Οι αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά φέρνουν ανατιμήσεις στα δημόσια έργα – Τι μέτρα ζητά το ΤΕΕ

Αύξηση που φτάνει το 15% μεσοσταθμικά από τον Σεπτέμβριο του 2020 η καταγράφεται στις τιμές σε ό,τι αφορά τις νέες οικοδομές και το ίδιο ποσοστό καταγράφεται και στο επίπεδο των ανακαινίσεων σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ τμήματος Δυτικής Κρήτης, Σπύρο Σοφιανό και μάλιστα «αυτό χωρίς να συνυπολογίζουμε κάποια κόστη που προκύπτουν από το κομμάτι της ενέργειας και αφορούν συντήρηση και λειτουργία».

Βέβαιη η αναθεώρηση για την δημοτική αγορά

Ο

κ. Σοφιανός, μίλησε στο ZAPRA RADIO 89,6 και την Φανή Νικηφοράκη, εκτιμώντας ότι η αύξηση αυτή θα φέρει με βεβαιότητα ανατιμήσεις στις συμβάσεις δημοσίων έργων με άμεσο παράδειγμα για τα Χανιά το έργο της δημοτικής αγοράς.

«Η αλήθεια είναι ότι σε επίπεδο υλικών είχε διαφανεί ήδη από πέρυσι το πρόβλημα, το οποίο είχε να κάνει με τις γραμμές παραγωγής οι οποίες με το είναι συγκεντρωμένες σε συγκεκριμένες χώρες, χώρες που μάλιστα επλήγησαν από τον κορονοϊό -όπως η Κίνα -αυτό έριξε πάρα πολύ την παραγωγή αλλά παράλληλα αύξησε και το μεταφορικό κόστος.

Εμείς ήδη ως ΤΕΕ κεντρικά και τοπικά είχαμε επισημάνει το πρόβλημα στην Κυβέρνηση, υπήρξε μια αναθεώρηση τιμών στα υλικά που οι αυξήσεις ήταν πιο έντονες στη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό πιθανόν να πρέπει να γίνει ένας μόνιμος μηχανισμός. Δηλαδή στα υλικά τα οποία υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις, όπως σίδερο, χαλκός που έχει να κάνει με την καλωδίωση να υπάρχει μία μόνιμη επιτροπή που να κάνει μια αναθεώρηση των τιμών. Γιατί υπάρχουν αρκετά έργα που έχουν μελετηθεί το 2017 και τώρα υπογράφονται οι συμβάσεις τους. Δηλαδή αλλιώς έχει γίνει ο προϋπολογισμός και σε ένα άλλο περιβάλλον έρχεσαι να εκτελέσεις το έργο.

Σε σχέση με το έργο της δημοτικής αγοράς, ο κ. Σοφιανός εκτίμησε πως «θα υπάρξει μια λύση, το θέμα είναι να βρεθεί ο μηχανισμός για να γίνει σωστά και να γίνει γρήγορα στον χρόνο που έχει συμφωνηθεί.

Παράλληλα, ο κ. Σοφιανός διαπίστωσε πως «τα τελευταία 2-3 χρόνια στα Χανιά έχει πάρει αρκετά τα πάνω της η οικοδομική δραστηριότητα και δεν μιλάμε μόνο για τουριστικές επενδύσεις αλλά και για αστικά ακίνητα.».

Από τη μεριά του το ΤΕΕ προτείνει, να εξεταστούν κάποια χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους που έχουν πληγεί.

‘Οπως εκτίμησε ο κ. Σοφιανός, ακόμα «δεν έχει γυρίσει η ομαλότητητα στις γραμμές παραγωγής: «Θα μου κάνει εντύπωση αν καταφέρουμε να διατηρήσουμε το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας ακόμα και στα επίπεδα» τόνισε.

Για την αύξηση στην ενέργεια, η πρόταση των επιμελητηρίων προς την Κυβέρνηση αφορά την προμήθεια ρεύματος  καλύτερες τιμές μέσα από διακρατικές συμφωνίες αλλά και μικρή επιβράδυνση στην διαδικασία της απολιγνιτοποίησης. Παράλληλα,

Πρόγραμμα «Διατηρώ» για τα ετοιμόρροπα κτήρια

Με αφορμή τον χαμό του 22χρονου Χανιώτη στη Λάρισα από πτώση ετοιμόρροπου τοιχίου, ο κ. Σοφιανός ρωτήθηκε για το πρόβλημα των ετοιμόρροπων στα Χανιά: «Σε μια πόλη που έχει παλιά πόλη δεν γίνεται να μην έχεις παλιά κτήρια. Και αυτό το κτηριακό δυναμικό δεν είναι και εύκολο και ούτε και σκόπιμο να το αποκαταστήσεις. Πρέπει να φροντίσουμε όμως τουλάχιστον να μην είναι επικίνδυνο.

Καταγραφή δεν υπάρχει και είναι και πάρα πολύ δύσκολο να γίνει. Το νομικό πλαίσιο επίσης δεν βοηθάει. Από κει και πέρα έχει υπάρξει η σκέψη να τρέξει ένα πρόγραμμα «Διατηρώ» στα πρότυπα του «Εκοικονομώ» ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε κάποιες εργασίες διατήρησης.

Το πρόγραμμα το πολεμάμε από το 2017 στο ΤΕΕ, στο Υπουργείο έχει επέλθει ένα επίπεδο ωριμότητας.

Δυστυχώς θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα πρέπει να εντοπιστούν τέτοιου είδους κτήρια – Μια καλή αρχή θα ήταν να πάμε σε δρόμους οι οποίοι είναι πολυσύχναστοι, την Παλιά Πόλη, την οδό Νεάρχου, την Α. Παπανδρέου ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα και να νιώθει ο πολίτης ότι υπάρχει μία μέριμνα.

Αν δεν μπορούμε να τα ανακαινίσουμε, τουλάχιστον να παρέμβουμε με έναν τρόπο ώστε να μην είναι επικίνδυνα.» είπε χαρακτηριστικά.

Λύση για την Πολεοδομία

Όπως αποκάλυψε ο κ. Σοφιανός, την  Δευτέρα αναμένονται νεώτερα για τους μηχανικούς που θα ενισχύσουν την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Χανίων. «Υπάρχει μια κινητικότητα η οποία φαίνεται να καταλήγει σε μία σύμβαση και για τον Δήμο Χανίων αλλά και για τους άλλους Δήμους.» τόνισε, σημειώνοντας παράλληλα ότι η λύση με την ΔΕΠΑΝ μπορεί να είναι «καλή και χρυσή αλλά θέλει και μόνιμη λύση». «Να προσληφθεί προσωπικό στους δήμους και να διασφαλιστεί ότι όταν ζητάμε κόσμο για την πολεοδομία, να πηγαίνει στην πολεοδομία (…) νομίζω ότι αν προχωρήσουμε με την ΔΕΠΑΝ θα αποσυμφορηθεί αυτό που έχει δημιουργηθεί ήδη και παράλληλα μαζί με τις αναγκαίες προσλήψεις να υπάρξει μια εξομάλυνση.

zarpanews.gr

The post Οι αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά φέρνουν ανατιμήσεις στα δημόσια έργα – Τι μέτρα ζητά το ΤΕΕ appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα