεκαετία του 1990 όσο και στον… 21ο αιώνα, αλλά και να πραγματοποιεί σπουδαίες ζωντανές εμφανίσεις.

AP Photo

Άλλωστε τόσο μόνος του όσο με τους Heartbreakers θεωρούνταν ένας από τους πιο «δυνατούς» live καλλιτέχνες. «Εάν δεν το έχεις κάνει, δεν μπορείς να καταλάβεις» δήλωνε στο Rolling Stone για τις live εμφανίσεις. «Εάν δεν έχει αρκετή εμπειρία θα αποτύχεις» ανέφερε στην τελευταία του συνέντευξη στην οποία παραδεχόταν πως κανένας δεν μπορεί να νικήσει τον χρόνο «Θα έλεγα ψέματα εάν δεν παραδεχόμουν πως αυτή μπορεί να είναι η τελευταία μου μεγάλη περιοδεία».

Από το 2000 και μετά ο Tom Petty γνώρισε νέα επιτυχία με τραγούδια όπως τα «Room at The Top», «Free Girl Now», «Saving Grace»

Το 2010 οι ανανεωμένοι Heartbreakers κυκλοφόρησαν το «Mojo», το οποίο έφτασε στη θέση 2 του Billboard, ενώ και το 2013, το δέκατο τρίτο album τους, το «Hypnotic Eye» πήγε έως το νούμερο 1.

Λίγες ημέρες πριν τον θάνατό του ο Tom Petty και οι Heartbreakers μόλις είχαν ολοκληρώσει μία πολύ μεγάλη περιοδεία για να γιορτάσουν τα σαράντα χρόνια καριέρας τους.

[ad-slot]

[related-articles]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ένας πολύ cool Michael Kiwanuka, δύο συναυλίες με ψυχή Ποιες μπάντες έριξαν αυλαία μέσα στο 2017
Keywords
Τυχαία Θέματα