Ζωή Σκαλίδη: Η Χανιώτισσα κουκλοπαίκτρια μας εξηγεί τη μαγεία της θεατρικής κούκλας | Photos

| Photos

Στο Zarpa Radio 89.6 και στην Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε η χανιώτισσα κουκλοπαίχτρια Ζωή Σκαλίδη η οποία αναφέρθηκε αρχικά στο πώς και πότε άρχισε να ασχολείται με την τέχνη:

“Σπούδασα κάτι εντελώς διαφορετικό, κοινωνική λειτουργός και σκηνοθεσία κινηματογράφου κάτι που μετέπειτα με βοήθησε πολύ στην κατασκευή θεατρικής κούκλας. Όλα ξεκίνησαν στα 23 μου χρόνια όταν φοιτήτρια κατέβηκα στο λιμάνι και είδα σε μία γωνιά κάτω από την πανσέληνο ένα κουκλοπαίχτη να κινεί με

νήματα μαριονέτες. Από εκείνη τη στιγμή μπήκε το μικρόβιο μέσα μου” ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει ανάλογη σχολή, όλοι οι κουκλοπαίχτες είμαστε αυτοδίδακτοι, ανταλλάζουμε γνώσεις, ιδέες μεταξύ μας και προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να εξελίσσουμε την τέχνη μας.

“Θεατρική κούκλα μπορεί να είναι ένα πλαστικό μπουκάλι με δύο μάτια και στόμα, μία γαντόκουκλα, δαχτυλόκουκλα, μαριονέτα, μία μπουράκου δηλαδή ιαπωνική κούκλα. Εγώ έχω εξειδικευτεί στην μαριονέτα” ανέφερε μεταξύ άλλων. “Το κουκλοθέατρο υπάρχει εδώ και 3.000 χρόνια. Η μαγεία δεν είναι μόνο η κατασκευή της θεατρικής κούκλας αλλά και η κίνηση της. Το ένα μέρος είναι η ιδέα και ακολουθούν τα υλικά, εγώ δουλεύω με ξύλο και ξυλοπολτό ενώ το νήμα το εισάγω από Αμερική, όπου τα πράγματα εκεί γύρω από την κατασκευή της θεατρικής κούκλας έχουν εξελιχθεί πάρα πολύ, έχει αναχθεί σε επιστήμη.

“Η επίδραση του κουκλοθέατρου είναι διττή, από την μία το ψυχαγωγικό κομμάτι και από την άλλη το ψυχοθεραπευτικό. Στην Αθήνα έκανα σεμινάρια σε ψυχολόγους και ψυχοθεραπευτές καθώς η θεατρική κούκλα χρησιμοποιείται για παράδειγμα σε κακοποιημένα παιδιά ως ένα είδος ψυχοθεραπείας. Στην Ισπανία ο Ερυθρός Σταυρός χρησιμοποιεί το κουκλοθέατρο στα σχολεία για να μάθει στα παιδιά πρώτες βοήθειες ενώ στις χολυγουντιανές ταινίες και παραγωγές όλες οι σκηνές με τις κούκλες έγιναν από κουκλοπαίχτες.

Ο κουκλοπαίχτης είναι αυτός που γράφει το σενάριο και αρχίζει να κατασκευάζει τους ήρωες του, δεν έχει ηθοποιούς. Χρειάζονται δύο χρόνια για μια τέτοια παιδική παράσταση, ενώ η κατασκευή θεατρικής κούκλας διαρκεί ένα μήνα και φυσικά στις πρόβες όλο και κάτι συμπληρώνεις, αφαιρείς κ.ο.κ. Τα Χανιά σιγά σιγά αρχίζουν να βάζουν στα σχολεία παιδικές παραστάσεις με κουκλοθέατρο, σε εμπιστεύονται οι εκπαιδευτικοί και δημιουργείται μία αμοιβαία εμπιστοσύνη.

zarpanews.gr

The post Ζωή Σκαλίδη: Η Χανιώτισσα κουκλοπαίκτρια μας εξηγεί τη μαγεία της θεατρικής κούκλας | Photos appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα