Πολυνομοσχέδιο: Αντιπαράθεση για τη διαμεσολάβηση

Με αντιπαράθεση για τις διατάξεις που προβλέπουν την υποχρεωτική υπαγωγή στον θεσμό της διαμεσολάβησης άρχισε η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα των δανειστών.

Το θέμα ανέδειξε ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος τάχθηκε κατά του υποχρεωτικού χαρακτήρα του θεσμού. Μάλιστα, ο κ. Παναγιωτόπουλος προειδοποίησε ότι με τον υποχρεωτικό χαρακτήρα η διαμεσολάβηση θα πάψει να λειτουργεί αποσυμφορητικά καθώς θα μαζεύονται πολλές υποθέσεις και θα υπάρχουν καθυστερήσεις. Σε αντίστοιχο τόνο η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη

κατήγγειλε ότι η διαμεσολάβηση συνεπάγεται κόστος τουλάχιστον 500 έως 1.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις. «Νομίζετε ότι υπάρχουν πολλοί που έχουν αυτά τα χρήματα σήμερα;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά απευθυνόμενη στην κυβέρνηση.

Στην αντίπερα όχθη η Θεοδώρα Τζάκρη του ΣΥΡΙΖΑ αντέτεινε ότι μέχρι σήμερα ο θεσμός της διαμεσολάβησης λειτουργούσε υποτυπωδώς αφού είχαν κατατεθεί μόλις 1000 πρακτικά στα έξι πρώτα χρόνια λειτουργίας της. Προέβλεψε, μάλιστα, ότι με τον υποχρεωτικό χαρακτήρα η διαμεσολάβηση θα επιτύχει και θα αποσυμφορήσει τα πινάκια των δικαστηρίων περιορίζοντας τον αριθμό των υπό εκδίκαση υποθέσεων. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η διαμεσολάβηση είναι συνταγματική και υπενθύμισε ότι κατόπιν διαβούλευσης μειώθηκε από 11 σε 9 ο αριθμός των υποθέσεων που υπάγονται υποχρεωτικά σε αυτή. Επίσης υπενθύμισε ότι εξαιρούνται από αυτήν οι πιο αδύναμοι οικονομικά πολίτες. «Μας δίνεται μια ιστορική ευκαιρία να αποκτήσουμε θεσμό φιλικής διευθέτησης ας μην αφήσουμε τις συντεχνιακές φωνές» να τη σταματήσουν, είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: news247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα