Φιλικά καλέσματα στο σπίτι: 10 μεζεδάκια της παρέας

Η εορταστική περίοδος είναι για πολλούς διάστημα διακοπών, ξεκούρασης, χαλάρωσης και συνάντησης με αγαπημένα πρόσωπα. Εκτός του ότι μπορούμε να βγούμε έξω για φαγητό, καφέ ή ποτό και να περάσουμε όμορφες, χαλαρές στιγμές, μπορούμε να καλέσουμε στο σπίτι μας φίλους για ποτό, φαγητό με καλή παρέα!

Η καλή παρέα δεν ζητάει πολλά! Κρασί -που δεν χρειάζεται να είναι ακριβό- και μερικά μεζεδάκια να το συνοδεύσουν!

Δείτε παρακάτω τις προτάσεις του olivemagazine.gr:

Χοιρινή τηγανιά με τηγανητές πατάτεςΕνα γρήγορο και εύκολο φαγητό που με λίγες προσθήκες μπορεί να γίνει αγαπημένο μας!

Eξάλλου, η χοιρινή τηγανιά με τηγανητές πατάτες είναι από τις πιο αγαπητές επιλογές μικρών και μεγάλων.

Υλικά
Μερίδες: 4
800 γρ. χοιρινό, κομμένο σε μικρές μπουκιές
100 ml ε.π. ελαιόλαδο
100 ml λευκό ξηρό κρασί
1,5 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή ή θυμάρι
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Βάζουμε το χοιρινό σε ένα μεγάλο τηγάνι με βαριά μεταλλική βάση μαζί με 1/2 φλιτζάνι νερό και το μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να βγάλει το κρέας όλα τα υγρά του και να εξατμιστούν.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε μέχρι το χοιρινό να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές για 5΄, προσθέτουμε το κρασί, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζουμε για 15΄ μέχρι να μείνει η τηγανιά με το λάδι της. Περιχύνουμε με τον χυμό του λεμονιού, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Η απόλυτη συνταγή για γιορτινά λουκανικοπιτάκιαΓια τον γιορτινό μπουφέ φτιάχνουμε τα πιο νόστιμα και τα πιο τραγανά λουκανικοπιτάκια γεμιστά με αποξηραμένα βερίκοκα και αρωματικό φασκόμηλο.

Υλικά για 16 κομμάτια:

Για τη ζύμη
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα, σε σκόνη
125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και επιπλέον για το ζύμωμα
125 γρ. βούτυρο ανάλατο, παγωμένο

Για τη γέμιση
400 γρ. κιμά από λουκάνικο
5 αποξηραμένα βερίκοκα, ψιλοκομμένα
4 φύλλα φασκόμηλου, ψιλοκομμένα
1/4 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών της αρεσκείας μας
2 κουτ. σούπας τσάτνεϊ κρεμμυδιού

Για το ψήσιμο
1 αυγό, χτυπημένο
1 κουτ. γλύκου μουστάρδα

Για τη ζύμη
Βάζουμε τη σκόνη μουστάρδας, το αλεύρι και 1 πρέζα αλάτι σε ένα μπολ. Τρίβουμε από πάνω το παγωμένο βούτυρο στο χοντρό του τρίφτη και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Προσθέτουμε 75 ml πολύ παγωμένο νερό και ζυμώνουμε όλα τα υλικά με τα χέρια. Συνεχίζουμε το ζύμωμα σε 1 αλευρωμένη επιφάνεια, αλλά δεν το παρακάνουμε, θέλουμε οι ρίγες από βούτυρο να φαίνονται μέσα στη ζύμη. Τυλίγουμε με μεμβράνη κα βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Ανοίγουμε την κρύα ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, σχηματίζοντας ορθογώνιο 30×15 εκ. Διπλώνουμε στη μέση, μετά διπλώνουμε άλλη μία φορά, στρίβουμε τη ζύμη 90 μοίρες και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα διπλώματα ώστε να δημιουργηθούν πολλές στρώσεις εντός της ζύμης. Τυλίγουμε και πάλι και βάζουμε στο ψυγείο. Διατηρείται εντός ψυγείου για 2 ημέρες.

Για τη γέμιση
Ρίχνουμε σε ένα μπολ τα υλικά και χρησιμοποιώντας τα χέρια μας ανακατεύουμε. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα. Απλώνουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια σχηματίζοντας ορθογώνιο 40×25 εκ., κόβουμε στη μέση κατά μήκος ώστε να έχουμε δύο μεγάλες λωρίδες ζύμης. Χωρίζουμε το μείγμα της γέμισης στα δύο, σχηματίζουμε μακριά λεπτά λουκάνικα. Χτυπάμε το αυγό, τη μουστάρδα, 1 πρέζα αλάτι και βάζουμε με πινέλο στην επιφάνεια της ζύμης που εξέχει. Βάζουμε από 1 λουκάνικο που σχηματίσαμε σε 1 κομμάτι ζύμης και το κλείνουμε πιέζοντας την άκρη της ζύμης με πιρούνι. Βάζουμε τα λουκανικοπιτάκια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, αλείφουμε λίγο ακόμα από το χτυπημένο αυγό και ψήνουμε για 30 λεπτά.

Ψητές γλυκοπατάτες γεμιστές με κιμά και μπαχαρικάΈνα ελαφρύ γεύμα, που είναι ταυτόχρονα χορταστικό και πεντανόστιμο, με γεύσεις και αρώματα χριστουγεννιάτικα.

Υλικά

Μερίδες: 4-6
6 γλυκοπατάτες
2 κουτ. σούπας φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό

Για τη γέμιση
150 γρ. καφέ μανιτάρια
350 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1 πράσο, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
50 ml λευκό κρασί ή κονιάκ
1 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών garam masala (σε μπαχαράδικα)
150 ml ζωμό κρέατος ή λαχανικών
250 γρ. κίτρινα τυριά τριμμένα
4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Tips
Τη σάρκα από τις γλυκοπατάτες που περίσσεψε κρατήστε τη για να φτιάξετε πουρέ, σούπα ή τάρτα.

Αν δεν έχετε μείγμα garam masala χρησιμοποιήστε κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο και κόλιανδρο σε σκόνη.

Διαδικασία

Πλένουμε καλά τις γλυκοπατάτες και τις βάζουμε να ψηθούν σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα και 20΄ στους 200C, κλεισμένες μία μία σε λαδόκολλα. Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Γέμιση: Στο μπλέντερ ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια να γίνουν σαν κιμάς. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια και τον κιμά για 5΄. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το σκόρδο και συνεχίζουμε για 3΄-4΄ ακόμη.

Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τον ζωμό, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε σε μέτρια χαμηλή φωτιά μέχρι να στεγνώσει ο κιμάς και αποσύρουμε. Βγάζουμε τις γλυκοπατάτες από τον φούρνο και με ένα μαχαίρι τις χαράζουμε αφαιρώντας την επάνω φλούδα.

Με ένα κουτάλι βγάζουμε λίγη από τη σάρκα τους δημιουργώντας ένα βαθούλωμα για να τις γεμίσουμε και τις πατάμε λίγο για να πλατύνουν. Προσθέτουμε στον κιμά τη μισή ποσότητα από τα τυριά και γεμίζουμε τις γλυκοπατάτες. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να λιώσουν τα τυριά. Σερβίρουμε τις ψητές γλυκοπατάτες με ψιλοκομμένο κόλιανδρο ή μαϊντανό.

ΤυρόψωμοΈνα διαφορετικό ψωμί που τρώγεται σαν σνακ αφού φτιάχνεται με τυρί, ελιές και δενδρολίβανο.

Υλικά

Για τη ζύμη:
2 φακελάκια ξερή μαγιά
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 κούπα ε.π. ελαιόλαδο
χλιαρό νερό, όσο πάρει

Για τη γέμιση
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
200 γρ. φέτα αλμυρή, θρυμματισμένη
100 γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο
100 γρ. ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσια
2 κουτ. σούπας δενδρολίβανο, αποξηραμένο
ε.π. ελαιόλαδο
δενδρολίβανο
χονδρό αλάτι

Διαδικασία

Σοτάρουμε σε τηγάνι το κρεμμύδι με λίγο λάδι και αλάτι μέχρι να μαραθεί. Διαλύουμε σε μεγάλο μπολ τη μαγιά και τη ζάχαρη με λίγο χλιαρό νερό με τα δάχτυλά μας, μέχρι να διαλυθεί εντελώς.

Προσθέτουμε το αλεύρι πασπαλισμένο, το ελαιόλαδο και το αλάτι και σιγά-σιγά ρίχνουμε το νερό, ζυμώνοντας μέχρι να γίνει μια μαλακιά ζύμη που κολλά λίγο στα δάχτυλα.Την κάνουμε μπάλα και τη σκεπάζουμε. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 1,5 ώρα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 40°C. Μόλις φουσκώσει η ζύμη, την ανοίγουμε με πλάστη σε χοντρό φύλλο. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, από πάνω τη φέτα, το ανθότυρο, τις ελιές, τα δενδρολίβανο , το κλείνουμε και το ζυμώνουμε 2-3 φορές για 5΄ με τις γροθιές μας. Λαδώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ, βάζουμε τη ζύμη και την πιέζουμε να καλύψει τη φόρμα.

Περιχύνουμε με λίγο λάδι, πασπαλίζουμε χοντρό αλάτι και αρωματικά, πιέζουμε να μπουν λίγο μέσα, ραντίζουμε νερό, σκεπάζουμε με πετσέτα και βάζουμε στον φούρνο, μέχρι να φουσκώσει ξανά, για περίπου 40΄. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και ψήνουμε στους 180°C για 40΄-50΄. Αφήνουμε να κρυώσει.

Σαλάτα με γλυκοπατάτες, ρόδι, ψητό μπρόκολο και νούμπουλοΜια θρεπτική σαλάτα που μπορεί να σταθεί άνετα και ως κυρίως αφού περιέχει γλυκοπατάτα, μπρόκολο, ρόδι αλλά και νούμπουλο.

Υλικά

Μερίδες: 6
800 γρ. γλυκοπατάτες, σε κυβάκια
1 μπρόκολο μέτριο, σε μπουκετάκια
1 φλιτζ. σποράκια ροδιού
1/2 κρεμμύδι ξερό, σε λεπτές φέτες
70 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο σε αντικολλητικό τηγάνι
1/2 ματσάκι εστραγκόν, ψιλοκομμένο
λίγο ε.π. ελαιόλαδο για τις γλυκοπατάτες
200 γρ. νούμπουλο Κέρκυρας*, σε λεπτές φέτες
αλάτι

Για τη βινεγκρέτ
2 κουτ. σούπας μουστάρδα με κόκκους
1 κουτ. σούπας μαρμελάδα μήλο από βαζάκι
3 κουτ. σούπας λευκό βαλσαμικό ξίδι
100 ml ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι

Tips
Το νούμπουλο, το δημοφιλές αλλαντικό της Κέρκυρας, γνωστό και ως «κερκυραϊκό προσούτο», παρασκευάζεται από χοιρινό κόντρα φιλέτο που αρχικά παστώνεται, μαρινάρεται σε ντόπιο κρασί, αρωματίζεται με πιπέρι και ρίγανη και έπειτα καπνίζεται σε φωτιά από διάφορα αρωματικά βότανα και παραμένει κρεμασμένο στον αέρα ώσπου να ωριμάσει.

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα. Σε ένα ταψάκι ρίχνουμε τις γλυκοπατάτες, τις αλατίζουμε ελαφρά, τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και τις ψήνουμε για περίπου 30΄ ή μέχρι να μαλακώσουν. Τις αφήνουμε εκτός φούρνου σε ένα πιάτο να κρυώσουν.

Στο μεταξύ, σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε τα μπουκετάκια του μπρόκολου. Βράζουμε για περίπου 1,5΄. Τα μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ με πάγο και κρύο νερό και τα αφήνουμε για 3΄. Έτσι θα διατηρήσουν το ζωηρό πράσινο χρώμα τους. Τα στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε στην άκρη.

Βινεγκρέτ: Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη προσθέτοντας σταδιακά το ελαιόλαδο να ενσωματωθεί. Βάζουμε όλα τα υλικά της σαλάτας σε ένα μεγάλο μπολ και περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ.

Ανακατεύουμε και σερβίρουμε με νούμπουλο.

Αλμυροί λουκουμάδες με σαλάμι και μετσοβόνεΕδώ θα χρειαστεί να τηγανίσετε λίγο πριν καθίσετε στο τραπέζι, αλλά το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει. Η διαδικασία έχει τις λεπτομέρειές της και είναι και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δείτε μια τεχνική σωτήρια, καθώς μπορείτε με την ίδια διαδικασία να φτιάξετε αλμυρούς λουκουμάδες με οτιδήποτε, με σκέτο κίτρινο τυρί, φέτα, οποιοδήποτε αλλαντικό γεμιστό σε ρολάκι, λαχανικά, λουκανικάκια τυλιγμένα με τυρί σε φέτες ή ό,τι άλλο βάλει ο νους σας, αρκεί να μπορεί να βουτηχτεί σε κουρκούτι.

Υλικά

Μερίδες:15

Για τη γέμιση:
200 γρ. τυρί Μετσοβόνε
λίγες σταγόνες Tabasco
15 φέτες σαλάμι αέρος

Για το κουρκούτι:
500 γρ. αλεύρι φαρίνα
1 κουτάκι ανθρακούχο νερό
αλάτι

Για το ντιπ:
1 κεσεδάκι γιαούρτι πλήρες
χυμό από ½ λεμόνι
½ κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
1 μικρή σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι

Tips
Μπορείτε να συµπληρώσετε µε 4-5 βρασµένα αυγά µε λίγο ξίδι, πιπέρι, αλάτι και ελαιόλαδο. Ή µε πράσινες ελιές µε ελαιόλαδο και µπαχαρικά (κύµινο, πάπρικα), ίσως και σκόρδο, ένα εξτρά τυράκι, φτιάχνοντας ένα απλό µεν αλλά σοβαρό µεζεδοτραπέζι. Απο κει και πέρα, προσθέστε παρέα, πάγο, αφορµή και αγάπη.

Διαδικασία

Γέμιση: Κόβουμε το Μετσοβόνε σε 15 μπαστουνάκια, τα ραντίζουμε με 2-3 σταγόνες Tabasco και τα τυλίγουμε στις φέτες σαλάμι στερεώνοντάς τες με οδοντογλυφίδες. Τα βάζουμε στο ψυγείο.

Ντιπ: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και το διατηρούμε κι αυτό στο ψυγείο.

Κουρκούτι: Μισή ώρα πριν σερβίρουμε, φτιάχνουμε το κουρκούτι ανακατεύοντας το αλεύρι με το ανθρακούχο νερό μέχρι να γίνει λείος χυλός χωρίς σβόλους. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε ηλιέλαιο μέχρι τη μέση και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Μετά από 5΄-6΄ ελέγχουμε αν έχει κάψει το λάδι ρίχνοντας μέσα 1 σταγόνα από το κουρκούτι. Αν ανέβει στην επιφάνεια και τηγανίζεται ζωηρά, τότε είναι έτοιμο.

Πιάνουμε ένα-ένα τα ρολάκια από την οδοντογλυφίδα και τα βουτάμε στο κουρκούτι να καλυφθούν πλήρως. Αφήνουμε 3-4 δευτερόλεπτα στον αέρα να πέσει η περίσσια του χυλού και τα τηγανίζουμε σε δόσεις, 5-6 κομμάτια τη φορά, για 2΄-3΄, γυρνώντας τα με μια τρυπητή κουτάλα μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Τα βγάζουμε σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν από τα λάδια. Σερβίρουμε με το ντιπ γιαουρτιού.

Λουκανικάκια τυλιχτά με μπέικον: το εύκολο ορεκτικό που θα λατρέψετε
Ετοιμάζουμε ένα εύκολο και γρήγορο ορεκτικό που συνοδεύει υπέροχα τα πρώτα ποτά της μεγάλης γιορτής.

Υλικά
15 χοντρές λωρίδες μπέικον καπνιστό
30 φυλλαράκια φασκόμηλο
1 μήλο χωρίς φλούδα, σε λεπτές φέτες
30 λουκάνικα κοκτέιλ
2 κουτ. σούπας σιρόπι σφενδάμου ή μέλι

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Απλώνουμε τις λωρίδες του μπέικον σε μια επιφάνεια εργασίας και τις πατάμε με τη λαβή ενός μαχαιριού να ισιώσουν και να λεπτύνουν (έτσι τα μεζεδάκια θα γίνουν πιο τραγανά).

Κόβουμε κάθε λωρίδα στη μέση και ακουμπάμε από ένα φύλλο φασκόμηλου και ένα λουκάνικο. Τυλίγουμε σφιχτά και μεταφέρουμε σε ένα ταψί. Ψήνουμε για 10΄-15΄ ή μέχρι να γίνουν τα λουκάνικα. Τα αλείφουμε με το σιρόπι σφένδαμου και τα ψήνουμε για 5΄ επιπλέον να γλασάρουν. Τα σερβίρουμε αμέσως όσο είναι ζεστά

Τηγανητά σουτζουκάκια σε κυπριακή πίταΈνα διαφορετικό τυλιχτό σουβλάκι που κρύβει μέσα του ένα αγαπημένο μας πιάτο: τα σουτζουκάκια! Η επιλογή της κυπριακής πίτας κάνει τα πράγματα πιο λαχταριστά!

Υλικά
Μερίδες: 4

Για τον κιμά
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, διπλοπερασμένο
250 γρ. κιμά αρνιού, διπλοπερασμένο
200 γρ. ψίχα ψωμιού μπαγιάτικου, μουλιασμένη καλά σε νερό, στυμμένη
100 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
70 ml ε.π. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
3 μικρά αυγά
2 κουτ. γλυκού κύμινο, σκόνη
1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
αλεύρι, για το πανάρισμα

Για το σερβίρισμα
4 κυπριακές πίτες
2 ντομάτες, σε φέτες

Για τη σάλτσα γιαουρτιού
350 γρ. γιαούρτι αγελαδινό, στραγγιστό
1 κουτ. σούπας καυτερή πάστα harissa από βαζάκι
χυμό και ξύσμα από 1/2 λάιμ
1 κουτ. γλυκού μέλι

Tips
Στο τηγάνι ή στην κατσαρόλα όπου θα τηγανίσουµε τα σουτζουκάκια, το λάδι δεν πρέπει να ξεπερνάει το 1 δάχτυλο σε ύψος.

Αν θέλουµε να βεβαιωθούµε ότι το λάδι είναι αρκετά καυτό, µπορούµε να ρίξουµε ένα πολύ µικρό κοµµάτι κιµά µέσα. Αν πάρει χρώµα γρήγορα, τότε είναι έτοιµο.

Διαδικασία

Κιμάς: Βάζουμε όλα τα υλικά για το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ, μαζί και το ψωμί, αφού πρώτα το έχουμε στύψει, και ζυμώνουμε καλά για περίπου 5΄. Επειτα πλάθουμε τα σουτζουκάκια σε τεμάχια περίπου των 100 γρ. το καθένα. Μόλις τα πλάσουμε όλα, καλό είναι να τα βάλουμε για μισή ώρα στο ψυγείο για να σφίξουν.

Σάλτσα γιαουρτιού: Στο μεταξύ, σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και τη βάζουμε στο ψυγείο.

Τηγάνισμα: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ή σε ένα τηγάνι βάζουμε ηλιέλαιο να ζεσταθεί καλά (1 δάχτυλο σε ύψος) και πασπαλίζουμε με αλεύρι τα σουτζουκάκια. Τινάζουμε με τα χέρια μας καλά να φύγει η περίσσεια και τα τηγανίζουμε σε δόσεις στο καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν, για περίπου 2΄ από την κάθε πλευρά. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας. Αφήνουμε να ξεκουραστούν για περίπου 3΄.

Σε μια τοστιέρα ζεσταίνουμε τις κυπριακές πίτες, τις ανοίγουμε σαν φάκελο και αλείφουμε εσωτερικά με τη σάλτσα γιαουρτιού, βάζουμε ντομάτα, 2-3 σουτζουκάκια και σερβίρουμε.

Casatiello ή αλλιώς ψωμί με τυριά και αλλαντικά
Η Μάγκυ Ταμπακάκη μας φτιάχνει ένα πολύ ιδιαίτερο ψωμί σε στρογγυλή φόρμα για κέικ, που με τα ιταλικά τυριά και αλλαντικά που έχει μέσα, θα γίνει ανάρπαστο σε όλη την οικογένεια!

Υλικά

Μερίδες: 6-8
500 γρ. αλεύρι σκληρό
10 γρ. φρέσκια μαγιά
400 ml νερό
15 γρ. αλάτι
150 γρ. λαρδί (χοιρινό λίπος, γλίνα) ή βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. τυρί πεκορίνο Ρομάνο, τριμμένο
200 γρ. τυρί προβολόνε
150 γρ. μορταδέλα, σε κύβους
150 γρ. σαλάμι, σε κύβους
μαύρο πιπέρι

Διαδικασία

Βάζουμε στο μίξερ με τον γάντζο το αλεύρι με τη μαγιά και το νερό και το ζυμώνουμε για περίπου 15΄, σε μεσαία ταχύτητα. Στα μισά του ζυμώματος προσθέτουμε το αλάτι διαλυμένο σε ελάχιστο νερό. Βάζουμε το ζυμάρι σε ένα μεγάλο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 3 ώρες περίπου.

Μετά το πέρας των ωρών, ανοίγουμε με τα χέρια μας το ζυμάρι σε αλευρωμένη επιφάνεια και απλώνουμε διάσπαρτα το μαλακωμένο βούτυρο/λαρδί. Από πάνω τρίβουμε μαύρο πιπέρι, πασπαλίζουμε με το μισό τριμμένο πεκορίνο και προσθέτουμε τη μισή ποσότητα προβολόνε και των αλλαντικών. Διπλώνουμε το ζυμάρι σαν βιβλίο στα τρία και προσπαθούμε να το ξανανοίξουμε με τα χέρια μας με τη βοήθεια ενός πλάστη σε ένα μεγάλο τετράγωνο.

Αλείφουμε ξανά από πάνω το υπόλοιπο βούτυρο, πιπέρι, πεκορίνο και τα υπόλοιπα αλλαντικά. Τυλίγουμε τώρα το ζυμάρι σε κύλινδρο, ενώνουμε τις άκρες του σε κουλούρα και το βάζουμε σε ταψί με τρύπα στη μέση για να ξαναφουσκώσει για 1 ώρα περίπου. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στις αντιστάσεις για 40΄.

Χοιρινός λαιμός με φρυγανισμένο προζυμένιο ψωμί
Φτιάχνουμε χοιρινό λαιμό με φρυγανισμένο προζυμένιο ψωμί, κεφαλονίτικη κεφαλογραβιέρα και φρέσκια σάλτσα ντομάτας. Εύκολο φαγητό με λίγα υλικά και εγγυημένο απολαυστικό αποτέλεσμα. Μια συνταγή της Αργυρώς Κουτσού.

Υλικά: Μερίδες 4
500 γρ. χοιρινό λαιμό, σε λεπτές φέτες 1,5 εκ. (ζητήστε το από τον χασάπη σας)
1 κιλό ώριμες ντομάτες
200 γρ. κεφαλογραβιέρα Κεφαλονιάς
8 σκελίδες σκόρδο
1 νεροκρέμμυδο
100 ml ε.π. ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας φρέσκα φύλλα ρίγανης
4 φέτες από προζυμένιο καρβέλι, κομμένες στη μέση, φρυγανισμένες
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία

Έχουμε στις εστίες της κουζίνας ένα σχαροτήγανο ή αντικολλητικό τηγάνι και μια ρηχή κατσαρόλα. Τρίβουμε τις ντομάτες και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Κόβουμε τη μισή κεφαλογραβιέρα σε κύβους και τρίβουμε την υπόλοιπη στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, το νεροκρέμμυδο και αλατοπιπερώνουμε τις φέτες του χοιρινού λαιμού.

Ανάβουμε τη φωτιά και στα δύο σκεύη και στην κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο. Μέχρι να ζεσταθεί, ξεκινάμε και ψήνουμε στο σχαροτήγανο τις φέτες κρέατος, για 2΄-3΄ από κάθε πλευρά. Μόλις ζεσταθεί το ελαιόλαδο τσιγαρίζουμε το σκόρδο. Μόλις τσιγαριστεί καλά το σκόρδο προσθέτουμε στην κατσαρόλα τις τριμμένες ντομάτες και τους κύβους της κεφαλογραβιέρας για 1΄. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Σε βαθύ πιάτο βάζουμε μια φέτα φρυγανισμένο ψωμί, πάνω του δύο φέτες χοιρινό λαιμό και από πάνω άλλη 1 φέτα ψωμί. Περιχύνουμε με αρκετή σάλτσα, τα φρέσκα φύλλα ρίγανης, το ψιλικομμένο νεροκρέμμυδο και τελειώνουμε με την τριμμένη κεφαλογραβιέρα.

Σουφλέ με ελληνικά τυριάΦτιάχνουμε απολαυστικά σουφλέ με κεφαλοτύρι και κεφαλογραβιέρα. Με λίγα υλικά και σε λίγο χρόνο θα έχουμε το πιο νόστιμο αποτέλεσμα. Ιδανικό και για το καθημερινό τραπέζι, αλλά και για μια βραδιά στο σπίτι με φίλους.

Υλικά
4 κουτ. σούπες κοφτές βούτυρο
6 κουτ. σούπες κοφτές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
220 γρ. γάλα
75 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
75 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
6 αυγά
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Λιώνουμε το βούτυρο σε μια μεσαία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί. Ρίχνουμε το γάλα ανακατεύοντας με έναν αυγοδάρτη μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα τυριά και τους κρόκους χτυπημένους.

Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και τα ρίχνουμε στο μείγμα ανακατεύοντας προσεκτικά, αργά, απαλά και κυκλικά από μέσα προς τα έξω με μια σπάτουλα σιλικόνης ή μια ξύλινη πλατιά κουτάλα, για να μην ξεφουσκώσει το μείγμα μας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.

Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος ή μικρά πυρίμαχα φορμάκια, αδειάζουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε στον φούρνο για 20΄.
Μόλις το μείγμα μας φουσκώσει, είναι έτοιμο. Το σερβίρουμε ζεστό, μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο, για να μην ξεφουσκώσει.

Κεφτεδάκια με πατάτες
Το απόλυιτο μεζεδάκι, τα κεφτεδάκια, ταιριάζει με τα πάντα και μπορεί να σταθεί είτε ως συνοδευτικό, ακόμα και ως κυρίως! Οι τηγανητές πατάτες παντρεύονται υπέροχα με τα κεφτεδάκια!

Υλικά

Μερίδες: 4-6
1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά από λάπα (ή ό,τι επιθυμείτε)
100 γρ. ψωμί τοστ χωρίς την κόρα, τριμμένο
1 κουτ. γλυκού ξίδι
2 αυγά
1 μέτριο κρεμμύδι, τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένο
1/2 ματσάκι δυόσμο, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού αποξηραμένη ρίγανη, τριμμένη
1 γεμάτη πρέζα ανθό αλατιού
1 πρέζα μαύρο πιπέρι
80 ml ε.π. ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας νερό κρύο
πατάτες τηγανητές, για το σερβίρισμα

Για το τηγάνισμα
150 γρ. αλεύρι
150 γρ. αλεύρι

Tips
Το 20% του κιμά να είναι λίπος και να είναι περασμένο μία φορά από τη μηχανή. Έτσι τα κεφτεδάκια θα βγουν πιο αφράτα και ζουμερά.

Διαδικασία

Σε μια μεγάλη μπασίνα ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά και αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο στο ψυγείο για 1 ώρα να ξεκουραστεί και να βγουν όλες οι γεύσεις των υλικών. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι γεμάτο κατά το 1/3 σε ύψος με ελαιόλαδο.

Παράλληλα, πλάθουμε κεφτέδες των 50 γρ., τους αλευρώνουμε καλά, τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι και τους τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά γυρίζοντάς τους απ’ όλες τις πλευρές. Τους βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν τα λάδια τους.
Τους σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές και ντοματοσαλάτα αν θέλουμε.

olivemagazine.gr

The post Φιλικά καλέσματα στο σπίτι: 10 μεζεδάκια της παρέας appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
μεζεδακια, σπιτι, της παρεας, χοιρινο, φλιτζάνι, μπολ, πιρούνι, μπλέντερ, σνακ, κεικ, σαλατα, νους, ντιπ, τοστ, σταση εργασιας, Καλή Χρονιά, ψωμι συνταγη, φωτια, εξτρα, ντοματες, ξανα, χοιρινη τηγανια, σουπες, χριστουγεννιατικα, βοτανα, γεμιστα, ζαχαρη, ιταλικα, κοντρα, λουκουμαδες, μηλο, ντοματα, περιοδος, ριγανη, σνακ, σουτζουκακια, σουφλε, σωτηρια, υψος, ψυγειο, ψωμι, ωρα, αγαπη, αυγο, αυγα, ελαιολαδο, αλατι, ανθοτυρο, αρωματα, βιβλιο, βοηθεια, βραδια, γαλα, φαγητο, γινει, γιαουρτι, δαχτυλο, δαχτυλα, δενδρολιβανο, διαστημα, δειτε, ευκαιρια, ευκολο, ετοιμο, ζυμη, ιδια, υγρα, κεφτεδακια, κεφτεδες, κιμας, κρασι, κυμινο, λαδι, λαχανικα, λεπτομερειες, μαυρο, μαγια, μακρια, μανιταρια, μηκος, μιξερ, μπλέντερ, μοιρες, μπροκολο, μπολ, μπορειτε, νερο, ντιπ, ξερη, παντα, πιρούνι, πιτας, πιπερι, πιτες, ποτα, πρεζα, ροδι, σιροπι, σκορδο, συνταγη, σουβλακι, ταρτα, ταψι, τετραγωνο, τηγανια, τηγανι, τοστιερα, τοστ, τρια, τυρι, φασκομηλο, φετα, φαινονται, φυλλο, φυλλα, φλιτζάνι, φορμα, φορα, χοντρες, χρωμα, ψητο, ωρες, ελληνικα, γευσεις, ιδανικο, ιδιαιτερο, κοφτες, κομματι, κρεας, λευκο, λιπος, μεινει, μια φορα, νους, ποτο, τυρια, θερμοκρασια, υλικα, χερια, χοντρη, κρεας αλογου
Τυχαία Θέματα