Reuters: Η AstraZeneca απέκρυψε λάθος στη δοσολογία κατά τις δοκιμές του εμβολίου

Οι δοκιμές του εμβολίου κατά του κορονοϊού που παρασκεύασε το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από κοινού από την AstraZeneca "σημαδεύτηκαν" μετά από ένα μεγάλο λάθος στο οποίο όμως οι ιθύνοντες δεν έδωσαν μεγάλη σημασία.

Οπως αποκαλύπτει το Reuters σε πολλούς από τους εθελοντές στο διάστημα των δοκιμών δόθηκε λάθος δοσολογία (λόγω κακώς υπολογισμένης εκτίμησης)

γεγονός όμως για το οποίο δεν ενημερώθηκαν αρμοδίως και εγκαίρως τα υποκείμενα αν και θα έπρεπε. Το πρακτορείο ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή του έγγραφα που το αποδεικνύουν.

Εν τέλει οι συμμετέχοντες στους οποίους δόθηκε η λάθος δοσολογία έμαθαν την αλήθεια καθυστερημένα από επιστολή η οποία απεστάλλη από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Αντριου Πόλαρντ στην οποία όμως δεν αναγνώριστηκε το σφάλμα!

Επίσης στην επιστολή ο καθηγητής απέκρυψε να αναφέρει ότι ερευνητές που συμμετείχαν στις δοκιμές του εμβολίου ανέφεραν το περιστατικό στις βρετανικές αρχές οι οποίες έδωσαν εν συνεχεία εντολή να προστεθεί και άλλη ομάδα στην ομάδα δοκιμών στην οποία θα δινόταν η κανονική δόση.

To Reuters έδειξε την επιστολή σε ειδικούς σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ιατρική δεοντολογία οι οποίοι απεφάνθησαν ότι δεν ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες τις οποίες προβλέπει ο νόμος.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca έχουν εκφραστεί ήδη πολλές αιτιάσεις ιδιαίτερα σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητά του σε ηλικιωμένα άτομα. Η Γερμανία μάλιστα έδωσε και ειδική οδηγία να μην χορηγείται σε ηλικιωμένους μέχρι να ξεκαθαριστεί αν όντως είναι κατάλληλο.

Το Reuters τέλος ζήτησε σχόλια τόσο από τον καθηγητή Πόλαρντ όσο και από εκπρόσωπο της AstraZeneca. Αμφότεροι αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Reuters,AstraZeneca