«Έφυγε» η ψυχή των AC/DC

11:38 19/11/2017 - Πηγή: efsyn
ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ young-malc.jpg (Yui Mok/PA via AP) 19.11.2017, 10:29 | Ετικέτες: rock, AC/DC Συντάκτης: efsyn.gr

Μόλις σε ηλικία 64 ετών «έφυγε» από τη ζωή ο θρυλικός κιθαρίστας και δημιουργός των AC/DC Μάλκομ Γιάνγκ. Μαζί με τον αδελφό του, Άνγκους Γιάνγκ, ίδρυσαν το 1973 το σπουδαίο συγκρότημα. Θρυλικός για τα δυνατά και ρυθμικά ριφς του, που κυριολεκτικά εκτόξευσαν το συγκρότημα από το Σίδνεϊ.

Ο Αυστραλός μουσικός «πέθανε ειρηνικά το Σάββατο με την οικογένειά του δίπλα στο κρεβάτι του» σύμφωνα

με ανακοίνωση της οικογένειας του, η οποία μεταξύ άλλων έγραψε το εξής:

Γνωστός για τη μουσική του δυναμική. Τραγουδοποιός, κιθαρίστας, performer, παραγωγός και οραματιστής που ενέπνευσε πολλούς. Από την αρχή γνώριζε τι ήθελε να επιτύχει και μαζί με τον μικρότερο αδελφό του έφτασαν στην παγκόσμια σκηνή, δίνοντας τα πάντα σε κάθε παράσταση. Τίποτα λιγότερο θα έκανε για τους οπαδούς τους.

Yui Mok/PA via AP

Ο Μάλκομ έπασχε από άνοια τα δέκα τελευταία χρόνια. Γι αυτό το 2014 αποσύρθηκε από τη μπάντα για αντικατασταθεί από τον ανιψιό του Stevie στην τελευταία περιοδεία του συγκροτήματος. Το ίδιο είχε γίνει αλλά για λίγο σε μία παγκόσμια περιοδεία το 1988, όταν είχε υποβληθεί σε θεραπεία για τον αλκοολισμό.

Ο Άνγκους Γιανγκ είχε πει ότι είχε εμφανίσει συμπτώματα άνοιας το 2008 κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης του άλμπουμ του 2008, Black Ice, αλλά δεν ήταν «ήξερε ακόμη τι ήθελε να κάνει». «Του είχα πει, “θέλεις να συνεχίσεις με αυτό που κάνουμε;” Κι εκείνος απάντησε “φυσικά”»…

Τότε ξεκίνησε μια παγκόσμια περιοδεία με 168 συναυλίες και κέρδη 441 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία διήρκησε σχεδόν δύο χρόνια. Στο πλαίσιο αυτής και το τελευταίο live του Μάλκομ με τους AC / DC, τον Ιούνιο του 2010 στο Μπιλμπάο της Ισπανίας.

Πρόκειται για την τέταρτη πιο προσοδοφόρα περιοδεία όλων των εποχών, μετά το The Wall Live του Ρότζερ Γουότερς, της Bigger Bang των Rolling Stones της 360 Tour των U2.

Πολλά μουσικοί - είδωλα της ροκ, όπως ο Όζι Όσμπορν και ο Έντι Βαν Άλεν αποχαιρέτησαν στον Μάλκομ. Ο πρώτος εξέφρασε τη λύπη για το θάνατο του φίλου μέσω Twitter, ο δεύτερος δήλωσε ότι ήταν μια «θλιβερή μέρα στο rock and roll».

«Ήταν η ψυχή τω AC / DC» είπε για να προσθέσει ότι έζησε μερικές από τις καλύτερες στιγμές της ζωής του στην ευρωπαϊκή περιοδεία τους το 1984.

Μεταξύ άλλων, τα συλλυπητήρια τους εξέφρασαν οι μουσικοί: Νίκι Σιξ των Motley Crue, ο Τομ Μορέλλο των Rage Against the Machine, ο Πολ Στάνλεϊ των Kiss, ο Ρον Γουντ των Rolling Stones και ο Ράιαν Άνταμς.

Από τον πρώτο δίσκο με τίτλο High Voltage (1975), δύο χρόνια μετά την πρώτη εμφάνισή τους, μέχρι το τελευταίο άλμπουμ τους, Rock or Bust, τα δύο αδέλφια ήταν οι δημιουργοί των τραγουδιών.

Ο Γιάνγκ γεννήθηκε στη Γλασκόβη το 1953, αλλά η οικογένειά του μετανάστευσε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας 10 χρόνια αργότερα. Ο θάνατος του Μάλκομ έρχεται μόλις ένα μήνα μετά το θάνατό του Τζώρτζ σε ηλικία των 70 ετών.

Στην επίσημη ανακοίνωσή το συγκρότημα αναφερόταν στην τεράστια αφοσίωση του στη μπάντα, της οποίας ήταν η κινητήριος δύναμη.

Ο Γιάνγκ μπήκε στο Rock and Roll Hall of Fame μαζί με το υπόλοιπο συγκρότημα το 2003.

Το όγδοο studio άλμπουμ με τίτλο Back in Black (1980) πούλησε 50 εκατομμύρια αντίτυπα και έγινε ένα από τα πιο εμπορικά άλμπουμ παγκοσμίως.

Το ένατο άλμπουμ «For Those To About Rock We Salute You» (1981) ήταν ο πρώτος δίσκος τους που έφτασε στο νούμερο 1 στις ΗΠΑ.

[ad-slot]

[related-articles]

Keywords
Τυχαία Θέματα