«Τον σκότωσαν στο ξύλο» – Κόντρα στη Βουλή για τον θάνατο του Κώστα Μανιουδάκη | Video

Έντονη κόντρα στη Βουλή με αφορμή τον θάνατο του Κώστα Μανιουδάκη | Videoκαι την εξέλιξη των ερευνών στην υπόθεση, μεταξύ του βουλευτή της Νέας Αριστεράς,  Νάσου Ηλιόπουλου και του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέα Νικολακόπουλου.

Ο κ. Ηλιόπουλος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση, με την οποία ζητούσε να απαντήσει το υπουργείο, γιατί δεν έχει λάβει αντίγραφο της δικογραφίας η οικογένεια του εκλιπόντος, ενώ ταυτόχρονα παρουσίασε στοιχεία από την ιατροδικαστική

έκθεση που αναφέρουν ότι υπήρξε βία. Η ερώτηση συζητήθηκε τη Δευτέρα:

«Ο δημόσιος ιατροδικαστής έχει οδηγηθεί στο συμπέρασμα της χρήσης θλώντος οργάνου, καθώς η θέση των τραυμάτων και το πλήθος τους δεν δύνανται να δικαιολογηθούν ως συνέπεια πτώσης εξ ιδίου ύψους. Η στρεσογόνος κατάσταση ξυλοδαρμού μπορεί να εξηγήσει το ισχαιμικό επεισόδιο από το οποίο επήλθε ο θάνατος.

Έτσι επιβεβαιώνονται καταγγελίες μαρτύρων και της οικογένειας και γεννάται το ερώτημα, για ποιον λόγο τέσσερις μήνες μετά, η οικογένεια δεν έχει πρόσβαση στη δικογραφία, δεν γνωρίζει τα ονόματα των αστυνομικών που έκαναν τον έλεγχο και γιατί δεν έχουν προχωρήσει πειθαρχικές διαδικασίες», είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ο υφυπουργός επιχείρησε να παραμείνει στην σταθερή κυβερνητική γραμμή ότι η υπόθεση ερευνάται και πως μέχρι να ολοκληρωθεί η προανάκριση, δεν μπορεί κανείς να εξάγει συμπεράσματα:

«Επιλήφθηκε προανάκρισης το ΑΤ Αποκορώνου, παραγγέλθηκε νεκροψία-νεκροτομή και τοξικολογική εξέταση και ερευνήθηκε η ποσότητα κάνναβης που βρέθηκε. Η δικογραφία έχει υποβληθεί στην εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων, ενώ τότε είχε υποβληθεί και η ιατροδικαστική έκθεση που μιλάει για θάνατο από ισχαιμικό επεισόδιο.

Διατάχθηκε ΠΔΕ από τη ΓΕΠΑΔ Κρήτης, ενώ στη συνέχεια ΕΔΕ, η οποία είναι ακόμα σε εξέλιξη. Έχει ενημερωθεί και ο Συνήγορος του Πολίτη. Έχουμε δηλαδή εσωτερικό έλεγχο, την εισαγγελία και τον Συνήγορο του Πολίτη να ερευνούν την υπόθεση», είπε ο Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Έπειτα από αυτό, ο ερωτών βουλευτής επανήλθε, επισημαίνοντας ότι ο υφυπουργός προσπαθεί να αγνοήσει την ιατροδικαστική έκθεση:

«Επιμένετε σε μια αφήγηση με αντιφάσεις. Για σας δεν υπάρχει η ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη. Ένας άνθρωπος δεμένος με χειροπέδες καταλήγει νεκρός, η επίσημη γραμμή είναι ότι έπεσε και χτύπησε το κεφάλι του, τη στιγμή που ο ιατροδικαστής δείχνει βία. Να το πούμε απλά: τον σκότωσαν στο ξύλο, αυτό δείχνουν τα στοιχεία. Υπήρχαν και άνθρωποι που το κατήγγειλαν.

Πόσους μήνες θέλετε για να δώσετε τη δικογραφία στην οικογένεια; Και ταυτόχρονα να κυκλοφορούν οι εμπλεκόμενοι ένστολοι, ένοπλοι και χωρίς κανέναν έλεγχο; Το θεωρείτε φυσιολογικό. Όσο για τον Συνήγορο του Πολίτη, μόνο στην τελευταία έκθεσή του λέει ότι από τις 113 υποθέσεις που βρήκε πειθαρχικές ευθύνες, εσείς επιβάλατε κυρώσεις μόνο στις 16. Ένας άνθρωπος με χτυπήματα σε όλο το σώμα, με σπασμένο κεφάλι και με σπασμένα γυαλιά που δεν συνέλεξε η αστυνομία, έπεσε και χτύπησε.

Ξαναρωτάω, θα δώσετε τη δικογραφία και τα στοιχεία των αστυνομικών στην οικογένεια; Γιατί εδώ τα στοιχεία δείχνουν δολοφονία κι εσείς έχετε ευθύνη και επιλογή ή να συγκαλύψετε μια δολοφονία ή να κάνετε τα ελάχιστα για να αποδοθεί δικαιοσύνη», είπε στη δευτερολογία του ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος ανταπάντησε ότι η χορήγηση αντιγράφων της δικογραφίας είναι δουλειά της εισαγγελέως, αφού η δικογραφία έχει διαβιβαστεί σε εκείνη, ενώ επέμεινε στην τήρηση της μυστικότητας της διαδικασίας και του τεκμηρίου αθωότητας:

«Ο κώδικας ποινικής δικονομίας προβλέπει πώς μπορεί να λάβει ο κάθε εμπλεκόμενος αντίγραφο της δικογραφίας σε μια υπόθεση. Η οικογένεια αν κάνει τέτοια αίτηση, αυτή θα κριθεί από την εισαγγελέα, δεν είναι δικό μας θέμα αυτό. Αρμόδια είναι η εισαγγελέας. Ακόμα, η έρευνα είναι μυστική και εδώ δεν μπορώ να προδικάσω και να υιοθετήσω κανέναν ισχυρισμό.

Υπάρχει τεκμήριο αθωότητας, ή είναι για όλους τους άλλους, εκτός από τους αστυνομικούς; Υιοθετείτε μια εκδοχή που μπορεί να είναι αλήθεια, μπορεί και να μην είναι. Η στρεσογόνος κατάσταση ως συνέπεια ξυλοδαρμού που λέτε ότι μπορεί να οδήγησε στο ισχαιμικό επεισόδιο μπορεί να είναι πράγματι γι΄αυτόν τον λόγο, αλλά μπορεί να έγινε και επειδή κάποιος ελέγχεται και βρέθηκε κάτι πάνω του», είπε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός.

zarpanews.gr

The post «Τον σκότωσαν στο ξύλο» – Κόντρα στη Βουλή για τον θάνατο του Κώστα Μανιουδάκη | Video appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τον, – Κόντρα, Βουλή, Κώστα Μανιουδάκη | Video,ton, – kontra, vouli, kosta manioudaki | Video