Θλίψη για τον Βασίλη Μαυρομάτη, τον ηθοποιό που λάτρεψε τα Χανιά | Photos

Θλίψη έχει σκορπίσει στον καλλιτεχνικό χώρο αλλά και στους Χανιώτες που τον γνώρισαν, το άκουσμα της είδησης του θανάτου του Βασίλη Μαυρομάτη.

Ο γνωστός ηθοποιός έφυγε από τη ζωή χθες, έχοντας διαγράψει μία πλούσια καλλιτεχνική πορεία. Μεγάλος ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, ήταν επίσης ένας εξαιρετικός, ευγενής άνθρωπος όπως θα θυμούνται όσοι Χανιώτες τον γνώρισαν κατά τη διαμονή του στην πόλη μας.Συγκεκριμένα, ο Βασίλης Μαυρομάτης είχε έρθει στα Χανιά πριν από 5 χρόνια, έχοντας αποφασίσει

να ζήσει εδώ. Μάλιστα τον χειμώνα του 2012 παρουσίασε στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων την παράσταση «Το ημερολόγιο ενός τρελού».

Η απόφασή του ήταν απόλυτα συνειδητοποιημένη, καθώς αυτό που ήθελε ήταν μία ποιότητα ζωής που πίστευε ότι είχε σε επαρχιακές πόλεις. Εξάλλου, πριν έρθει στα Χανιά, είχε ζήσει μερικά χρόνια και στην Καρδίτσα.

Ο Βασίλης Μαυρομάτης υπήρξε παντρεμένος με την Λίλα Καφαντάρη με την οποία έχουν αποκτήσει μία κόρη, την Ηλιάνα Μαυρομάτη, που είναι επίσης ηθοποιός.

Έχοντας μία πορεία πάνω από 60 χρόνων στο θέατρο, ο Βασίλης Μαυρομάτης γνώρισε και συνεργάστηκε με «ιερά τέρατα» του χώρου: Αλέξης Μινωτής, Δημήτρης Χορν, Δημήτρης Μυράτ και πολλοί άλλοι, ενώ εξίσου σημαντική ήταν και η κινηματογραφική του καριέρα.

Στο εξώφυλλο του περιοδικού Κατερίνα μαζί με τη σύζυγό του Λίλα Καφαντάρη
Η κόρη του Ηλιάνα Μαυρομάτη

Ο Βασίλης Μαυρομάτης γεννήθηκε το 1935. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του «Ελληνικού Ωδείου», με καθηγητή τον Μιχάλη Κουνελάκη. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του (1954-1957), εμφανίστηκε με τους θιάσους «Όμιλος Αρχαίας Τραγωδίας» του Κωστή Λειβαδέα, στις τραγωδίες «Φιλοκτήτης», «Ορέστης» κ.ά., Μιχάλη Κουνελάκη, στο έργο «Ο Πειρασμός»¨του Γ. Ξενόπουλου καθώς και με το Εθνικό Θέατρο στα έργα του Σαίξπηρ «Άμλετ», «Βασιλιάς Ληρ», στο «Συναπάντημα στην Πεντέλη» του Γ. Θεοτοκά. Η πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση έγινε το 1957 με τον «Όμιλο Αρχαίας Τραγωδίας» στην «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη, όπου ενσάρκωσε τον Πυλάδη.

Από το 1957 ως το 1959, μετείχε στον θίασο του Δημήτρη Μυράτ, εμφανιζόμενος στα έργα: «Λυσσασμένη Γάτα», «Ρέκβιεμ για Μια Μοναχή», «Ένας Βλάκας και Μισός», «Οιδίπους Τύραννος» κ.ά.

Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με τη «Νέα Σκηνή», του Κωστή Λειβαδέα και ξανά με τον Δημήτρη Μυράτ. Το 1960-61, μετείχε στον θίασο του Κ. Χατζηχρήστου. Εμφανίστηκε στα έργα «Δέκα Μέρες στο Παρίσι», «Ο Ηλίας του 16ου» κ.ά. Από το 1961 ως το 1963, ήταν μέλος του θιάσου της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Πρωταγωνίστησε στα έργα: «Ωραία μου Κυρία», «Τόπο στα Νιάτα», «Πειρασμός», «Χτυποκάρδια στο Θρανίο», «Η Σοφερίνα» κ.ά. Ακολούθησαν συνεργασίες με τους μεγάλους Δημήτρη Χορν και Κώστα Μουσούρη.

Το 1965-66, ως συνθιασάρχης με την Κλεό Σκουλούδη πρωταγωνίστησε στο έργο των Γιαλαμά – Πρετεντέρη «Μιας Πεντάρας Νιάτα». Το 1966-67, συνεργάστηκε με τη αξέχαστη Τζένη Καρέζη. Πρωταγωνίστησε στα έργα «Βίβα Ασπασία» και το «Κορίτσι της Καμπίνας 15». Το 1967, ως συνθιασάρχης με την Κλεό Σκουλούδη και σε συνεργασία με την «Ελληνική Αυλαία» του Τ. Εμμανουηλίδη, πρωταγωνίστησε στο έργο «Μαρία Πενταγιώτισσα».

Ακολούθησαν συνεργασίες με τους θιάσους Ελεάνας Απέργη – Διονύση Παγουλάτου («Δια Παρασχεθείσας Υπηρεσίας»), Αντιγόνης Βαλάκου («Τάνια) και Ν. Χατζίσκου – Τ.Νικηφοράκη («Λεωφορείον ο Πόθος») το 1971. Η επόμενη εμφάνισή του στο θέατρο, έγινε το 1981, στο «Πειραματικό Θέατρο» της Μαριέτας Ριάλδη («Μια Κυρία Χωρίς Καμέλιες»). Το 1983, ως συνθιασάρχης με τη Λίλα Καφαντάρη, πρωταγωνίστησε στα έργα «Χορός, Έρωτας και Δόξα» και «Η Αδελφή της Αδελφής». Μία από τις τελευταίες θεατρικές του εμφανίσεις, έγινε στην «Τρισεύγενη» του Κωστή Παλαμά το 1992, που «ανέβασε» ο θίασος Μ. Αλιφέρη – Γ. Σίσκου.

Η πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση έγινε το 1956, στην ταινία της Μαρίας Πλυτά «Η Δούκισσα της Πλακεντίας», ένα εξαιρετικό ιστορικό φιλμ. Στην ίδια ταινία πρωτοεμφανίστηκε και η Μίρκα Καλατζοπούλου. Την ίδια χρονιά, εμφανίστηκε στην ταινία «Κυνηγώντας τον Έρωτα». Ακολούθησαν οι ταινίες: «Είμαι Αθώος» (1960), «Η Λίζα και η Άλλη» (1961), «Aliki my Love», μια ταινία με πρωταγωνίστρια την αξέχαστη Αλίκη Βουγιουκλάκη σε σκηνοθεσία του χολιγουντιανού Rudolph Mate. Η ταινία στην οποία ο Φιλοποίμην Φίνος επένδυσε 9.000.000 δραχμές, υπέρογκο ποσό για εκείνη την εποχή, παίχτηκε στη χώρα μας με τον τίτλο «Αλίκη» και στις ισπανόφωνες χώρες με τον τίτλο «Aliki Mi Amor». Αν και στη χώρα μας έκοψε 235.890 εισιτήρια, δεν έκανε στο εξωτερικό την επιτυχία που αναμενόταν.

Άλλες ταινίες με τον Βασίλη Μαυρομάτη, ήταν: «Οι Δυο Αλεπούδες» (1963), «Άλλος…για το Εκατομμύριο» (1964), «Ο Αριστείδης και τα Κορίτσια του» (1964), «Ο Εμίρης και ο Κακομοίρης» (1964), «Χωρίς Γονείς κι Αδέλφια» (1964), «Η Μοίρα Μιας Ορφανής» (1965), «Παντρεύουν την Αγάπη μου» (1965), «Ιστορία Μιας Ζωής» (1965), «Καημοί στη Φτωχογειτονιά» (1965), «Το Ρομάντζο Μιας Καμαριέρας» (1965), «Το Φτωχόπαιδο» (1965), «Του χωρισμού ο Πόνος» (1965), «Η Παραστρατημένη» (1966), «Ο Μπαμπάς μου ο Τεντιμπόης» (1966), «Ούτε Μιλάει Ούτε Λαλάει» (1966), «Σ’ Έχω Πάντα στην Καρδιά μου» (1967), «Αγάπησα Έναν Προδότη» (1969), «Ελληνική Υπόθεση» (1976), «Καβάφης» (1996) και «The Flight of the Swan» («Το Πέταγμα του Κύκνου», του Νίκου Τζίμα, σκηνοθέτη του θρυλικού «Αστραπόγιαννου», το 2010).

Τη δεκαετία του ’60, ίδρυσε και διηύθυνε τις μπουάτ «Αυλαία» και «Παράγκα». Ήταν η εποχή της άνθησης του «Νέου Κύματος» στο τραγούδι. Το 1970, σκηνοθέτησε την ταινία «Σκιές στην Άμμο» σε σενάριο Ιάκωβου Καμπανέλλη. Στην ταινία, εκτός από τον Β. Μαυρομάτη πρωταγωνιστούν (και τραγουδούν) τρεις νεοκυματικοί τραγουδιστές: η Καίτη Χωματά, ο Μιχάλης Βιολάρης και ο Αλέξης Γεωργίου. Η ταινία σημείωσε αξιόλογη εμπορική επιτυχία, καθώς έκοψε 77.699 εισιτήρια. Ένα από τα τραγούδια που ακουγόταν στο «Σκιές στην Άμμο», ήταν το έξοχο «Βάρκα Χωρίς Πανιά», σε μουσική Γιάννη Σπανού και στίχους Κώστα Κωτούλα.Στην τηλεόραση, πρωταγωνίστησε στα σίριαλ: «Καινούργιος Κόσμος», «Εν Τούτω Νίκα», «Στησιχόρου ‘73», «Ένας Ιππότης Μεταξύ μας», «Ο Φωτογράφος του Χωριού», «Ναυτικές Ιστορίες», «Μεθυσμένη Πολιτεία», «Λωξάντρα», «Η Απερίγραπτη», «Φόβος και Πάθος», «Το Χρώμα του Φεγγαριού», «Βραδινές Καμπάνες», «Γιούγκερμαν» (2007) κ.ά.

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα