Η Περιφέρεια Κρήτης στην συνάντηση των Εταίρων του έργου «ΤΑΝΙΑ» στη Γαλλία

Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε στην 3η συνάντηση εργασίας των Εταίρων του Ευρωπαϊκού Έργου «ΤΑΝΙΑ» (https://www.interregeurope.eu/tania /) που πραγματοποιήθηκε στο Metz της Περιφέρειας Grand Est της Γαλλίας στις 28 και 29/11/2017.

Το έργο «ΤΑΝΙΑ» (Treating Contamination through Nanoremediation – Αντιμετώπιση ρύπανσης μέσω νανο-αποκατάστασης)του προγράμματος Ευρωπαϊκής Συνεργασίας INTERREG

Europe υλοποιείται από τη Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού και φιλοδοξεί να επηρεάσει τα περιφερειακά εργαλεία άσκησης πολιτικής που χρηματοδοτεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (π.χ. Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα) με σκοπό την ενίσχυση της τεχνολογίας της νανο-αποκατάστασης στην απορρύπανση εδάφους και νερού και την δημιουργία ευκαιριών δραστηριοποίησης στον τομέα αυτό των επιχειρήσεων και των ερευνητικών ιδρυμάτων της Περιφέρειας Κρήτης. Το έργο χρηματοδοτείται κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 15% από εθνικούς πόρους. Εκτός από την Περιφέρεια Κρήτης, στο έργο συμμετέχουν Εταίροι (περιφερειακές αρχές και πανεπιστήμια) από την Γαλλία, Ιταλία, Φινλανδία και Ουγγαρία.

Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει ενεργά σε όλες τις φάσεις της διαπεριφερειακής ανταλλαγής εμπειριών και τεχνογνωσίας που προβλέπονται από το έργο (Προσδιορισμός υφιστάμενης κατάστασης, Ανταλλαγή τεχνογνωσίας, Ανάπτυξη Σχεδίου Δράσης, Υλοποίηση και Παρακολούθηση Σχεδίου Δράσης). Επίσης, στα πλαίσια του έργου έχει συσταθεί Ομάδα Ενδιαφερόμενων Φορέων, στην οποία συμμετέχουν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Παν/μιο Κρήτης, το ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ, η Δ.Ε.Η, η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α., το Λιμενικό Ταμείο Χανίων, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού τομέα και άλλοι.

Στην συνάντηση του Metz απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους της γαλλικής περιφέρειας Grand Est, ο κ. P. Liautard. Ακολούθως παρουσιάστηκαν από ερευνητές των Πανεπιστημίων και των Ινστιτούτων των εταίρων, οι τεχνολογικές προκλήσεις στη χρήση καινοτόμων υλικών στην αποκατάσταση ρυπασμένων εδαφών και υδάτων, καθώς και θέματα τοξικότητας και ασφάλειας. Συζητήθηκαν επίσης η επιλεξιμότητα καινοτόμων τεχνικών ως μέθοδοι απορρύπανσης, η ανάπτυξη σχεδίων δράσης, η δυνατότητα χρηματοδότησης πιλοτικών έργων μέσω του προγράμματος «ΤΑΝΙΑ» καθώς και οι δυνατότητες που προσφέρουν οι περιφερειακές στρατηγικές έξυπνης εξειδίκευσης (smart specializations). Ακολούθησε επίσκεψη σε πειραματική μονάδα απορρύπανσης εδάφους σε βιομηχανική έκταση καθώς και σε πρώην βιομηχανική μονάδα παραγωγής χάλυβα.

Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησαν η κ. Δήμητρα Δαφνομήλη στέλεχος της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και ο κ. Αριστείδης Στρατάκης στέλεχος της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Επίσης, από την Ομάδα Ενδιαφερόμενων Φορέων του «ΤΑΝΙΑ» για την Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε η κ. Μαρία Βαμβακάκη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας υλικών.

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα