«Κραυγή αγωνίας» για την οδική ασφάλεια στην περιοχή από Χανιώτη φοιτητή του Πολυτεχνείου Κρήτης

«Δύο αδικοχαμένες ζωές, μια επιτακτική ανάγκη για νέα αρχή» είναι ο τίτλος άρθρου που απέστειλε στο zarpanews.gr ο Χανιώτης τριτοετής φοιτητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ιωσήφ Βαρδάκης.

Στο άρθρο του, μεταφέρει το πάγιο αίτημα της φοιτητικής κοινότητας για οδική ασφάλεια στην περιοχή και επισημαίνει, με φωτογραφίας, μια σειρά από προβλήματα, τα οποία δεν είναι άσχετα με το χθεσινό δυστύχημα (ΕΔΩ).

«Χθες, γίναμε μάρτυρες μίας ανείπωτης τραγωδίας για την τοπική κοινωνία των Χανίων. Δύο νέα

παιδιά άφησαν την τελευταία τους πνοή σε ένα δρόμο όπου έχουν συμβεί παρόμοια περιστατικά. Επειδή λοιπόν ήταν απλά θέμα χρόνου να συμβεί ένα τέτοιο ατύχημα , οι αρμόδιοι φορείς όπως ο Δήμος Χανίων και η Δυτική Περιφέρεια Κρήτης πρέπει να δράσουν άμεσα.

Το πρόβλημα είναι βέβαια εκτεταμένο στην περιοχή των Κουνουπιδιανών, όπου η διέλευση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο γίνεται με ιδιαίτερο κίνδυνο, λόγω έλλειψης επαρκών πεζοδρομίων στους δρόμους της περιοχής. Θέτω λοιπόν το ερώτημα: Πώς γίνεται σε ένα ακμάζον ίδρυμα όπως το Πολυτεχνείο Κρήτης να μην έχουν μεριμνήσει, ο Δήμος Χανίων, το Πολυτεχνείο Κρήτης σε συνδυασμό με την τοπική κοινωνία για την δημιουργία και αναβάθμιση των πεζοδρομίων, για την δημιουργία κυκλικών κόμβων και την επαρκή αστυνόμευση της περιοχής, ούτως ώστε να μην θρηνήσουμε και άλλα θύματα;

Για αυτό, ως κάτοικος της περιοχής των Κουνουπιδιανών και τριτοετής φοιτητής του Πολυτεχνέιου, που ζει τα προβλήματα αυτά καθημερινά, σας παραθέτω ορισμένες προτάσεις προκειμένου να γίνεται με ασφάλεια η μεταφορά των φοιτητών αλλά και γενικά των πεζών στον προορισμό τους.

Παράνομα σταθμευμένο μηχανάκι…

1. Όπως φαίνεται και στις εικόνες, ο χώρος για την διέλευση πεζών είναι λιγοστός. Έτσι, η δημιουργία πεζοδρομίων είναι επιτακτικής σημασίας σε όλο το μήκος της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου και από τις δύο πλευρές του δρόμου.

Ιδιαίτερα κατά μήκους της οδού από την πλατεία των Κουνουπιδιανών έως και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κουνουπιδιανών τα αυτοκίνητα διέρχονται ακριβώς δίπλα από τους πεζόυς. Στο δρόμο αυτό βρίσκεται ένας παιδικός σταθμός και το Δημοτικό Σχολείο. Επομένως, για την ομαλή μεταφορά τους κρίνεται αναγκαία η δημιουργία ασφαλών πεζοδρομίων.

Κατανοώντας την έλλειψη χώρου για την υλοποίηση τους θα προέτρεπα τον Δήμο να μονοδρομήσει την Οδό Ελ.Βενιζέλου και την Οδό Αγ.Πάντων ώστε τα οχήματα να διέρχονται προς το Δημοτικό Σχολείο από την οδό Ελ.Βενιζέλου, ενώ προς Κουνουπιδιανά από την Αγ.Πάντων. Έτσι, θα δημιουργηθεί ο απαραίτητος χώρος για τα πεζοδρόμια και θα αποφευχθούν πιθανά ατυχήματα.

Ο χώρος από τον οποίο περνάνε οι πεζοί!!!

2. Κατανοώ τους οδηγούς που ψάχνουν θέση για πάρκινγκ. Δεν γίνεται , όμως, να παρκάρει κάποιος σε μέρος όπου θα αναγκάσει τους πεζόυς να εισέλθουν εντός του δρόμου, προκειμένου να περάσουν. Σε αυτό οφείλεται η έλλειψη σωστής κυκλοφοριακής αγωγής αλλά και η έλλειψη χώρου στάθμευσης. Επ’ αυτού, καλώ τον Δήμο να μεριμνήσει και γι’ αυτό το μείζον ζήτημα, δημιουργώντας χώρους στάθμευσης.

Το τέλος του πεζοδρομίου.

3. Τα πεζοδρόμια σε πολλά σημεία έχουν υποστεί σημαντικές φθορές που πρέπει να αποκατασταθούν.

Αντικανονική προσπέραση με μεγάλη ταχύτητα σε δρόμο διπλής κατεύθυνσης!(Ελ. Βενιζέλου)

4. Επίσης, η αστυνόμευση της περιοχής είναι σημαντική για να αποφευχθούν συμβάντα όπως στις εικόνες καθώς συχνά οι οδηγοί πηγαίνουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, χωρίς ζώνη ή κράνος.

Οχήματα σταθμευμένα σε σημεία που θα αναγκάσουν τους πεζούς να εισέλθουν στο δρόμο

5. Η δημιουργία κυκλικών κόμβων σε σημεία όπου κρίνεται απαραίτητη η ελάττωση της ταχύτητας από τους οδηγούς όπως μπροστά από την είσοδο του Πολυτεχνείου στον Χαλκιαδάκη, όπου το λεωφορείο αφήνει τους φοιτητές.

6. Η ρύθμιση των φαναριών στην πλατεία των Κουνουπιδιανών ώστε να μην υπάρχει η ένδειξη πορτοκαλί που αναβοσβήνει, γιατί αρκετοί οδηγοί αντί να ελαττώσουν ταχύτητα και να δώσουν την προτεραιότητα στους πεζούς όπως πρέπει, αντιθέτως συνεχίζουν ακάθεκτοι την πορεία τους.

Τα τροχαία δεν έχουν τέλος στην περιοχή μας αλλά ελπίζω το τραγικό τέλος στη ζωή των συμφοιτητών μας να είναι η αφορμή για την αλλαγή που θα σηματοδοτήσει τη μετακίνηση των κατοίκων των Κουνουπιδιανών και γενικά των Χανίων με ασφάλεια» καταλήγει το άρθρο.

zarpanews.gr

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα