Τι θα γίνει με τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Τα κρούσματα ξεπέρασαν ξανά τα 20.000 την Παρασκευή, ωστόσο, το σχέδιο «επιστροφή στην κανονικότητα» με ολική άρση μέτρων προχωρά – Ποια μέτρα έχουν παραμείνει και τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους

Το νέο «κεφάλαιο» στην πανδημία έχει μέτρα μόνο για τους ανεμβολίαστους. Την ίδια ώρα, όμως, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού αφού τις τελευταίες μέρες τα κρούσματα είναι πάνω από 20.000 καθημερινά.

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 21.260 νέα κρούσματα, 49

θανάτους και 361 διασωληνωμένους.

Στην Ελλάδα, πλέον, απομένει σαν μέτρο η υποχρεωτική διπλή μάσκα ή μάσκα υψηλής προστασίας σε σούπερ μάρκετ και μέσα μεταφοράς και ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων σχεδόν σε όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους.

Παρότι κυβέρνηση και επιστήμονες «βλέπουν» αποκλιμάκωση και υπόσχονται ένα «καλύτερο καλοκαίρι», ο γιατρός-ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, σε δηλώσεις του μόλις την περασμένη εβδομάδα, τόνισε ότι η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες οφείλεται στις Απόκριες, αλλά προειδοποίησε κιόλας ότι το Πάσχα ενδεχομένως να υπάρξει αναζωπύρωση της πανδημίας.

Μέσα αυτό το κλίμα, σε λίγες μέρες -και συγκεκριμένα στις 15 Μαρτίου- αίρεται ένα ακόμα μέτρο. Τα ταξίδια προς την Ελλάδα γίνονται ακόμα πιο ελεύθερα, καθώς αποφασίστηκε η κατάργηση του PLF.

Η απόφαση ελήφθη μετά από σχετική εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας:

«Η υιοθέτηση των νέων υγειονομικών πρωτοκόλλων για τις τουριστικές επιχειρήσεις, φέρνει την Ελλάδα μπροστά από τον ανταγωνισμό. Για ακόμη μία χρονιά, είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τους επισκέπτες μας με ασφάλεια», δήλωσε ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.

Τι θα γίνει με τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Ο μεγάλος γρίφος στο επόμενο στάδιο αντιμετώπισης της πανδημίας παραμένουν όσοι δεν έχουν κάνει εμβόλιο, ή δεν έχουν κάνει ακόμα την αναμνηστική δόση μετά τους έξι μήνες ή μετά τους τρεις μήνες με το μονοδοσικό Johnson & Johnson.

Αυτοί δεν έχουν πρόσβαση σε:

κέντρα διασκέδασης
κλειστούς χώρους εστίασης
θέατρα
κινηματογράφους
μουσεία
εκθέσεις
συνέδρια
γυμναστήρια

Δεν αποκλείεται ωστόσο, σύντομα, να αποτελούν παρελθόν τα μέτρα και για τους ανεμβολίαστους, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, ο οποίος ξεκαθάριζε τις προηγούμενες μέρες πως «δεν πάμε για αποκλιμάκωση μέτρων για τους ανεμβολίαστους σύντομα και δεν ξέρω αν πάμε γενικώς».

Λίγο αργότερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωνε σε μαθητές στη Σύρο ότι η μάσκα θα σταματήσει να είναι υποχρεωτική σε σχολεία και τάξεις σύντομα. Κάτι που ενδεχομένως προαναγγέλλει και την επόμενη άρση μέτρων, που δεν θα μπορεί να διαχωρίζει εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, και δεν είναι άλλη από το τέλος της μάσκας και σε εσωτερικούς χώρους.

Εξάλλου, ήδη, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) είχαν δώσει το σήμα για να καταργηθεί η μάσκα προστασίας και στους κλειστούς χώρους.

Αλλά και στη Γαλλία, τα πιστοποιητικά στην εστίαση δεν θα ισχύουν από την ερχόμενη εβδομάδα. Όπως ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζαν Καστέξ, οι Γάλλοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν στους δημόσιους χώρους μάσκες, παρά μόνο στα νοσοκομεία και στα μέσα μεταφοράς.

Επίσης, καταργούνται τα πιστοποιητικά, τα οποία ήταν απαραίτητα για την είσοδό τους σε καφέ και εστιατόρια.

Τελευταία και ίσως πιο σημαντική ένδειξη είναι η απόφαση της Αυστρίας να αναστείλει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά της COVID-19, λίγες μόλις ημέρες πριν αρχίσουν να επιδίδονται πρόστιμα για την παραβίαση του μέτρου.

Το μέτρο είχε τεθεί σε ισχύ από τις 5 Φεβρουαρίου αλλά η εφαρμογή του αναμενόταν να ξεκινήσει στις 15 Μαρτίου.

The post Τι θα γίνει με τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τι θα γίνει με τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους,