Στόχος του Κυριάκου να μην υπάρξουν διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας

Η επιλογή του προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας ασφαλώς και θα είναι μια κομβική απόφαση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ μιας μεγάλης συναίνεσης στο πρόσωπο ενός άξιου Προέδρου ή να επιλέξει τη χρησιμοποίηση του θεσμού σε πολιτικούς σχεδιασμούς, έστω και αν επιλέξει ένα νέο άξιο πρόσωπο.

Ως βουλευτής της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επέλεξε να διαφοροποιηθεί από την επίσημη θέση του κόμματός του και να μην υπερψηφίσει το 2015 την υποψηφιότητα

του Προκόπη Παυλόπουλου. Το γεγονός αυτό νομιμοποιεί τυχόν “γαλάζιους” βουλευτές που θα διαφωνήσουν με την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, να διαφοροποιηθούν στην ψηφοφορία, όσο και αν αυτό προϋποθέτει τόλμη στην παρούσα χρονική στιγμή που ο πρωθυπουργός είναι πανίσχυρος. Παράλληλα, όμως, καθιστά και δύσκολη την απόφασή του Κυρ. Μητσοτάκη, καθώς θα πρέπει να παραδεχθεί -προκειμένου να τον ξαναπροτείνει- πως ο Προκόπης Παυλόπουλος υπήρξε ένας πολύ καλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνεπώς αξίζει απολύτως μια νέα δεύτερη θητεία! Η δυσκολία να δικαιολογήσει επαρκώς γιατί τυχόν δεν προτείνει για Πρόεδρο τον Προκόπη Παυλόπουλο, άλλωστε, θα είναι απείρως μεγαλύτερη.

Οι αποφάσεις αυτές, όπως είπε στη Φώφη Γεννηματά ο πρωθυπουργός θα ληφθούν τα Χριστούγεννα στο ...βουνό, όπου παίρνει τις μεγάλες αποφάσεις του, αν και σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας τις αποφάσεις του ήδη τις έχει λάβει και αναμένει απλώς να μετρήσει τις τελευταίες λεπτομέρειες- κατά την εκτίμησή μας, πολύ δύσκολα θα τις αλλάξει!

Σε περίπτωση, όμως, που τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει ένα πρόσωπο από την κεντροαριστερά -γιατί ο Αντώνης Σαμαράς έχει αποκλειστεί και ο Κώστας Καραμανλής δεν έχει μπει καν στο τραπέζι, αφού, σύμφωνα με τις πληροφορίες δεν επιθυμεί ο ίδιος- θα πρέπει να πετύχει την υπερψήφισή του από σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του. Έτσι δεν μπορεί να είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος ή ο Νίκος Αλιβιζάτος (ούτως ή άλλως τα ονόματα αυτά δεν είναι στο τραπέζι), ενώ- με δεδομένη την πρόθεση να επιλεγεί γυναίκα- δεν είναι και η Άννα Διαμαντοπούλου. Ισχυρές πιθανότητες, όμως, διαθέτει -όπως αποκάλυψαν τα “Παιχνίδια Εξουσίας” - η Μαρία Δαμανάκη, πλην και εδώ όμως θεωρείται βέβαιον ότι θα υπάρξουν “γαλάζιοι” βουλευτές (και όχι ένας) που θα διαφοροποιηθούν.

Υπάρχει, όμως, και το ενδεχόμενο μιας “απολιτίκ” υποψηφιότητας και δη γυναίκας, είτε πχ της καθηγήτριας Μαρίας Ευθυμίου (αδελφής του Πέτρου Ευθυμίου) ή καθηγήτριας από την ομογένεια, τυχόν εξέλιξη, μάλιστα, που προκαλεί ήδη ερωτηματικά και σε φιλοκυβερνητικά μέσα. Έγραψε πχ στον “Φιλελεύθερο”, την εφημερίδα που με άρθρο του εκδότη της καταφέρθηκε κατά μιας δεύτερης υποψηφιότητας του νυν Προέδρου και στήριξε υποψηφιότητα της Μαρίας Δαμανάκη, ο Κώστας Γιαννακίδης (22 Οκτωβρίου): “Το ¨Βήμα της Κυριακής¨ έγραψε ότι ο Μητσοτάκης εξετάζει την επιλογή μιας γυναίκας εκτός πολιτικού συστήματος για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο προσδιορισμός αυτός βγάζει αυτομάτως εκτός συζήτησης την Άννα Διαμαντοπούλου και τη Μαρία Δαμανάκη. Κρατάει εντός την ιστορικό Μαρία Ευθυμίου, το όνομα της οποίας έχει αντηχήσει, έστω και σε χαμηλούς τόνους, στους διαδρόμους του πολιτικού κουτσομπολιού. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις κυριών εκτός πολιτικού συστήματος που θα συγκεντρώνουν αντίστοιχα χαρακτηριστικά. Το ενδιαφέρον, βέβαια, δεν βρίσκεται στο φύλο του υποψηφίου. Βρίσκεται στη μη πολιτική ιδιότητα. Και αυτό που με κάνει να σμίγω με απορία τα φρύδια είναι το πώς θα εκινείτο ένας μη πολιτικός Πρόεδρος το καλοκαίρι του 2015, όταν ο Παυλόπουλος στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, συνομίλησε με τον Ολάντ, απείλησε με παραίτηση μπροστά σε ενδεχόμενο Grexit και συντόνισε τη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών. Ομοίως, δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο ένας μη πολιτικός Πρόεδρος δύναται να χειριστεί καταλλήλως τη διαδικασία διερευνητικών εντολών. Εν τέλει θυμάμαι την περίπτωση του Κυρίου (με κεφαλαίο, όπως ήθελε) Χρήστου και προβληματίζομαι...”.

Έχει δε ενδιαφέρον αν μια “απολιτίκ” υποψηφιότητα τη στηρίξει και η Φώφη Γεννηματά, που ζητά Πρόεδρο από την κεντροαριστερά. Το ΚΙΝΑΛ είναι ο μόνος δυνητικά σύμμαχος του Κυριάκου Μητσοτάκη σε περίπτωση που δεν προτείνει δεύτερη θητεία του νυν Προέδρου, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει παρά μόνο τον Προκόπη Παυλόπουλο. Και, όντως, δεν θα είναι καλό μήνυμα ο νέος Πρόεδρος να εκλεγεί με τις ψήφους του κυβερνώντος κόμματος και μόνο.

Για αυτό -και για άλλους λόγους- η δεύτερη θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου συγκεντρώνει -κατά πολλούς- τις περισσότερες πιθανότητες...

Keywords
Τυχαία Θέματα