Η ώρα της αλήθειας για την Καταλονία: Τι αποφάσισε ο Πουτζντεμόν

Είναι άγνωστο αν θα κηρύξει ή όχι την ανεξαρτησία της Καταλονίας μετά το επίμαχο δημοψήφισμα της Κυριακής.

«Δεν σχεδιάζω καμία απειλή, καμία προσβολή. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. Είναι ανάγκη να αποκλιμακωθεί η ένταση» διεμήνυσε ο Κάρλες Πουτζντεμόν ξεκινώντας την ομιλία του στο Καταλανικό Κοινοβούλιο. Διευκρίνισε ωστόσο ότι το θέμα της Καταλονίας δεν είναι πλέον εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας, αλλά ένα ευρωπαϊκό ζήτημα.

Στη συνέχεια υπεραμύνθηκε

της απόφασης για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές. Καταδίκασε τη στάση της ισπανικής κυβέρνησης και των δυνάμεων ασφαλείας. Προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο ώστε να μην ψηφίσει, απομάκρυναν κάλπες και ψηφοδέλτια από τα εκλογικά τμήματα, ανέφερε. «Στόχος τους ήταν να διασπείρουν τον τρόμο και τον πανικό και να μείνουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους. Αλλά όλα πήγαν στραβά, δεν πέτυχαν το στόχο τους και πάνω από 2 εκατ. άνθρωποι πήγαν (να ψηφίσουν) παρά το φόβο» δήλωσε.

Συνέχισε κάνοντας μία μακρά αναδρομή στην ιστορία της Καταλονίας και την σχέση της με την κεντρική κυβέρνηση στην Μαδρίτη.

Μιλώντας επί 20 λεπτά στην Καταλανική διάλεκτο, συνέχισε στα ισπανικά, απευθυνόμενος στους Ισπανούς: «Δεν είμαστε εγκληματίες, δεν είμαστε τρελοί. Είμαστε φυσιολογικοί άνθρωποι και θέλουμε να ψηφίσουμε. Είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες και διάλογο. Δεν έχουμε τίποτε ενάντια στην Ισπανία. Θέλουμε καλύτερη κατανόηση με την Ισπανία».

Ο λαός ψήφισε «ναι» για την ανεξαρτησία και εγώ επιθυμώ να ακολουθήσω τη βούλησή του, δήλωσε στην συνεχεία. Ως πρόεδρος της Καταλονίας, θέλω να ακολουθήσω τη βούληση του λαού.

Πηγή: news247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα