Σταμάτησαν να «κόβουν» λάδι τα ελαιουργεία στα Χανιά – Πού οφείλεται το στοπ στην ζήτηση και ποιες είναι οι τιμές σήμερα

«Οι μεγάλες βιομηχανίες τυποποίησης ελαιολάδου θέλουν να σταματήσουν την άνοδο των τιμών»

Σταμάτησαν να αγοράζουν ελαιόλαδο από τους παραγωγούς τα ελαιουργεία των Χανίων και της Κρήτης. Για αιφνίδια και εν μέρει αδικαιολόγητη εξέλιξη έκανε λόγο ο επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, Νίκος Μιχελάκης, μιλώντας το πρωί στο Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου, εξηγώντας

γιατί συμβαίνει σήμερα αυτό.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη αλλά και αγροτικούς κύκλους, αυτό συμβαίνει διότι οι μεγάλες βιομηχανίες τυποποίησης ελαιολάδου στοχεύουν στην μείωση των τιμών παραγωγού:

«Εδώ και δυο-τρεις ημέρες τα περισσότερα ελαιοτριβεία εδώ στην Κρήτη, τα οποία έδιναν τιμές στον ΣΕΔΗΚ για το εβδομαδιαίο του δελτίο, απάντησαν είτε ότι τώρα δεν αγοράζουν ή δεν σηκώνουν καθόλου το τηλέφωνο, δεν απαντούν δηλαδή. Υπάρχει μια σαφής παύση της ζήτησης, η οποία δεν είναι 100% αλλά είναι γύρω στο 80-90%. Αυτή η εξέλιξη είναι αιφνίδια και βέβαια ανεξήγητη. Δεν υπάρχουν στοιχεία για να την εξηγήσουμε. Πιθανώς, λένε κάποιοι, ότι οφείλεται στις καιρικές συνθήκες, οι οποίες δυσκόλεψαν την συγκομιδή ή τις μεταφορές. Οι περισσότεροι λένε ότι δεν μπορεί να είναι αυτό η αιτία, γιατί η κίνηση συνεχίζεται παντού. Δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι η αιτία η αδυναμία των μετακινήσεων. Από την άλλη πλευρά, επειδή υπάρχει η έλλειψη στο ελαιόλαδο και έχει οδηγήσει σε υψηλές τιμές, πολλοί σκέφτονται και αυτό είναι το πιθανότερο και αυτό πρεσβεύουμε κι εμείς, ότι οι μεγάλες βιομηχανίες του εξωτερικού που τυποποιούν το ελαιόλαδο και το διαθέτουν στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ του κόσμου, προφανώς θέλουν να σταματήσουν την άνοδο των τιμών παραγωγού είτε και να την χαμηλώσουν κατά κάποιο τρόπο».

Σχετικά με το τι γίνεται στις υπόλοιπες ελαιοπαραγωγικές χώρες και πως αυτές επηρεάζουν την ζήτηση και στην Ελλάδα, ο κ. Μιχελάκης είπε πως« Και στην Ισπανία είναι παρόμοια η  κατάσταση αλλά εκδηλώθηκε με άλλους τρόπους. Οι βιομηχανίες εκεί αντί να φροντίζουν να αγοράσουν έξτρα παρθένο, αγόραζαν τα τελευταίας κατηγορίας λάδια(λαμπάντε), τα οποία με την ζήτηση που είχαν, ανέβηκαν οι τιμές τους τόσο πολύ που έφτασαν τα παρθένα.

Η Τουρκία σταματά τις εξαγωγές με την κατάσταση που επικρατεί. Και η Τυνησία δεν έχει φέτος πολύ καλής ποιότητας ελαιόλαδα. Η μεγάλη έλλειψη κυρίως στα ποιοτικά λάδια, είναι ένα γεγονός αναμφισβήτητο.

Οι μεγάλοι αγοραστές επιχειρούν να σταματήσουν τις τιμές ή να τις χαμηλώσουν με διάφορα κόλπα. Κάποιοι θα φοβηθούν ότι οι τιμές θα πέσουν και θα τρέξουν να αγοράσουν. Αυτό θα φανεί τις επόμενες μέρες. Η κατάσταση στην Κρήτη και στην Πελοπόνησσο από τα επίσημα στοιχεία από συγκεκριμένα ελαιοτριβεία, είναι ότι δεν υπάρχει αυτή την στιγμή ζήτηση από πλευράς εξωτερικού, δηλαδή από Ιταλία και Ισπανία».

Συγκομιδή ρεκόρ αλλά με προβλήματα

Την ίδια ώρα, ο κ. Μιχελάκης ανέφερε πως η φετινή συγκομιδή ήταν η καλύτερη των τελευταίων 10 ετών, η οποία έγινε μετά κόπων λόγω της έλλειψης προσωπικού και λόγω της δακοπροσβολής:

«Η Ελλάδα φέτος είχε την τύχη να έχει μια υψηλή παραγωγή, 10 χρόνια είχαμε να δούμε τέτοια παραγωγή. Από την άλλη είχαμε και την έλλειψη εργατικών χεριών, συντέλεσαν στο να οδηγήσουν σε καθυστέρηση της συγκομιδής. Η συγκομιδή φέτος στην Κρήτη προχώρησε λόγω των καλών καιρικών συνθηκών. Οι συνθήκες όμως αυτές ευνόησαν και τον δάκο.

Οι πρόσφατες τιμές πώλησης του ελαιόλαδου στην Κρήτη 

Πάνω από 5 ευρώ πωλήθηκε το ελαιόλαδο σε αρκετές περιοχές της Κρήτης, με τους παραγωγούς τώρα να ανησυχούν για μείωση των τιμών το επόμενο διάστημα:

«Οι τιμές που είχαν διαμορφωθεί με τις δημοπρασίες συνεταιρισμών είχαν ανέβει πάνω από 5 ευρώ. Στην Ζάκρο, είχαμε πάνω από 5,06 ευρώ το κιλό. Στην Κριτσά 5,08, στην Έμπρατο 5,06. Οι τιμές που υπάρχουν στην υπόλοιπη αγορά που είναι εκτός διαγωνισμών, που γίνεται δηλαδή με το «κόψιμο» ήταν αρκετά χαμηλότερες», δήλωσε ο κ. Μιχελάκης.

Στην Κρήτη μόνο δυο ελαιοτριβεία έδωσαν τιμές στον ΣΕΔΗΚ για αυτή την εβδομάδα. Πρόκειται για τηνΈνωση Σελίνου, για το ελαιουργείο Βαλαβάνης στο Ασήμι Ηρακλείου, τα οποία πωλούν το ελαιόλαδο στα 4,70 ευρώ το κιλό.

Στην Πελοπόννησο και στο Αίγιο η τιμή πώλησης του ελαιόλαδου διαμορφώθηκε στα 4,55 ευρώ το κιλό και στα 4,90 ευρώ στην Κέρκυρα.

Τέλος, ο κ. Μιχελάκης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι την επόμενη χρονιά οι τιμές πώλησης του ελαιόλαδου θα είναι μειωμένες, όπως και η παραγωγή του.

zarpanews.gr

The post Σταμάτησαν να «κόβουν» λάδι τα ελαιουργεία στα Χανιά – Πού οφείλεται το στοπ στην ζήτηση και ποιες είναι οι τιμές σήμερα appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα