Η χαμηλότερη παραγωγή κρατάει τις τιμές του ελαιολάδου και στην Κρήτη

Στα 3,65 €/κ οι δημοπρασίες στην Κρήτη, στα 3,60 €/κ οι υψηλότερες στην Πελοπόννησο και στα 3,70 €/κ στην Κέρκυρα, κυμαίνονται οι τιμές του ελαιολάδου, σύμφωνα με το δελτίο του ΣΕΔΗΚ.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται σχετικά,

η συγκομιδή της ελιάς έχει πλέον ολοκληρωθεί στις περισσότερες χώρες αλλά η αναμενόμενη από τις μεγάλες βιομηχανίες αυξημένη προσφορά

ελαιολάδου, με την επιθυμητή για αυτές πτώση των τιμών παραγωγού, δεν φαίνεται να επαληθεύεται.

Και αυτό γιατί η πραγματική παραγωγή τελικά δείχνει να είναι χαμηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, σε όλες σχεδόν τις χώρες και βέβαια και στην Ελλάδα.

Έτσι, στην Ελλάδα οι τιμές του έξτρα 0,3ο, δείχνουν να έχουν σταθεροποιηθεί μεταξύ 3,30 και 3,65 €/κ (Πιν.1), με τις μεγαλύτερες από αυτές να επιτυγχάνονται στις δημοπρασίες οι όποιες παρασύρουν αναγκαστικά προς τα άνω και τις τιμές του συνήθους εμπορίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 1-2-2022 (βλ. www.sedik.gr) οι τιμές στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν ως εξής:

Στην Κρήτη οι πρόσφατες δημοπρασίες των Αγροτικών Συν/σμών: Κριτσάς, Ζάκρου, Σκοπής και Παλαικάστρου Σητείας και Εμπάρου Ηρακλείου (βλ.Πιν.2) για έξτρα οξ. 0,3ο – 04ο κατακυρώθηκαν σταΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ 3,65€/κ

Στην Πελοπόννησο οι μέγιστες τιμές έφτασαν στα 3,60€/κ στον Α.Σ. Μολάων –Πακίων και στα 3,70€/κ στο Ελαιοτριβείο Λούβρος & Σια στην Κέρκυρα.

Στην Ισπανία οι μέγιστες τιμές έφτασαν στα 4,80 €/κ, υπερβαίνοντας για πρώτη φορά τις τιμές στην Ιταλία, όπου οι μέγιστες διατηρούνται γύρω στα 4,20€/k (Πιν.1) ενώ ο μ.ο. χώρας ανέβηκε στα 4,16€/κ

Στην Τυνησία η άνοδος των τιμών στην Ευρώπη και οι εκτιμήσεις για κάμψη

της Τυνησιακής παραγωγής λόγω της συνεχιζόμενης ανομβρίας, φαίνεται ότι συνετέλεσαν ώστε οι τιμές να αυξηθούν στα 3.33€/κ πλησιάζοντας εκείνες της Ελλάδας.

Γράφει ο Νίκος Μιχελάκης, επιστημονικός συνεργάτης και σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ

zarpanews.gr

The post Η χαμηλότερη παραγωγή κρατάει τις τιμές του ελαιολάδου και στην Κρήτη appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κρήτη,kriti