Μιχάλης Γιαννακάκης: Ο Χανιώτης αρχιτέκτονας των χαμηλών τόνων και των μεγάλων διακρίσεων! | Photos

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ζουνάκι Χανίων. Έφυγε σε ηλικία 18 ετών για την Θεσσαλονίκη όπου σπούδασε Τοπογράφος Μηχανικός με ειδίκευση στον Χωροταξικό και Πολεοδομικό Σχεδιασμό. Εκεί ασχολήθηκε με την επικοινωνία προϊόντων μεγάλων εταιρειών όπως οι Chanel, Yves Saint Laurent, Pierre Cardin

κα.

Στη συνέχεια, από το 1996 – 2002 δημιούργησε το πρώτο του τεχνικό γραφείο στην Αθήνα. Από το 2000 έως σήμερα διατηρεί το αρχιτεκτονικό γραφείο INSITE Architects Lab στα Χανιά ενώ παράλληλα εργάζεται ως σύμβουλος σε εταιρείες ανάπτυξης γης. Η πολυετής εμπειρία του στον τομέα των κατασκευών και του real estate τον οδήγησαν στη δημιουργία της δικής του εταιρείας ανάπτυξης γης INSITE Developers Lab, στην οποία ο ίδιος μαζί με ένα δίκτυο συνεργατών δημιουργούν επενδυτικά πλάνα εκμετάλλευσης ακινήτων.

O ταλαντούχος Χανιώτης αρχιτέκτονας Μιχάλης Γιαννακάκης, μιλάει για τη δουλειά του, στο Χανιώτικο free press InTown

Σε τι σπίτι μεγαλώσατε; Σε ένα απλό σπίτι στο Ζουνάκι Χανίων. Αυτές οι εικόνες της απλής λαϊκής ανώνυμης αρχιτεκτονικής σε συνδυασμό με το κρητικό τοπίο, με ώθησαν στο να ασχοληθώ με τις κατασκευές.

Δώστε μας ένα συνώνυμο της λέξης «αρχιτεκτονική». Δε θα δώσω ένα, αλλά πέντε. Η αρχιτεκτονική είναι Ιδέα, Φιλοσοφία, Καινοτομία, Λύση, Δομή.

Είναι ο αρχιτέκτονας, καλλιτέχνης; Ο αρχιτέκτονας πρέπει να «παντρεύει» την καλλιτεχνική δημιουργία με τις απτές μηχανικές γνώσεις. Η δουλειά του αρχιτέκτονα είναι ταυτόχρονα επιστημονική, μετρητική και καλλιτεχνική. Ο αρχιτέκτονας οφείλει να αντιμετωπίζει τον κτιριολογικό γρίφο μέσα από μία επιστημονική διαδικασία επίλυσης των μεταβλητών του, πάντα όμως υπό τη σκοπιά του καλλιτέχνη.

Πόση σημασία έχει τελικά η αρχιτεκτονική στη ζωή του ανθρώπου;
Η αρχιτεκτονική καλείται να καλύπτει τις ανάγκες της καθημερινότητας του ανθρώπου. Αυτή είναι και η μεγάλη πρόκληση. Αν σκεφτεί κανείς πόσο χρόνο από τη ζωή μας περνάμε μέσα σε κτίρια, θεωρώ σπουδαίο να τα χτίζεις και να τα διαμορφώνεις, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο στην ποιότητα ζωής.

Από τι εξαρτάται ένα καλό αποτέλεσμα; Υπάρχει μυστικό επιτυχίας στη δουλειά ενός αρχιτέκτονα;
Το μυστικό της επιτυχίας είναι η καινοτομία, διατηρώντας πάντα την ιδιαίτερη ταυτότητά του. Ο αρχιτέκτονας οφείλει να δοκιμάζει διαρκώς νέους δρόμους, να μην ακολουθεί καθιερωμένα μοντέλα, να πειραματίζεται και να προτείνει ιδέες. Νέες, και πρωτοποριακές. Μόνο με αυτόν τον τρόπο άλλωστε επιτυγχάνεται η εξέλιξη στην ιστορία του πολιτισμού, μέσω πειραμάτων και νέων δράσεων, ποτέ επαναλαμβάνοντας συμβατικές αντιλήψεις και δεδομένα.

Πόσο εύκολο είναι να αναγκάζεται ο δημιουργός να υποκύπτει στις απαιτήσεις ενός πελάτη;
Η αρχιτεκτονική ενός έργου είναι μια συνθετική διαδικασία πολλών παραγόντων, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον ιδιοκτήτη. Σεβόμαστε τις ανάγκες του πελάτη, αλλά ταυτόχρονα μελετούμε τις ιδιαιτερότητες του εκάστοτε έργου και δίνουμε ιδέες. Ο μηχανικός οφείλει να ενημερώσει, να προτείνει και κυρίως να προστατεύσει τον ιδιοκτήτη. Όταν υπάρχει χημεία και εμπιστοσύνη, το αποτέλεσμα ικανοποιεί και τις δυο πλευρές.

Πόσο σημαντικά θεωρείτε τα ταξίδια για τον άνθρωπο γενικά και για ένα αρχιτέκτονα ειδικότερα;
Τα ταξίδια αποτελούν μία μοναδική πηγή εμπειριών αλλά και ανανέωσης. Ταξιδεύω σημαίνει μαθαίνω να σέβομαι τη διαφορετικότητα των ανθρώπων και την ιστορία του κάθε πολιτισμού. Αυτή η διαπίστωση είναι πολύ σημαντική για έναν αρχιτέκτονα.

Ποιο είναι το κοινό στοιχείο που χαρακτηρίζει τα έργα σας;
Η απλότητα και η εξωστρέφεια. Νομίζω ότι είναι τα δύο διαχρονικά κοινά χαρακτηριστικά των ανθρώπων. Η απλότητα υπάρχει στη φύση και με γνώμονα αυτή επιθυμούμε να διαμορφώνεται η αρχιτεκτονική σύνθεση. Η εξωστρέφεια, από την άλλη, είναι κάτι που με χαρακτηρίζει ως άνθρωπο περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, γι αυτό έχω επιλέξει να είναι αυτό το στοιχείο της ταυτότητάς μου στις κατασκευές.

Ποια είναι τα κτίρια που λατρεύετε στην πόλη; Όλα τα παλιά σπίτια που υπάρχουν στα χωριά. Όπως είπα και πριν είμαι λάτρης της ανώνυμης αρχιτεκτονικής, αποτελεί πηγή έμπνευσης για μένα.

Και ποια τα κτίρια θα θέλετε να εξαφανιστούν;
Η αλήθεια είναι πως τέτοιες σκέψεις έχω κάνει για κάποια δικά μου έργα μετά από παρεμβολές των χρηστών κατά την ολοκλήρωση της κατασκευής!!!

4+1 Πράγματα που πρέπει να ξέρετε γι’ αυτόν

1. Είναι τόσο εξωστρεφής που δεν θα μπορούσε να ζήσει σε σπίτι που δεν έχει επαφή με τη φύση! Περιορίζεται και μόνο στην αίσθηση του οριοθετημένου χώρου…
2. Το υλικό που αγαπάει είναι το ξύλο και το χρώμα που αγαπάει το γκρι.
3. Εμπνέεται από τις ανάγκες της καθημερινότητας των ανθρώπων. η κάλυψη αυτών των αναγκών είναι και ο πρωταρχικός του στόχος στις κατασκευές

4. Πολύ πρόσφατα προβλήθηκε ντοκιμαντέρ – αφιέρωμα σε μια από τις παραπάνω δουλειές του, το οποίο γυρίστηκε στα Χανιά από το διεθνές γερμανικό δίκτυο Deutsche Welle!

+1. Μία από τις 60 προτάσεις στα Αρχιτεκτονικά Βραβεία «ΔΟΜΕΣ» που απονεμήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2018 στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, ήταν το Chania Old Port Pharmacy της συζύγου του Μάρως Βεργανελάκη, το οποίο στεγάζεται στη γωνία των οδών Καραολή Δημητρίου & Εισοδίων στην Παλιά Πόλη.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής, 27 από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες διεθνώς, τοποθέτησαν το έργο ανάμεσα στα 11 κορυφαία έργα στην κατηγορία «Καλύτερο έργο νέας αρχιτεκτονικής σε υφιστάμενο κτήριο» των ετών 2013-2017, κατά την αξιολόγηση του Alexander Brodsky’.

Keywords
Τυχαία Θέματα