Μέχρι το νεκροταφείο η πυρκαγιά | Μετρά ζημιές η Ανατολή | Photos

Ενώ το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, διενεργεί προανάκριση για να διαπιστώσει τα αίτια των δυο ύποπτων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στους Πεύκους Μακρύ Γιαλού και στην Ανατολή Ιεράπετρας, οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν και επιχειρούν και στις δυο περιοχές, σβήνοντας εντελώς, οτιδήποτε συνεχίζει να καπνίζει, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πιθανής αναζωπύρωσης, από τους ισχυρούς βοριάδες που συνεχίζουν να πνέουν στο Νομό Λασιθίου.

Από το απόγευμα του Σαββάτου στην Ανατολή και από τα ξημερώματα της ίδιας μέρας στους Πεύκους, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο

στο οποίο να επιχειρείται κατάσβεση φωτιάς.

Ωστόσο στην Ανατολή έχουμε παραμείνει με 20 επανδρωμένα πυροσβεστικά οχήματα και ρίχνουμε νερό στην οποιαδήποτε μικροεστία συνεχίζει να καπνίζει, για να προλάβουμε τυχόν αναζωπυρώσεις.

Και στους Πεύκους έχουν μείνει πυροσβεστικές δυνάμεις που συνεχίζουν να επιτηρούν την καμένη έκταση, για να προλάβουν κάποια πιθανή αναζωπύρωση, μας είπε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας κ. Παναγιώτης Καράμπελλας.

Τεράστιες οι ζημιές από την πυρκαγιά στην Ανατολή

Στην πυρόπληκτη Ανατολή το μεσημέρι της Κυριακής, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ.Γιώργος Ασπραδάκης και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ανατολής, Μαν. Γερακιανάκης, μας είπαν ότι, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εναέριων και των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τη βοήθεια των Εθελοντών Σαμαρειτών, των Ομάδων Διάσωσης, της Λέσχης Τετρακίνησης, των ραδιοερασιτεχνών και των κατοίκων με τα αγροτικά αυτοκίνητα με τα μικρά ντεπόζιτα νερού, σώθηκαν από τον πύρινο εφιάλτη, σπίτια, θερμοκήπια και το κοιμητήριο του χωριού.

Χάθηκαν όμως χιλιάδες στρέμματα χορτολιβαδικών και δασικών εκτάσεων σε μια επιφάνεια που σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς φτάνει τα 5000 στρέμματα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αφήνει πίσω της η πυρκαγιά εκτός από την περιβαλλοντική καταστροφή, είναι ότι έχουν καεί πολλές χιλιάδες μέτρα αρδευτικών δικτύων και δικτύων ύδρευσης.

Ενώ περιμένουμε μια νέα εβδομάδα με θερμοκρασίες καύσωνα, δεν μπορούμε να ποτίσουμε μποστάνια και θερμοκήπια που βρίσκονται στην παραγωγή και κινδυνεύουν να ξεραθούν χωρίς νερό. Θέλουμε άμεση αντικατάσταση των δικτύων μεταφοράς νερού. Αύριο κιόλας.

Υπολογίζουμε ότι οι καμένοι ελαιώνες και τα περιβόλια είναι γύρω στα 500 στρέμματα, ενώ οι εκτάσεις με δασικά δέντρα και χαμηλή θαμνώδη βλάστηση είναι μερικές χιλιάδες στρέμματα, εκτιμούν ο κ. Γιώργος Ασπραδάκης και ο κ. Μανόλης Γερακιανάκης.

Μικρότερες είναι οι ζημιές στην πυρκαγιά των Πεύκων – Λιθινών

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των κατοίκων της περιοχής, η πυρκαγιά με τους ισχυρούς ανέμους στους Πεύκους, έκαψε γύρω στα 3000 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης, λίγα πεύκα λίγες ελιές και μερικά αρδευτικά δίκτυα, μας είπε ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Σητείας κ. Μπάμπης Λεβεντέρης.

Το χρονικό

Η πυρκαγιά στους Πεύκους Σητείας εκδηλώθηκε στις 10.00 το βράδυ της Παρασκευής 7 Ιουλίου και καθηλώθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις επίγειες δυνάμεις της Π.Υ. και από τους εθελοντές τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Ενώ όλες οι Πυροσβεστικές δυνάμεις του Ν Λασιθίου επιχειρούσαν στα δύο μέτωπα μεταξύ Πεύκων και Λιθινών για να μη φτάσει η φωτιά στη γέφυρα του Μαρουλά, στον επαρχιακό Ιεράπετρας-Σητείας, ειδοποιήθηκε η Π. Υ. για μια νέα πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί κοντά στην Ανατολή, 50 χιλιόμετρα δυτικά των Πεύκων στις 2.10 μετά τα μεσάνυκτα της Παρασκευής.

Και οι δυο πυρκαγιές εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα σχεδόν , την ώρα που το Εθνικό Αστεροσκοπείο είχε εκδώσει έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων στο Ν. Λασιθίου.

Η καλή οργάνωση και η άμεση επέμβαση όλων των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών βοήθησε στο να περιοριστούν οι ζημιές και να σωθούν ζωές και αγροτικές περιουσίες, πράγμα που δεν είχε γίνει πέρυσι σε μια παρόμοια μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από το ίδιο σημείο και έφτασε μέχρι τη θάλασσα.

Αποτελεσματικότερη από όλα τα μέσα ήταν η κατάσβεση που επιχειρούσε με χειρουργική ακρίβεια και ταχύτητα το πυροσβεστικό ελικόπτερο Έρικσον και δευτερευόντως το Σινούκ Ένα αεροπλάνο Καναντέρ, που ήρθε για να επιχειρήσει κατάσβεση αναχώρησε αμέσως, λόγω αναταράξεων.

Για την πυρκαγιά της Ανατολής υπάρχουν καταγγελίες και μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η φωτιά εκδηλώθηκε από σπινθήρα που προκάλεσαν καλώδια της ΔΕΗ.

Όλες οι εκδοχές, ακόμα και ο εμπρησμός από αμέλεια η από πρόθεση, ερευνώνται από το Ανακριτικό Τμήμα της Π.Υ.

Πηγή: neakriti.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα