Ο Μητσοτάκης και το χρονικό των προαναγγελθέντων θανάτων – Διάχυση ευθυνών και συμψηφισμοί

Οι νεκροί είναι άταφοι. Κάποιοι άνθρωποι παλεύουν στα νοσοκομεία για τη ζωή τους. Υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι. Αλλά κάποια πράγματα δεν μπορούν να περιμένουν. Ειδικά από τη στιγμή που ο συνήθης προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης άρχισε να προετοιμάζει την κοινή γνώμη για το «ανθρώπινο λάθος» – που περιορίζεται στην υπαιτιότητα ενός σταθμάρχη.

Ο οποίος, όπως φαίνεται δεν είχε εργοδότη με ευθύνες για το μεταφορικό έργο που εκτελούσε – χωρίς ασφάλεια. Το «λάθος» δεν έχει σχέση με τον ΟΣΕ και την κυβέρνηση που αφήνουν «τυφλά»

τα τρένα.

Διόλου τυχαία η μιντιακή ενημέρωση, άρχισε από τις πρώτες ώρες να μοιράζει την ευθύνη στον χρόνο και σε περισσότερες της μιας κυβερνήσεις – προτάσσοντας ότι δεν υπήρχε σύστημα ασφαλείας «εδώ και πολλά χρόνια».

Αυτό θα αναζητήσει και η… «υπερκομματική» επιτροπή που ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός για τις «διαχρονικές καθυστερήσεις».

Δεν έχει το Θεό του ο άνθρωπος: έβγαλε ήδη το πόρισμα. Για όλα φταίει το «ανθρώπινο λάθος». Η ευθύνη είναι «αντικειμενική» και ας υπάρχει σε εξέλιξή δικαστική έρευνα. Και για την ανυπαρξία υποδομών ασφάλειας η ευθύνη είναι διακομματική. Αυτό σημαίνει το «διαχρονική».

Μόνο που η ευθύνη έχει ήδη ονόματα και διευθύνσεις στην ούγια: την κυβέρνηση, τον ΟΣΕ και τον ιδιώτη που εκτελεί το μεταφορικό έργο. Πολύ περισσότερο όταν τα τρία τελευταία χρόνια συσσωρεύτηκαν προειδοποιήσεις για την ασφάλεια του δικτύου.

Ήδη άρχισε η παρουσίαση στοιχείων που αναδεικνύουν τις ευθύνες του παραιτημένος Καραμανλή, αλλά και του Πρωθυπουργού που έχει και σ’ αυτόν τον τομέα άμεση ανάμειξη για επιλογές και διευκολύνσεις στους ιδιώτες.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι ευθύνες ποτέ δεν είναι μόνο πολιτικές… Κάποιοι εμφάνισαν την ιδιωτικοποίηση ως εκσυγχρονισμό των ελληνικών τρένων, αλλά παρέλειψαν το τεχνολογικό όφελος από τον εκσυγχρονισμό.

Οι καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας περιγράφουν το «χρονικό προαναγγελθέντων θανάτων». Αλλά από μερίδα των ΜΜΕ ούτε στην εταιρία, ούτε στην κυβέρνηση καταλογίσθηκαν ευθύνες. Μπορεί να φταίει οποιοσδήποτε, αρκεί να μην είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο ίδιος πριν καν ολοκληρωθεί ο απεγκλωβισμός είπε στο εμβρόντητο πανελλήνιο: «Ένα πράγμα μπορώ να εγγυηθώ: θα μάθουμε τα αίτια αυτής της τραγωδίας και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο».

Πολλοί θυμήθηκαν ότι αλλιώς τα έλεγε στο Μάτι, όταν ήταν άλλος στην κυβέρνηση: «Η διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση με κάνει να πιστεύω ότι υπάρχει προσπάθεια όχι μόνο επικοινωνιακής αντιμετώπισης αλλά και της συγκάλυψης ευθυνών».

Τώρα επικαλείται την «αντικειμενική ευθύνη» για την κυβέρνησή του και φορτώνει την πραγματική σε έναν άνθρωπο. Ο ίδιος απλώς θα φροντίσει «να μάθουμε». Μόνο που μετά από τέσσερα χρόνια απραξίας, απουσίας ελέγχων και πριμοδότησης με μισό δισ. ευρώ του ιδιώτη «επενδυτή», η «εγγύηση» ενός Πρωθυπουργού που φεύγει, συνιστά υποκρισία.

Ο Τσίπρας και ο Ανδρουλάκης αντιμετώπισαν με σεβασμό την κατάσταση και τα θύματα. Αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να βγάλει τον εαυτό του έξω από το κάδρο των ευθυνών. Προβλέψιμος.

Η τραγωδία τον βρήκε μερικές ώρες πριν εμφανιστεί στη δοξαστική παράσταση που του ετοίμαζαν στο «Κέντρο Τηλεδιοίκησης – Σηματοδότησης σιδηροδρομικού δικτύου βορείου Ελλάδος» στη Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα μιλούσε για την αρτιότητα των σιδηροδρομικών ταξιδιών, που διασφαλίζει η ιδιωτικοποίησή τους. Και σίγουρα δεν θα εξέφραζε την ανησυχία του για την ασφάλεια των επιβατών.

Ωστόσο αυτή η ανησυχία ήταν διάχυτη στους εμπλεκόμενους, είχε αναδειχθεί στα ΜΜΕ και στη Βουλή και μόνο στην κυβέρνηση δεν έφτασε. Ούτε στους ιδιώτες στους οποίους έχει παραδοθεί ο ελληνικός σιδηρόδρομος.

Τους οποίους, μάλιστα, μετά τη συμφορά, απέφυγαν να ενοχλήσουν τα ΜΜΕ. Ούτε πρόσωπα, ούτε ονόματα, ούτε λογότυπα, ούτε ερωτήσεις.

Η – επιδοτούμενη – ιταλική εταιρία που εκτελεί το μεταφορικό έργο στις γραμμές του ΟΣΕ φορτώνει καθημερινά εκατοντάδες ανθρώπους στις αμαξοστοιχίες της, από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και αντιστρόφως, χωρίς η ίδια να εξασφαλίζει και η κυβέρνηση να ελέγχει αν υπάρχουν στοιχειώδεις προϋποθέσεις ασφαλείας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκανε την παραμικρή αναφορά σ’ αυτό. Απλώς «εγγυήθηκε» ότι θα μάθουμε κάτι που… ήδη ξέρουμε. Ο Πρόεδρος των Μηχανοδηγών του ΟΣΕ Κώστας Γενιδουνιάς είχε ήδη αποκαλύψει την αλήθεια – εν όψει της προεκλογικής επίσκεψης του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη:

-«Μπορεί κάποιος να μας πει πού είναι και πού λειτουργεί η σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση στην βόρεια Ελλάδα; Προς Δράμα δεν υπάρχει, μετά το Πλατύ προς Φλώρινα, μονή γραμμή, ενώ προς Αθήνα όλα σβηστά…»

Ο ίδιος μετά το τραγικό δυστύχημα μας ενημέρωσε για τα αίτια – οπότε δεν χρειάζεται να περιμένουμε την έρευνα του Μητσοτάκη για να μάθουμε:

– «Δεν λειτουργεί τίποτα. Ούτε οι ενδείξεις, τα φωτίσματα, ούτε ο έλεγχος κυκλοφορίας. Αν αυτά λειτουργούσαν οι μηχανοδηγοί θα βλέπαν την κόκκινη ένδειξη, τα τρένα θα σταμάταγαν σε απόσταση».

Προφανώς η κυβέρνηση δεν θέλει να κακοκαρδίσει τους Ιταλούς διαχειριστές και να μειώσει την αξία της ιδιωτικοποίησης. Κατά τον Κ. Χατζηδάκη άλλωστε θα ήταν «κερδοφόρα» και μάλλον είχε δίκιο. Ήταν όμως και θανατηφόρα.

Οι δυο δηλώσεις του Πρωθυπουργού θύμισαν εξοργιστικά όσα έλεγε και για τις υποκλοπές: «θα ερευνήσουμε τι συνέβη και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να μη ξανασυμβεί».

Όποιος θέλει τον πιστεύει.

Ήδη άρχισε να κοροϊδεύει, επιδιώκοντας διάχυση ευθυνών και συμψηφισμούς με… διάγγελμα, στο οποίο εμμέσως απειλεί έναν σταθμάρχη και τις προηγούμενες κυβερνήσεις!

-«Ζήτησα να προχωρήσει γρήγορα στη σύσταση ανεξάρτητης και υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. Αλλά θα εξετάσει και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων. Ταυτόχρονα, η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δική της δουλειά. Οι ευθύνες θα αποδοθούν».

Μια καλή ιδέα είναι να αποδοθούν στον… ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν είχε κατασκευάσει τη δεύτερη γραμμή, δεν θα γινόταν το «ανθρώπινο λάθος».

Είναι προφανές ότι ευθύνες στην εταιρία, στην κυβέρνηση και στο μοντέλο ιδιωτικοποίησης που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν πρόκειται να αποδοθούν. Για όλα φταίει ο σταθμάρχης. Όπως ο Κοντολέων… Αλλά η πραγματικότητα τον διαψεύδει.

Προτού φτάσουμε στο ανθρώπινο λάθος υπήρξε το πολιτικό λάθος σε συνέχειες. Ο ΟΣΕ αδιαφορούσε για την ασφάλεια και οι Ιταλοί – στους οποίους η κυβέρνηση εκχώρησε και τη συντήρηση του σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού – έπαιρναν επιχορηγήσεις για την… «άγονη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη», χωρίς υποχρεώσεις.

Εκτός από την υποβάθμιση των δρομολογίων και τα λοιπά προβλήματα, τα τρένα της Hellenic Train ελέγχονται… χειροκίνητα, εν έτει 2023. Στη συγκεκριμένη γραμμή δεν λειτουργούσε κανένα σύστημα ασφαλείας. Η κυβέρνηση και ο ιδιώτης «επενδυτής» αδιαφόρησαν για προηγηθέντα ατυχήματα και τις προειδοποιήσεις των εργαζόμενων.

Η εγκατάλειψη του σιδηροδρόμου είχε όφελος για τον Ιταλό ιδιώτη, αλλά όχι μόνο. Οι εγχώριοι εργολάβοι που διαχειρίζονται τα διόδια δεν είχαν παράπονο: σύγχρονο και ασφαλές τρένο θα τους στερούσε έσοδα.

Τη συσσώρευση προβλημάτων είχαν επισημάνει κατ’ επανάληψη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Πχ. το περασμένο καλοκαίρι ο αναπληρωτής Τομεάρχης Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης έλεγε στη Βουλή: «Ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα βιώνει την τελευταία τριετία πλήρη εγκατάλειψη, χωρίς νέα έργα, χωρίς καν συντήρηση».

Την ίδια στιγμή οι κοινοτικές αρχές οδηγούσαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την Ελλάδα, για τις κυβερνητικές παραλείψεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο, ειδικά στην ασφάλεια.

Ο Πρωθυπουργός εμφανίσθηκε στα Τέμπη πάλι ανήξερος και η παραίτηση του υπουργού Υποδομών τον εξυπηρετεί. Έτσι θα αποφύγει να λογοδοτήσει ο ίδιος για την πολιτική του και σ’ αυτό το θέμα: αυτός που έφταιγε «αντικειμενικά» ανέλαβε την ευθύνη. Αυτός που έκανε το «λάθος» θα δικαστεί. Αλλά αυτός που ευθύνεται γιατί δεν υπήρχε πρόβλεψη αναίρεσης του λάθους, μπορεί να κοιμάται ήσυχος.

Του μένει μόνο ότι η τραγωδία του χάλασε τον εκλογικό σχεδιασμό. Λίγο το κακό. Το χειρότερο για τον Μητσοτάκη είναι ότι επιδείνωσε τη θέση του. Και του στερεί το πιο άθλιο από τα «επιχειρήματά» του, έναντι του βασικού αντίπαλου του: την καπηλεία των νεκρών στο Μάτι…

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

The post Ο Μητσοτάκης και το χρονικό των προαναγγελθέντων θανάτων – Διάχυση ευθυνών και συμψηφισμοί appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, – Διάχυση,mitsotakis, – diachysi