Υπόθεση ELFE - ΔΕΠΑ: Με ειδικό δικαστήριο απειλεί η ΝΔ - Η απάντηση Σταθάκη

Με παραπομπή στο ειδικό δικαστήριο απείλησαν τους υπουργούς που έχουν εμπλοκή στην υπόθεση των χρεών της ELFE του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στην ΔΕΠΑ οι βουλευτές της ΝΔ κατά την συζήτηση της σχετική επίκαιρης επερώτησης. «Αν υπάρχει σκάνδαλο, είναι της ΝΔ» παρατήρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης επισημαίνοντας ότι τα χρέη της ELFE

προς την ΔΕΠΑ ανέρχονταν στα 108 εκατ. ευρώ όταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση και σήμερα τα χρέη ανέρχονται στα 120 εκατ. ευρώ.

Οι υπουργοί που πήραν τον λόγο υπογράμμισαν ότι η υπόθεση ερευνάται ακόμα από την Δικαιοσύνη, επισήμαναν όμως ότι καμία από τις κατηγορίες της ΝΔ δεν ευσταθεί, καθώς ούτε τα χρέη της ELFE προς την ΔΕΠΑ χαρίστηκαν, ούτε η ανταλλαγή ακινήτων της ELFE έναντι των χρεών της πραγματοποιήθηκε καθώς ήταν δεσμευμένα. Μάλιστα, οι υπουργοί σημείωσαν ότι η υπόθεση δεν απασχόλησε την ΝΔ πριν τις καταγγελίες Κιτσάκου. Οι υπουργοί ξεκαθάρισαν ότι η ΝΔ επιδιώκει να δημιουργήσει μια εικόνα σκανδάλων της κυβέρνησης για να εξισορροπήσει τα δικά της, πραγματικά σκάνδαλα.

Οι βουλευτές της ΝΔ έκαναν λόγο για «καραμπινάτο» σκάνδαλο τονίζοντας ότι τα βασικά εμπλεκόμενα πρόσωπα σχετίζονται με τον «στενό πυρήνα του Μαξίμου» και περιέγραψαν ένα μεθοδικό σχέδιο εύνοιας προς την ELFE με κατακόρυφη αύξηση των χρεών της προς την ΔΕΠΑ και με μία «προσχηματική» διαπραγμάτευση ανταλλαγής ακινήτων με τα χρέη της, ακίνητα όμως που ήταν δέκα φορές υπερκοστολογημένα. Κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης αυτής η ELFE μετάφερε τις παραγωγικές της εργασίες σε παρένθετες εταιρείες με αποτέλεσμα σήμερα να αποτελεί ένα άδεια κέλυφος.

Οι βουλευτές της ΝΔ υπογράμμισαν ότι ο Θόδωρος Κιτσάκος ορίστηκε διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ έχοντας διατελέσει διευθύνων σύμβουλος και της ELFE, ενώ έχει υπάρξει και τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές της ΝΔ τόνισαν ότι ο ίδιος ο Θ. Κιτσάκος κατήγγειλε ότι για τις κινήσεις του λάμβανε εντολές από υπουργούς, οι οποίοι ήταν ενήμεροι για την υπόθεση. Παράλληλα, αναφέρθηκαν και στον ρόλο του Μανώλης Πετσίκη, επίσης άτομο συνδεδεμένο με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε ρόλο μεσολαβητή στην επίμαχη διαπραγμάτευση.

Σταθάκης: Ο κόσμος των εξοπλιστικών προγραμμάτων, του τριπλασιασμού της φαρμακευτικής δαπάνης, της Siemens μιλά για σκάνδαλο

«Ο κόσμος των εξοπλιστικών προγραμμάτων, του τριπλασιασμού της φαρμακευτικής δαπάνης, της Siemens έρχεται να μας μιλήσει για το σκάνδαλο ELFE-ΔΕΠΑ» σχολίασε δηκτικά ο Γ. Σταθάκης. Απαντώντας στα ερωτήματα που έθεσε η ΝΔ, ο Γ. Σταθάκης παρατήρησε ότι παρεμβάσεις για την αυστηροποίηση του τρόπου πληρωμής των χρεών της ELFE ακυρώθηκαν από το δικαστήριο, ενώ ούτε η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά είχε προχωρήσει σε διακοπή παροχής φυσικού αερίου προς την εταιρεία, ενώ χαρακτήρισε το σχέδιο για ανταλλαγή ακινήτων «βραχύβια, άνευ αντικειμένου περιπέτεια».

