Πολεοδομική «βόμβα» από απόφαση του ΣτΕ τινάζει την εκτός σχεδίου δόμηση

Μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την εκτός σχεδίου δόμηση στην Πάτμο έχει προκαλέσει μπάχαλο στις πολεοδομίες όλης της χώρας, καθώς άλλες βγάζουν άδειες και άλλες όχι.

Η επίμαχη απόφαση (176/2023) αφορά οικόπεδο εκτός σχεδίου στο νησί της Πάτμου. Σύμφωνα με αυτή, δεν αρκεί πια η προϋπόθεση να είναι ένα οικόπεδο πάνω από 4 στρέμματα, αλλά θα πρέπει να και η πρόσβαση σε κοινόχρηστη οδό, δηλαδή σε δρόμο. Είχε προηγηθεί απόφαση του Εφετείου Πειραιά, με την οποία συντάχθηκε το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο.

Ωστόσο,

έπειτα από αυτή την εξέλιξη, στα «χαρτιά» τουλάχιστον, καταργείται η εκτός σχεδίου δόμηση και τινάζονται στον «αέρα» πολλές περιουσίες και οικόπεδα που είναι μεν άνω των 4 στρεμμάτων (βασική προϋπόθεση για την οικοδόμηση ακινήτου), όμως δεν είναι σε δρόμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας έχει ήδη ζητήσει να βγει εγκύκλιος από το υπουργείο Περιβάλλοντος και να δοθεί λύση, με πιο πιθανή να προκρίνεται μια μεταβατική περίοδος 4-5 ετών για την εφαρμογή του μέτρου, προκειμένου να «ξεπαγώσουν» κάποιες άδειες οικοδόμησης και επενδύσεων.

«Βόμβα» για τους μικρούς ιδιοκτήτες ακινήτων

Για το θέμα είχε μιλήσει στα «ΝΕΑ» στις αρχές Μαρτίου η τοπογράφος-πολεοδόμος, Γραμματή Μπακλατσή, η οποία τόνιζε ότι, η απόφαση αυτή αποτελεί μια βόμβα για τους μικρούς ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και τους επενδυτές αφού οικόπεδα άρτια κινδυνεύουν να μην μπορούν να οικοδομήσουν από εδώ και πέρα.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, με την απόφαση που εξέδωσε, το Συμβούλιο της Επικρατείας ερμηνεύει διαφορετικά τη νομοθεσία που επί 40 χρόνια εφαρμόζουν μηχανικοί, πολεοδομικά γραφεία, συμβολαιογράφοι, Εφορία.

Πάντως, έπειτα από τις μεγάλες αντιδράσεις, φαίνεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος επεξεργάζεται ήδη μεταβατική ρύθμιση, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί μάλιστα μέχρι τη Μ. Τετάρτη. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Νίκο Ταγαρά, το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται ρύθμιση, η οποία θα ισχύει κατ’ εξαίρεση μέχρι να κλείσει -όπως είπε- ένα «διαχρονικά ιστορικό κενό σε ό,τι αφορά το ποιος και πώς χαρακτηρίζεται ο κοινόχρηστος δρόμος στην εκτός σχεδίου περιοχή, με την πολεοδομική όμως έννοια, όχι με την έννοια της ιδιοκτησίας».

ieidiseis.gr

The post Πολεοδομική «βόμβα» από απόφαση του ΣτΕ τινάζει την εκτός σχεδίου δόμηση appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα