«Γήπεδο γκόλφ για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος των Χανίων»

Η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος υπαγορεύει την δημιουργία μεγάλων έργων. Έργων τα οποία είναι αδιανόητο να υλοποιηθούν χωρίς την σύμπνοια τοπικών δημόσιων φορέων και ιδιωτικού τομέα. Σε χθεσινή συνέντευξη του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ αναφέρει οτι πρέπει να σταματήσουμε να μετράμε αφίξεις και στόχος μας να είναι ο ποιοτικός τουρισμός. Στα πλαίσια αυτά ενα γήπεδο του γκολφ είναι συντελεστικός παράγοντας τουριστικής αναβάθμισης. Σχεδόν όλες οι ανταγωνιστικές

προς τον Νομό Χανίων τουριστικές περιοχές διαθέτουν ένα τέτοιο έργο. Κέρκυρα, Χαλκιδική, Ροδος, Ηρακλειο, και τέλος γκολφ Πορτο Ελούντα. Αναρωτιέμαι τι περισσότερο έχουν αυτές οι περιοχές απο τον εκπληκτικής ομορφιάς Νομό Χανίων. Ενα Νομό που διαθέτει νέο σύγχρονο Διεθνές αεροδρόμιο, το πρώτο φυσικό λιμάνι στη χώρα, τις δύο από τις καλύτερες παραλίες στον κόσμο: Ελαφονήσι και Μπάλο, το διεθνούς φήμης (Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4) φαράγγι στης Σαμαριάς, το μεγαλύτερο Ενετικό λιμανι της Μεσογείου με το κυβερνείο της Κρητικής Πολιτείας, Αρχαιολογικό μουσείο και τόσα άλλα. Ας πάρουμε όμως μια γεύση από τα γκολφ της χώρας μας.

Το γκολφ της Κέρκυρας (18 οπών) άνοιξε το 1973 όπως και αυτό της Χαλκιδικής (18 οπών) στο Πόρτο Καρρας. Ιδρυτής και οραματιστής του ήταν ο οξυδερκής επιχειρηματίας Γιάννης Καρρας ο οποίος άρχισε την επένδυση το 1969. Είναι αδιαμφισβήτητο οτι την αίγλη της η Χαλκιδική την οφείλει σε ένα μεγάλο μέρος στο συγκρότημα και κυρίως στο γκολφ και την εκπληκτική μαρίνα του. Το γήπεδο της Ροδου (18 οπων) ανοιξε το 1993 και της Ελούντας (9 οπών) το 1996.

Γύρω από αυτές τις επενδύσεις δημιουργούνται άλλες μικρότερες συνεπικουρώντας αυτά τα μεγάλα έργα, όπως ξενοδοχειακές μονάδες, γκουρμέ εστιατόρια, clubs, εμπορικά καταστήματα κλπ. Είναι μιας ήπιας μορφής επένδυση που απαραιτήτως σέβεται το περιβάλλον, γίνεται αναπόσπαστο μέρος του και η ιδία η επένδυση συνεχώς δραστηριοποιείται για την φυσική του διατήρηση.

Μια τέτοια επένδυση θα δώσει πολλά points στο brand του Νομού Χανίων στο διεθνές τουριστικό στερέωμα. Είναι καιρός πια να σταματήσουμε τις κοντόφθαλμες μελλοντικές σκέψεις για τον τουρισμό και να θέσουμε τα θεμέλια όσο πιο βαθιά μπορούμε για την βιώσιμη διαχείριση του τουριστικού προϊόντος “ΕΣΑΕΙ”.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτού του είδους οι τουρίστες ( όπως και οι σκαφατοι) ειναι υψηλών βαλαντίων ανέρχονται περίπου στα 70 εκ. παγκοσμίως και ταξιδεύουν όλο τον χρόνο που σημαίνει άμβλυνση της εποχικότητας. Στατιστικά έχει αποδειχθεί ότι όπου δημιουργήθηκαν γήπεδα γκολφ έχουμε την προσέλκυση ακριβού τουριστικού προϊόντος εν αντιθέσει με τον μαζικό φθηνό τουρισμό που δημιουργεί προβλήματα και οι επιχειρηματίες των τουριστικών περιοχών ανασυντάσσονται αποκλείοντας τουριστικούς πράκτορες και θέτουν νέους κανόνες διαχείρισης του τουριστικού προϊόντος τους έτσι ωστε να προστατέψουν τις περιοχές τους.

Θα πρέπει φυσικά μια τέτοια επένδυση να είναι σχεδιασμένη σε διεθνή πρότυπα έτσι ώστε να πληροί τις προδιαγραφές και απαιτήσεις των golfers οι οποίοι αν και έχουν πολλαπλές και δύσκολες καμιά φορά απαιτήσεις δεν φείδονται των χρημάτων για το χόμπυ τους. Ενα τέτοιο project δεν είναι απαραίτητο εξαρχής να απλωθεί στα εκτάρια των μεγάλων γηπέδων, ούτε να συναγωνισθεί απαραίτητα τα 15 εκ. του γκολφ Ηρακλείου. Ενα σοβαρό σχήμα πολυμετοχικότητας απο ντόπιους και ξένους επιχειρηματίες που μπορεί τον συντονισμό να αναλάβει η νέα διοίκηση του καθ ύλην αρμόδιου φορέα, που είναι το Επιμελητήριο Χανίων σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς του Δημοσίου, μπορούν να υλοποιήσουν ένα τέτοιο έργο.

Με εκτίμηση

Μιχ. Παπαβασιλείου

Αντ/δρος Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων Ν. Χανίων

Keywords
Τυχαία Θέματα