Savarin βερύκοκα με δυόσμο

Η Γαλλία είναι χωρίς αμφιβολία για τη χώρα που ο ουρανίσκος μεσουρανεί. Από το ένα άκρο της ως το άλλο, η Γαλλία προσφέρει στους λάτρεις της γαστρονομίας ένα απέραντο μπουφέ γεύσεων και αρωμάτων.

Υλικά

Για το Savarin

2 κουταλάκι του γλυκού (7 g) ξηρή μαγιά

1/4 φλιτζανιού (60 ml) γάλα, χλιαρό

2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη

4 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα

1 3/4 φλιτζάνια (260g) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 1/2

κουταλάκια αλάτι

1 κουτάλι της σούπας κάρδαμο

100 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου + 20 γραμμ. επιπλέον, λιωμένο

Για τα βερίκοκα σε σιρόπι γλυκό κρασί

1 μέτριο (240g) πορτοκαλί

3 φλιτζάνια (750ml) γλυκό κρασί

2 φλυτζάνια (500 ml) νερό

2 1/2 φλιτζάνια (550g) άχνη ζάχαρη

10 λοβοί κάρδαμου

1 1/4 φλιτζάνια (185g) αποξηραμένα μισά βερίκοκα

φύλλα φρέσκου δύοσμου

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά στο γάλα, προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα για περίπου 10 λεπτά σε ζεστό μέρος έως ότου αφρίσει η μαγιά.

Μεταφέρουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε το αυγό και σταδιακά το αλεύρι, το αλάτι, το κάρδαμο και την υπόλοιπη ζάχαρη.

Ζυμώνουμε με τον γάντζο για περίπου τρία λεπτά, ώστε η ζύμη μας να γίνει μαλακή και ελαστική. Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον μία ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Εν τω μεταξύ, κάνουμε τα βερίκοκα στο σιρόπι με το κρασί.

Χρησιμοποιώντας ένα αποφλοιωτή λαχανικών, αφαιρούμε τις φλούδες από το πορτοκάλι.

Βάζουμε το κρασί, το νερό, τη ζάχαρη και το κάρδαμο σε ένα μέτριο τηγάνι, προσθέτουμε τις φλούδες πορτοκαλιού και αφήνουμε να πάρει βράση, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Κόβουμε τα μισά από τα βερίκοκα στη μέση, και τα προσθέτουμε στο σιρόπι.

Βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά.

Ξαναβάζουμε τη ζύμη στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε λίγο βούτυρο και ζυμώνουμε σε μέτρια ταχύτητα, για 2 λεπτά ή μέχρι να γίνει ελαστική.

Λαδώνουμε μία φόρμα 24 εκατ. Βάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να διπλασιαστεί σε όγκο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους C στον αέρα.

Ψήνουμε την Savarin για 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.

Όταν είναι έτοιμη και αφού κρυώσει λίγο, χύνουμε από πάνω της 3 φλιτζάνια (750ml) από το σιρόπι που έχουμε ετοιμάσει. Την αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά. Στο μεταξύ, σιγοβράζουμε το υπόλοιπο σιρόπι σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για 8 λεπτά ή μέχρι να πήξει.

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα βερίκοκα. Αναποδογυρίζουμε το γλυκό και περιχύνουμε το σιρόπι με τα βερίκοκα. Τη σερβίρουμε ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου, διακοσμημένη με φύλλα δυόσμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ TASTYDAY

Γαλλική κρεμμυδόπιτα

Φοκάτσια (ιταλικό ψωμί) με δεντρολίβανο και ρίγανη

Keywords
Τυχαία Θέματα