Κρήτη | Τα μυστικά ενός αστροπίδακα αποκάλυψαν μελέτες του ΙΤΕ και του Αστεροσκοπείου Σκίνακα

ΤαΚρήτη | μυστικά ενός μυστήριου αστροπίδακα που εκτοξεύεται από μαύρη τρύπα αποκάλυψε μελέτη – που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής της ομάδας συγγραφής και αστρονόμο στο Φινλανδικό Κέντρο Αστρονομίας Γιάννη Λιοδάκη, μελέτησαν ένα φλογαστέρα, ένα από τα φωτεινότερα αντικείμενα στον ουρανό που εκτοξεύουν πίδακες μέσα στους οποίους σωμάτια που κινούνται με «αστρονομικές» ταχύτητες, σχεδόν ίσες με αυτήν του φωτός, εκπέμπουν εκτυφλωτικό φως.

Οι

επιστήμονες χρησιμοποίησαν τα στοιχεία από τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ και τα τηλεσκόπια του Σκίνακα, αλλά και τα δεδομένα από τον δορυφόρο Imaging X-Ray Polarimetry Explorer (IXPE), που εκτοξεύτηκε πρόσφατα από την NASA για να διαπιστώσουν τελικά ότι η καλύτερη εξήγηση για την επιτάχυνση των σωματιδίων φαίνεται να είναι ένα ωστικό κύμα μέσα στον πίδακα.

Για περισσότερα από 40 χρόνια οι επιστήμονες της αστρονομίας προσπαθούσαν να απαντήσουν στο ερώτημα πώς επιταχύνονται τα σωματίδια στους πίδακες σε τόσο υψηλές ενέργειες;

Μελετώντας τους φλόγαστέρες… φαίνεται πώς κατάφεραν να βάλουν και το τελευταίο κομμάτι του παζλ στη σωστή σειρά.

Με τη βοήθεια του δορυφόρου imaging x-ray polarimetry explorer που εκτόξευσε πρόσφατα η NASA οι αστρονόμοι κατάφεραν να συλλέξουν τις απαραίτητες πληροφορίες και να εξηγήσουν τι ακριβώς συμβαίνει με αυτούς τους φωτεινούς πίδακες.

Πού όμως μπορεί να μας βοηθήσει αυτή η γνώση;

Η συμβολή της Κρήτης στη μελέτη είναι μεγάλη! Τα δεδομένα που είχαν συλλέξει οι επιστήμονες του ινστιτούτου αστροφυσικής του ΊΤΕ και του πανεπιστημίου Κρήτης από τα τηλεσκόπια του Σκίνακα αποδείχτηκαν χρυσάφι στην μελέτη αυτής της μεγάλης διεθνούς κοινοπραξίας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό nature.



neakriti.gr

The post Κρήτη | Τα μυστικά ενός αστροπίδακα αποκάλυψαν μελέτες του ΙΤΕ και του Αστεροσκοπείου Σκίνακα appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα