Καταλονία: Βήματα αποκλιμάκωσης | «Συγγνώμη» και… αναβολή της «ανεξαρτησίας»;

Μετά από πολλές ημέρες έντασης, Μαδρίτη και Βαρκελώνη φαίνονται έτοιμες για αμοιβαία βήματα πίσω ώστε να αποκλιμακωθεί η κρίση στην Καταλονία. Μια κρίση που πλήγωσε την Ισπανία.

Χρειάστηκε να περάσει σχεδόν μια εβδομάδα από το δημοψήφισμα στην Καταλονία για να ζητήσει η ισπανική κυβέρνηση για τις εικόνες ντροπής της περασμένης Κυριακής (01.10.2017). Κάλλιο αργά παρά ποτέ όμως.

Το μεσημέρι της Παρασκευής (06.10.2017)

ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία έκανε αυτό που περίμεναν χιλιάδες Καταλανοί. Ζήτησε συγγνώμη για τη βία που άσκησαν οι αστυνομικοί κατά των πολιτών που ήθελαν να ψηφίσουν.

Η πρώτη συγγνώμη

Από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση Ραχόι κράτησε σκληρή στάση. Όχι μόνο έστειλε αστυνομικούς και εθνοφύλακες που έδερναν πολίτες αλλά δεν είχε απολογηθεί ποτέ. Μέχρι σήμερα.

Το έκανε ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία Enric Millo. «Όταν βλέπω αυτές τις εικόνες και ειδικά όταν ξέρω ότι χτυπήθηκε και σπρώχτηκε κόσμος και ένας άνθρωπος νοσηλεύτηκε, δεν μπορώ παρά να μετανιώνω και να απολογηθώ για λογαριασμό των αξιωματούχων που ενεπλάκησαν», είπε ο Enric Millo σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Είναι η πρώτη φορά που ένας κυβερνητικός αξιωματούχος απολογείται για την ωμή βία της περασμένης Κυριακής. Σύμφωνα με τις καταλανικές αρχές, τουλάχιστον 900 άνθρωποι τραυματίστηκαν την περασμένη Κυριακή.

Η «συγγνώμη» της Μαδρίτης μπορεί να θεωρηθεί κίνηση συμβιβασμού προς την ηγεσία της Καταλονίας.

Αναβολή… ανεξαρτησίας;

Κίνηση καλής θέλησης μπορεί να θεωρηθεί και η απόφαση του προέδρου της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν να αναβάλει την ομιλία του στην τοπική Βουλή. Στην ομιλία αυτή, που θα γινόταν τη Δευτέρα (09.10.2017) επρόκειτο να ανακηρύξει (μονομερώς) την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Ωστόσο, την Παρασκευή (06.10.2017), λίγη ώρα μετά τη συγγνώμη, έγινε γνωστό ότι ο Καταλανός ηγέτης αποφάσισε να μεταθέσει την ομιλία του στη Βουλή για την Τρίτη.

«Ο πρόεδρος Πουτζντεμόν ζητά να παρέμβει την Τρίτη ενώπιον του κοινοβουλίου για να πάρει θέση ως προς τη σημερινή πολιτική κατάσταση», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας απαγόρευσε τη σύγκληση της ολομέλειας του τοπικού κοινοβουλίου.

Κοινοβουλευτικά στελέχη των καταλανών αυτονομιστών συναντώνται σήμερα για να αποφασίσουν για τον χρόνο της παρέμβασης του καταλανού ηγέτη.

Δεν είναι σαφές εάν η ολομέλεια θα συνέλθει τελικά τη Δευτέρα (09.10.2017) για να προχωρήσει στην κήρυξη της ανεξαρτησίας.

Ελεύθεροι…

Στο μεταξύ, ο διοικητής της καταλανικής αστυνομίας και οι ηγέτες του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας αφέθηκαν ελεύθεροι από δικαστήριο της Μαδρίτης. Το δικαστήριο, όπου είχαν κληθεί να παρουσιαστούν, είναι επιφορτισμένο με υποθέσεις εθνικής ασφάλειας.

Κανένας περιοριστικός όρος δεν έχει επιβληθεί εις βάρος τους, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του δικαστηρίου.

Οι κατηγορίες εις βάρος του Χοσέπ Λουίς Τραπέρο, διοικητή της αστυνομίας, του Ζόρντι Σάντσες και του Ζόρντι Κούσαρτ (σ.σ. προέδρων των δύο πιο ισχυρών αυτονομιστικών ενώσεων, της Καταλανικής Εθνικής Συνέλευσης (ANC) και της Omnium) εξακολουθούν να ισχύουν.

Η Τερέσα Λαπλάνα, αναπληρώτρια διοικητής της αστυνομίας, εναντίον της οποίας έχουν επίσης ασκηθεί διώξεις κατέθεσε στο δικαστήριο μέσω σύνδεσης.

Όλοι κατηγορούνται στο πλαίσιο «έρευνας για ανταρσία» σε σχέση με τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου στη Βαρκελώνη.

newsit.gr, με πληροφορίες από Reuters και ΑΠΕ – ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα