Συντυχάκης: Δε θα λυθούν τα προβλήματα αν η Αλικαρνασσός γίνει ξεχωριστός Δήμος

Πραγματοποιήθηκε χτες, Πέμπτη 12/10/17, σύσκεψη στο ΚΑΠΗ της Νέας Αλικαρνασσού από την Κομματική Οργάνωση Ανατολικών Συνοικιών του Δ. Ηρακλείου με ομιλητή το μέλος της ΕΠ Κρήτης και βουλευτή του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκη.

Για τις πολιτικές εξελίξεις σημείωσε:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λανσάρει το νέο της παραµύθι, αυτό «της δίκαιης ανάπτυξης».

Δεν ξεχνάµε ότι αυτά τα 10 χρόνια της κρίσης γεννήθηκαν µετά από µια περίοδο καπιταλιστικής ανάπτυξης. Την κρίση την πλήρωσαν οι μισθωτοί, οι αυταπασχολούµενοι, οι συνταξιούχοι. Ό,τι έχασαν οι καπιταλιστές αρχικά, γρήγορα το αναπλήρωσαν και κέρδισαν πολλαπλάσια. Κανένα προπαγανδιστικό περιτύλιγμα περί «δίκαιης ανάπτυξης» και «µεταµνηµονιακής εποχής» δεν µπορεί να κρύψει ότι τα χειρότερα για τα λαϊκά στρώµατα είναι µπροστά µας.

Σε αυτή την κατεύθυνση συζητείται το προσχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή και θα ακολουθήσουν οι προϋπολογισμοί σε Δήμους και Περιφέρεια όπου με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επίθεση στα φτωχά λαϊκά στρώματα ενώ το κεφάλαιο τρίβει τα χέρια του για το χρήμα που θα πάρει από τα ματωμένα πλεονάσματα και την αφαίμαξη του λαού.»

Για τη συζήτηση σχετικά με την «απόσχιση της Ν. Αλικαρνασσού από τον Δ. Ηρακλείου»:

« Τα πολιτικά κόμματα που κυβέρνησαν σε κεντρικό επίπεδο αλλά και σε τοπικό επίπεδο κάποιοι «παλιοί σωτήρες» που τώρα εμφανίζονται ως νέοι είναι οι ίδιοι που στήριξαν κι εξακολουθούν να στηρίζουν τα αντιλαϊκά μέτρα, τον «Καλλικράτη» και τώρα ζητάνε και τα ρέστα σηκώνοντας δήθεν μπαϊράκι!

Η όψιμη διαφωνία τους στο χωροταξικό του Καλλικράτη από εκείνους που κατά το παρελθόν το είχαν στηρίξει με νύχια και με δόντια, καθώς και η πλήρης αποσιώπηση του αντιδραστικού περιεχομένου του «Καλλικράτη» δεν είναι τυχαία. Επιδιώκουν, να αποσιωπήσουν το γεγονός ότι το πρόσφατο πόρισμα της επιτροπής που έχει συστήσει η κυβέρνηση για την αναθεώρηση του Καλλικράτη, το οποίο οσονούπω θα έρθει για ψήφιση στη βουλή, είναι σε ακόμη πιο αντιδραστική κατεύθυνση και έχει τη σύμφωνη γνώμη όσων την απαρτίζουν (υπουργείο εσωτερικών, ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ) και πολιτικά ανήκουν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ – ανεξάρτητα από τις μεταξύ τους, επιμέρους διαφωνίες.

Θα γλιτώσουν άραγε τα φτωχά λαϊκά στρώματα από όλα τα δεινά που έχει συσσωρεύσει η αντιλαϊκή πολιτική κυβερνήσεων, περιφερειακών και δημοτικών αρχών, αν απλά η Αλικαρνασσός αποσχιστεί από το Δ. Ηρακλείου; Άραγε οι διπλανές συνοικίες του Δήμου Ηρακλείου (Πόρος, Κατσαμπάς, Πατέλες, κλπ) στην ίδια ή και σε χειρότερη μοίρα δεν είναι με την Αλικαρνασσό; Ο καθένας από εμάς με την πείρα του μπορεί να βγάλει συμπεράσματα!

Δεν θα λυθεί η ανεργία, η φτώχεια, το κλείσιμο των μικρομάγαζων αν η Αλικαρνασσός γίνει ξεχωριστός Δήμος. Αλλά ούτε και τα «τοπικά» προβλήματα της Αλικαρνασσού θα λυθούν – που μόνο τοπικά δεν είναι: πάλι τα σχολειά θα έχουν κακά χάλια, οι δρόμοι θα είναι γεμάτοι λακκούβες και θα είναι παγίδες θανάτου, θα πλημμυρίζουν το χειμώνα, δεν θα υπάρχουν θέσεις για όλα τα βρέφη και νήπια σε παιδικούς σταθμούς. Κι αυτό γιατί ο σχεδιασμός που έχει γίνει από το κεφάλαιο, την ΕΕ, και τις προηγούμενες κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) και τις τωρινές (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) είναι οι δήμοι και οι περιφέρειες να μετατραπούν σε ντίλερ επιχειρηματικών συμφερόντων, διαιτητές ανάμεσα στις επιχειρήσεις ώστε να μοιράζεται το κέρδος και να λειτουργεί αποτελεσματικά και αποκεντρωμένα ο εισπρακτικός μηχανισμός που θα εκτελεί αναγκαστικές πληρωμές και κατασχέσεις από τα πενιχρά εισοδήματα της φτωχολογιάς.

Η επίθεση λοιπόν στα δικαιώματα και στη ζωή μας δεν περιορίζεται στα σύνορα του δήμου! Είναι γενικευμένη και στρέφεται όχι ενάντια σε όλους αλλά ενάντια στην συντριπτική πλειοψηφία: στους εργαζόμενους, στους άνεργους στα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού.»

Και ολοκλήρωσε προβάλλοντας την πρόταση διεξόδου που προτείνει το ΚΚΕ:

«Το ΚΚΕ σας καλεί να γυρίσετε την πλάτη σε αυτούς που για χρόνια ολόκληρα στήριξαν και στηρίζουν τις πολιτικές, τα κόμματα του κεφαλαίου που μας έφεραν ως εδώ και από θέσεις ευθύνης και τώρα προσπαθούν, πάλι προς όφελος του κεφαλαίου, να ντυθούν το μανδύα του «ανεξάρτητου», «υπερκομματικού» και «τοπικού παράγοντα» ώστε για μια ακόμα φορά να σας εγκλωβίσουν, να στρέψουν την δίκαιη αγανάκτηση σας σε λάθος κατεύθυνση.

Η απάντηση πρέπει να είναι ενιαία και καθολική. Η ελπίδα, η διέξοδος βρίσκεται στη συμπόρευση µε το ΚΚΕ, στην ανασύνταξη του εργατικού κινήµατος. Για να προχωρήσει η εργατική-λαϊκή οργάνωση, πάλη και αλληλεγγύη.

Με οργάνωση στο χώρο δουλειάς και στη γειτονιά, με ζωντανή συμμετοχή στους φορείς του κινήματος στα σωματεία, στους συλλόγους, στις λαϊκές επιτροπές. Ενωμένοι όχι με βάση την καταγωγή αλλά την οικονομική και κοινωνική κατάσταση μας, την ταξική θέση (εργάτες, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες) για να διεκδικήσουμε: Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ενάντια στους πλειστηριασµούς, τις κατασχέσεις και τους φόρους, µέτρα προστασίας όλων των ανέργων, κατάργηση των µνηµονιακών νόµων, ανάκτηση των απωλειών.

Να διεκδικήσουμε να καταργηθεί ο Καλλικράτης και όλο το αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τους Δήμους και τις Περιφέρειες πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας και φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Να καταργηθεί κάθε είδους τοπική και έμμεση φορολογία. Εξασφάλιση της λειτουργίας και ανάπτυξη νέων δημόσιων κοινωνικών δομών με σύγχρονες δωρεάν παροχές και υπηρεσίες για όλους. Βρεφικοί – Παιδικοί σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠΑμεΑ, ΚΑΠΗ κλπ με επαρκή στελέχωση και εξοπλισμό που να καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες. Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτηριακές και κοινωνικές υποδομές για την κάλυψη των αναγκών για Κοινωνική Πρόνοια, για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Γενναία χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων για αντισεισμική θωράκιση, αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία και ασφαλείς μεταφορές.

Για να δυναµώσει η κοινωνική συµµαχία, εκεί όπου µπορούν να συναντηθούν οι εργάτες µε τους φτωχούς αγρότες και τους αυτοαπασχολούµενους, µε τα παιδιά και τις γυναίκες των λαϊκών στρωµάτων. Μαζί να βαδίσουν στο δρόµο της σύγκρουσης για να βρεθούν πραγµατικά όλοι αυτοί στην εξουσία. Να καταργήσουν οριστικά την καπιταλιστική βαρβαρότητα, το µόνο εµπόδιο για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

Keywords
Τυχαία Θέματα