Δραγασάκης: Η ΝΔ έχει ζωτική ανάγκη να πάει στις εκλογές με λίστα σκανδάλων

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κι υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης αναρωτήθηκε αν η ΝΔ θα έκανε ερώτηση χωρίς τις καταγγελίες του Θ. Κιτσάκου κι αν έκανε ποτέ ερώτηση για τα χρέη της ELFE. Ο Γ. Δραγασάκης επισήμανε ότι δεν υπήρξε ποτέ απόφαση κυβερνητικού οργάνου για το ζήτημα της ΔΕΠΑ και των χρεών της ELFE. Ο Γ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι «η ΝΔ έχει ζωτική ανάγκη να πάει στις εκλογές με λίστα σκανδάλων, υπάρχουν πραγματικά σκάνδαλα από την μία κι η ανάγκη να εξισορροπηθεί η εικόνα».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου αμφισβήτησε ότι η αντικατάσταση του Γ. Παντελή σχετίζεται με την υπόθεση ELFE-ΔΕΠΑ, καθώς η διαδικασία αντικατάστασης είχε ξεκινήσει πριν τις κινήσεις του στην υπόθεση. Ο Μ. Καλογήρου επισήμανε ότι η στρατηγική της ΝΔ είναι να δείξει ότι «όλοι είμαστε ίδιοι». Την προσπάθειά του να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι της ELFE με εξεύρεση νέου επενδυτή κι εξυγίανση της επιχείρησης υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

Χατζηδάκης: Απομακρύνθηκαν όσοι ενόχλησαν την ELFE

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι «η κυβέρνηση με τους μηχανισμούς της επεδίωξε να χαρίσει 80 εκατ. ευρώ σε έναν καταδικασμένο επιχειρηματία» κι επισήμανε ότι απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Σπύρος Παλαιογιάννης που έστειλε εξώδικο στην ELFE για διακοπή της παροχής αερίου κι ο πρόεδρος της Αρχής κατά του «ξεπλύματος μαύρου χρήματος», Γιώργος Παντελής που ζήτησε στοιχεία από την ΔΕΠΑ για τα χρέη της ELFE.

Ο Κ. Χατζηδάκης ενέπλεξε μάλιστα στην απομάκρυνση του Γ. Παντελή την τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου. Ο Κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στον Μ. Πετσίτη, τον οποίο ενέπλεξε και με τον δικηγόρο Σωτηράκη Παναγιώτου, συνέταιρο του Αρτέμη Αρτεμίου, επίσης συνεργάτη του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά στο περίφημο ταξίδι στη Βενεζουέλα.

Γεωργιάδης: Όταν αλλάξουν οι πλειοψηφίες θα κληθεί στην Βουλή ο Θ. Κιτσάκος

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στον Θ. Κιτσάκο παρατηρώντας ότι «τον καιρό της λαϊκής αξιοκρατίας» διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος στην ΔΕΠΑ «υπάλληλος του μεγαλύτερου οφειλέτη». «Όταν αλλάξουν οι πλειοψηφίες θα κληθεί στην Βουλή ο Θ. Κιτσάκος» προειδοποίησε ο έτερος αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης παρατηρώντας ότι «είναι νομικά αδύνατον να μην πάτε στο ειδικό δικαστήριο». Να οργανωθούν «υπερασπιστικώς» για την παραπομπή στο ειδικό δικαστήριο προέτρεψε τους υπουργούς κι ο Μάκης Βορίδης. Για «τρία χρόνια κάλπικης διαπραγμάτευσης» για την ανταλλαγή ακινήτων έκανε λόγο ο Κώστας Σκρέκας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Υπόθεση ELFE - ΔΕΠΑ, ΝΔ -, Σταθάκη,ypothesi ELFE - depa, nd -, stathaki