Λογαριασμοί ρεύματος: Αυτές είναι οι νέες επιδοτήσεις στο ρεύμα – «Μπόνους» σε όσους κάνουν εξοικονόμηση

Ο Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε τις κρατικές επιδοτήσεις για το ρεύμα και το φυσικό αέριο που θα ισχύσουν από Οκτώβριο.

Το νέο μοντέλο επιδότησης για το ρεύμα θα αφορά όλους, για τις πρώτες κατοικίες, τα εξοχικά, τις φοιτητικές κατοικίες και τις επιχειρήσεις.

Η επιδότηση δεν θα είναι οριζόντια, αλλά κλιμακωτή.

Δηλαδή, όσο μεγαλύτερη θα είναι η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας του εκάστοτε νοικοκυριού και επιχείρησης, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η επιδότηση.

Ρεύμα

Οικιακά τιμολόγια:

1η κλίμακα: Για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, απορροφούμε το 90% της αύξησης,

δηλαδή η επιδότηση θα είναι 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η επιδότηση αφορά στο 90% των νοικοκυριών.

2η κλίμακα: Για κατανάλωση από 501 έως 1.000 μεγαβατώρες, απορροφούμε το 80% της αύξησης, δηλαδή η επιδότηση θα είναι 386 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αν μειωθεί η κατανάλωση στο 15% σε σχέση με πέρυσι, τότε η επιδότηση αυξάνεται 50 ευρώ ανά μεγαβατωρα.

3η κλίμακα: Για κατανάλωση από 1.000 μεγαβατώρες και πάνω, απορροφούμε το 70% της αύξησης, δηλαδή η επιδότηση θα είναι 336 ευρώ ανα μεγαβατωρα (που αφορά μόλις στο 2% των νοικοκυριών) και ισχύει και σε αυτή την περίπτωση η έξτρα επιδότηση των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα για μείωση της κατανάλωσης 15% σε σχέση με πέρυσι.

Οικιακό τιμολόγιο:

Απορροφούμε το 100% της αύξησης, δηλαδή η επιδότηση θα είναι 485 ευρώ ανά μεγαβατωρα.

Επαγγελματικά τιμολόγια:

Για κατανάλωση 2.000 κιλοβατώρες, η επιδότηση θα είναι 398 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Για κατανάλωση από 2.000 κιλαβατώρες και πάνω, η επιδότηση θα είναι 230 ευρώ ανά μεταβατώρα.

Αγρότες:

Η επιδότηση για τους αγρότες είναι οριζόντια και θα είναι 436 ευρώ ανα μεγαβατώρα.

Χαμηλότερο κατά 25% το τιμολόγιο της ΔΕΗ
Σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τον τρέχοντα μήνα Σεπτέμβριο είναι τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τον Οκτώβριο που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές, στο πλαίσιο της νομοθετημένης υποχρέωσης να αναγγέλλουν τα τιμολόγια του επόμενου μήνα έως τις 20 του προηγούμενου.

Ενδεικτικά, το τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Οκτώβριο είναι 25 % χαμηλότερο σε σχέση με το τρέχον.

Τα τιμολόγια που ανακοινώθηκαν από προμηθευτές:

ΔΕΗ 59,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες, 60,7 λεπτά για τις επόμενες και 55,4 λεπτά για το νυχτερινό τιμολόγιο.Ήρων Protect: 62 λεπτά ανά κιλοβατώραElpedison: 59,05-63,06 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας.Volterra: 68,5 λεπτά ανά κιλοβατώραΕλίν: 59,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Αναμένονται οι ανακοινώσεις από το σύνολο των προμηθευτών.

Φυσικό αέριο

Σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο, που αφορά συνολικά 700.000 νοικοκυριά, οι επιδοτήσεις θα είναι οριζόντιες ανεξαρτήτως κατανάλωσης. Τα σενάρια θέλουν την επιδότηση να είναι μία μίξη κρατικής ενίσχυσης και έκπτωσης από τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ).

Το ποσοστό απορρόφησης της αύξησης θα είναι μικρότερη από την αντίστοιχη του ηλεκτρικού ρεύματος και όπως όλα δείχνουν, αυτή θα είναι είτε 70%, είτε 50%.

Υπενθυμίζεται πως ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ είχε μιλήσει για «γενναία επιδότηση», χωρίς όμως να δίνει συγκεκριμένο στίγμα.

ieidiseis.gr

The post Λογαριασμοί ρεύματος: Αυτές είναι οι νέες επιδοτήσεις στο ρεύμα – «Μπόνους» σε όσους κάνουν εξοικονόμηση appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λογαριασμοί, Αυτές, – Μπόνους,logariasmoi, aftes, – bonous