Τι θα φάμε σήμερα; Χταπόδι με ελιές

Χρόνος προετοιμασίας:45′Χρόνος μαγειρέματος:1:10′Έτοιμο σε:2:0′

Υλικά

1 χταπόδι, 500γρ. περίπου ή περισσότερα πιο μικρά, καθαρισμένο (όσο μεγαλύτερο το χταπόδι τόσο καλύτερα)1½ φλιτζάνι ξίδι1 φλιτζάνι λάδι1 κρασοπότηρο λευκό κρασί5 σκελίδες σκόρδο3 μέτρια κρεμμύδια, σε ροδελίτσες2 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και περασμένες από τον τρίφτη1 κουτ. γλυκού κοπανισμένο κόλιανδρολίγη ρίγανη1 φύλλο δάφνης500γρ
ελιές πράσινες, τσακιστέςλίγη ζάχαρηαλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Βράζετε το καθαρισμένο χταπόδι σε μπόλικο αλατισμένο νερό μαζί με ένα φλιτζανάκι του καφέ ξίδι. Όταν μαλακώσει, έπειτα από 30 λεπτά περίπου, το βγάζετε, το αφήνετε να κρυώσει και το τεμαχίζετε.

Σε μια μεσαία κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τις ροδέλες του κρεμμυδιού ώσπου να ροδίσουν, προσθέτετε το χταπόδι και το σκόρδο και τα σοτάρετε επίσης. Σβήνετε με μισό φλιτζανάκι του καφέ ξίδι και το αφήνετε να εξατμιστεί λίγο. Προσθέτετε όλα τα καρυκεύματα εκτός από το αλάτι, καθώς και το κρασί ελαφρώς ζεσταμένο. Τα αφήνετε να πάρουν βράση και δοκιμάζετε προσθέτοντας όσο αλάτι θέλετε. Χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε για 50 λεπτά περίπου. Έπειτα ρίχνετε τις ντομάτες και δυναμώνετε τη φωτιά.

Περιμένετε ώσπου να μειωθεί η σάλτσα στο μισό, ρίχνετε μέσα τις ελιές και σβήνετε τη φωτιά. Δεν αποσύρετε την κατσαρόλα αλλά αφήνετε το φαγητό να βράζει ώσπου να σταματήσει.Το έδεσμα είναι έτοιμο και η σάλτσα του πηχτή και ευωδιαστή. Ευνοεί τις βούτες ψωμιού και την ουζοποσία.

olivemagazine.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα