Τινάζει στον αέρα τους δήμους η απόφαση του ΣτΕ για τις επιτροπές – Στα “σκουπίδια” οι ρυθμίσεις Θεοδωρικάκου

Άκυρες είναι όλες οι αποφάσεις που έχουν λάβει μετά την 1η Δεκεμβρίου οι Οικονομικές Επιτροπές και Ποιότητας Ζωής των Δήμων και των Περιφερειών, σύμφωνα με την τελεσίδικη απόφαση , υπ΄αριθμόν 2377/2022, της Ολομέλειας του αρμόδιου Ανωτάτου Δικαστηρίου (Συμβούλιο της Επικρατείας).

Στην απόφαση του , το ΣτΕ , ακυρώνει συνθέμελα τον περιβόητο νόμο Θεοδωρικάκου, κρίνοντας αντισυντγματικές τις διατάξεις του περί σύνθεσης και αρμοδιότητες Οικονομικής Επιτροπής και Ποιότητας Ζωής.

Το κυριότερο όμως είναι ότι ορίζει την απόφαση τους ως «αμέσως εφαρμοστέα»,που

σημαίνει ότι όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται στα δυο εν λόγω όργανα με βάση όσα ορίζει ο τωρινός νόμος, είναι άκυρες.

Συγκεκριμένα η απόφαση του ΣτΕ που ελήφθη μ΄αφορμή προσφυγή κατά αποφάσεων του δήμου Βεροίας, αναφέρει ότι όλες οι αποφάσεις μέχρι 30 Νοεμεβρίου 2022 για λόγους δημοσίου συμφέροντος δεν ακυρώνονται. Και η εφαρμογή της απόφαση του ΣτΕ , έχει ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου.

Αναφέρει, όσον αφορά τον χρόνο από τον οποίο θα ισχύσει η απόφαση:

“Επειδή, το Δικαστήριο, εκτιμώντας τις δυσχέρειες που θα ήταν ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει ο Δήμος Βέροιας από την αναδρομή των αποτελεσμάτων της ακυρώσεως στο χρονικό σημείο εκδόσεως των προσβαλλόμενων πράξεων, κρίνει ότι συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 50 παρ. 3β του π.δ. 18/1989, την αναδρομή των αποτελεσμάτων της ακυρώσεως σε χρονικό σημείο μεταγενέστερο της εκδόσεως των ακυρούμενων πράξεων και προγενέστερο της δημοσιεύσεως της παρούσας αποφάσεως, πρέπει δε να ορισθεί ως τέτοιο χρονικό σημείο η προηγούμενη ημέρα της δημοσιεύσεως αυτής.”

Η απόφαση δημοσιεύτηκε στις 2 Δεκεμβρίου, πράγμα που σημαίνει πως η ακυρότητα ξεκινάει από την 1η Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο αν η ακυρότητα των όποιων αποφάσεων επέρχεται αυτόματα, ή αν θα έπρεπε η καθεμιά από αυτές να είχαν προσβληθεί εντός προθεσμίας από τον όποιο ενδιαφερόμενο.

zarpanews.gr

The post Τινάζει στον αέρα τους δήμους η απόφαση του ΣτΕ για τις επιτροπές – Στα “σκουπίδια” οι ρυθμίσεις Θεοδωρικάκου appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα