«Οι Έλληνες είναι πολύ φιλικοί και μας φέρονται καλά»

Μια εξαμελή οικογένεια Αφγανών προσφύγων που ζει στην Αθήνα έχει ως πρωταγωνίστρια η γερμανική εφημερίδα, «Tageszeitung» (TAZ), η οποία φιλοξενεί ένα εκτενές ρεπορτάζ για το προσφυγικό ζήτημα στην Ελλάδα.

Η οικογένεια Καρίμι διέφυγε από τη φονική τρομοκρατία των Ταλιμπάν, για να καταλήξει τελικά το 2015 στην Ελλάδα, φτάνοντας στις ακτές της Σάμου με βάρκα από την Τουρκία. Έπειτα από

9μηνη παραμονή σε έναν πλήρη προσφυγικό καταυλισμό στο νησί του ανατολικού Αιγαίου και εξαιτίας σοβαρών πόνων στη μέση της μητέρας, Σάστα Καρίμι, τους επετράπη τελικά να μεταφερθούν στην Αθήνα, σε ένα δωμάτιο ενός διαμερίσματος που μοιράζονται με άλλες δύο οικογένειες. «Εδώ έχουμε τα πιο σημαντικά, αυτά που χρειαζόμαστε. Έχουμε ειρήνη», λέει η 47χρονη γυναίκα.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό πρακτορείο Ειδήσεων, «η οικογένεια Καρίμι δεν θέλει να συνεχίσει την πορεία της προς τα δυτικά, σε αντίθεση με πολλούς άλλους». Εξάλλου, όπως διευκρινίζεται, ως Αφγανοί δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων.

Αυτό δεν ενοχλεί τον επίσης 47χρονο πατέρα της οικογένειας, Σαϊντουλά Καρίμι, ο οποίος δεν έχει πρόβλημα να μείνει στην Αθήνα. «Μου αρέσει ο ζεστός καιρός εδώ. Οι Έλληνες είναι πολύ φιλικοί, μας δέχονται εδώ και μας φέρονται καλά».

Ο Αφγανός πατέρας, ωστόσο, φοβάται για το μέλλον, καθώς -όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ- ξέρει ότι η νέα του πατρίδα είναι βυθισμένη στην οικονομική κρίση. Εταιρείες χρεοκοπούν, θέσεις εργασίας χάνονται. «Ανησυχώ ότι δεν θα βρω δουλειά, ότι δεν θα μπορέσω να προσφέρω στα παιδιά καλή εκπαίδευση», λέει ο γιατρός, με 20χρονη εργασιακή εμπειρία στη χώρα του. Όπως τονίζει, «δεν ήρθαμε εδώ για να μας συντηρεί η Ευρώπη, να τρώμε, να πίνουμε και να τεμπελιάζουμε (…) Όχι, θέλουμε οπωσδήποτε να δουλέψουμε και να συνεισφέρουμε στην κοινωνία. Χρειαζόμαστε μόνο να μας δοθεί η ευκαιρία».

Πηγή: newsbeast.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα