Κορονοϊός: Έξι συμπεριφορές που μας βάζουν σε κίνδυνο

Τα βασικά μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό είναι γνωστά σε όλους μας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν σταματάει να τα υπενθυμίζει: συχνό πλύσιμο χεριών, διατήρηση αποστάσεων από τους γύρω, χρήση γαντιών και μάσκας. Ωστόσο άνθρωποι είμαστε και σίγουρα ο παράγοντας "Ψυχολογία" διαδραματίζει και αυτός τον ρόλο του.

Το ιατρικό περιοδικό Lancet παρουσιάζει τις έξι "Συμπεριφορές - παγίδες", που μπορεί να μας επηρεάσουν αρνητικά σε μεγάλο βαθμό και πώς να τις αποφύγουμε:

1. Κανονικότητα

Συνηθίζουμε την ιδέα της ύπαρξης μίας θανατηφόρας ασθένειας και σταματάμε

να προφυλασσόμαστε. Ο κορονοϊός είναι ένας ιός πολυσύνθετος και δυνατός, επομένως πρέπει να παραμένουμε προσεκτικοί.

2. Αίσθημα αμηχανίας και ντροπής

Πολλοί πιστεύουν ότι για παράδειγμα, η χρήση μάσκας κάνει τους ανθρώπους να φαίνονται χαζοί. Ωστόσο πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ότι η επιβίωση είναι πιο σημαντική από την άποψη που έχουν οι γύρω για εμάς.

3. Αγνοούμε άλλους κινδύνους

Η ύπαρξη ενός κινδύνου, όπως ο κορονοϊός, δεν σημαίνει ότι μπορούμε να αγνοούμε και να μην λαμβάνουμε προφυλάξεις για όλα τα υπόλοιπα. Φοράμε ζώνες όταν βρισκόμαστε στο αυτοκίνητο, οδηγούμε με σύνεση, φροντίζουμε την ψυχική μας υγεία.

4. Δεν "ξεθαρρεύουμε"

Δεν υπάρχει κάποιος άμεσος τρόπος να γνωρίζει κανείς εάν οι μάσκες ή τα γάντια βοηθούν σε μεγάλο βαθμό ή όχι. Τα συμπτώματα του κορονοϊού χρειάζονται μέρες για να εμφανιστούν. Παραμείνετε προσεκτικοί για όσο καιρό χρειαστεί.

5. Προσαρμοστείτε στις νέες συνθήκες

Η αλλαγή είναι δύσκολη για τους ανθρώπους, ειδικά όταν ξεφεύγουν τόσο από τους κανόνες. Πείτε στον εαυτό σας ότι πρόκειται για μια ευκαιρία να κοιτάξετε πολλά πράγματα εκ νέου, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου σύνδεσης με τους ανθρώπους σας.

6. Οι ενοχές δεν βοηθούν

Ό,τι και να συμβαίνει, με το πέρασμα της κατάστασης θα κριθούν οι πράξεις μας. Μην έχετε ενοχές εάν πήρατε κιλά ή γιατί χωρίσατε με τον σύντροφό σας. Υπενθυμίστε απλά στον εαυτό σας ότι η μεροληψία εκ των υστέρων είναι αναπόφευκτη και ωθήστε τις σκέψεις σας αλλού.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η συνειδητοποίηση αυτών των "παγίδων" μπορεί να συμβάλει σε κάποιο βαθμό στην καταπολέμηση της κρίσης του κορονοϊού.

Keywords
Τυχαία Θέματα