Κρήτη | Προσπάθειες για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας εργαζομένων σε ξενοδοχεία

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Λασιθίου στην ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η φετινή εκλογή, όπως φάνηκε από τα στατιστικά στοιχεία όλων των εκλογικών διαδικασιών που έχουν γίνει μέχρι τώρα, είχε εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή και μια από τις μεγαλύτερες όλων των εποχών. Μάλιστα, ήταν αυξημένη κατά 53% και η προσέλευση στην κάλπη έφτασε τα 1.221 άτομα.

Μάλιστα, όμως

φάνηκε η επιλογή του Διοικητικού Συμβουλίου να διαρκούν οι εκλογές ένα δεκαπενθήμερο είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα λόγω των δικηγορικών κι άλλων εξόδων καθώς και του στησίματος της κάλπης σε τρία διαφορετικά σημεία, αλλά αποδείχτηκε ότι αποτελεί την καλύτερη επιλογή, διότι δίνει την δυνατότητα στα εκατοντάδες μέλη του Συνδέσμου να ψηφίσουν και να εκφράσουν την στήριξη και την άποψη τους για το έργο που πρέπει να επιτελεί ο Σύνδεσμος.

Άλλωστε οι Ξενοδοχοϋπάλληλοι αποτελούν το πολυπληθέστερο Σωματείο του νομού δεδομένου ότι ο τουρισμός αποτελεί καίρια πηγή εσόδων για την περιοχή και η εργασία στον τουρισμό έχει χιλιάδες ασφαλισμένους, που αντιμετωπίζουν πολλά και σημαντικά προβλήματα κατά καιρούς, για τα οποία ο Σύνδεσμος προσπαθεί, όταν του ζητείται να παρεμβαίνει δίνοντας λύσεις προς όφελος των εργαζομένων.

Η σύμβαση

Το σημαντικότερο όλων των θεμάτων είναι η τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας. Πρόκειται για το θέμα που βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο των συζητήσεων εντός του νέου Δ.Σ αλλά σύντομα θα επιδιωχθεί να ξεκινήσουν οι επαφές και με τους ξενοδόχους προκειμένου να διασφαλιστεί πως θα συνεχιστεί η καλή συνεργασία που υπάρχει.

Να σημειωθεί πως ειδικά στο νομό Λασιθίου η τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας είναι εξαιρετικής σημασίας και βαρύτητας τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τους εργοδότες, αφού περιέχει περισσότερες και ουσιαστικότερες θετικές προβλέψεις για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους απ’ ότι η κλαδική σύμβαση.

Ωστόσο, μέσα από αυτή την συνεργασία υπάρχει θετικό αποτέλεσμα μέχρι σήμερα σε τοπικό επίπεδο, σ’ έναν τόπο όπου προσφέρονται κορυφαίας ποιότητας τουριστικές υπηρεσίες, στοιχείο που όλοι θέλουν να συνεχίσει να υφίσταται.

Για το λόγο αυτό άλλωστε, παρά τις κατά καιρούς δύσκολες διαπραγματεύσεις υπάρχει πάντα τελική συμφωνία.

Πηγή: anatolh.com

Keywords
Τυχαία Θέματα