Έρχεται κι άλλη άνοδος τιμών καυσίμων στην Κρήτη – Οδηγοί ζητούν βενζίνη… βερεσέ

Ακόμα πιο ψηλά θα σκαρφαλώσουν το επόμενο διάστημα οι τιμές των καυσίμων, με τις συνθήκες να μην είναι καθόλου ευνοϊκές για τους οδηγούς, που βλέπουν κάθε μέρα τις τιμές στα πρατήρια να ανεβαίνουν και να ανεβαίνουν ιδιαίτερα αισθητά από την περασμένη εβδομάδα.

Το zarpanews.gr επικοινώνησε με τους προέδρους των ενώσεων βενζινοπωλών Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά.

Οι τιμές σήμερα και… μεθαύριο

“Η αμόλυβδη σήμερα στα Χανιά, κατά μέσο όρο, κυμαίνεται στα 2,35 ευρώ το λίτρο,

αλλά μέχρι μεθαύριο θα φτάσει τα 2,38. Το πετρέλαιο κίνησης είναι τώρα στα 1,92. Αλλά έτσι όπως βλέπουμε να κινούνται οι τιμές των διυλιστηρίων που κάθε μέρα ανεβαίνουν, σε δύο εβδομάδες πιθανόν να φτάσουμε τα 2,5 ευρώ στη βενζίνη και τα 2 ευρώ στο πετρέλαιο“, δήλωσε στο zarpanews.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Χανίων, Γιάννης Δρακακάκης.

Στο Ρέθυμνο, οι τιμές κυμαίνονται σε παρεμφερή επίπεδα, ανέφερε ο πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Βενζινοπωλών, Ηρακλής Ξυδάκης:

“Από την Πέμπτη έχει ξεκινήσει η ανοδική πορεία στις τιμές, μέσα στο Σαββατοκύριακο πήρε 26 ευρώ το κυβικό μέτρο. Στο Ρέθυμνο η τιμή της αμόλυβδης σήμερα κυμαίνεται στα 2,35 με 2,37 ευρώ το λίτρο, ενώ το πετρέλαιο κίνησης στα 1,90 με 1,92. Αν συνεχιστεί όμως αυτό το ράλι, πολύ σύντομα θα πάμε πάνω από 2,40 ευρώ στη βενζίνη”.

Στο Ηράκλειο οι τιμές είναι ελάχιστα πιο χαμηλές, αλλά και πάλι ανυπόφορες:

“Κατά μέσο όρο έχουμε σήμερα 2,31 ευρώ το λίτρο στη βενζίνη και 1,89 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης. Τα πράγματα δεν πάνε καλά και βλέπουμε ότι οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να ανεβαίνουν”, ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Ηρακλείου, Λυκούργος Σαμόλης.

Πτώση κατανάλωσης και… βερεσέ

Με τις τιμές να έχουν φτάσει στο… διάστημα, οι ποσότητες της βενζίνης που βάζουν στα ντεπόζιτα οι καταναλωτές έχουν μειωθεί σημαντικά, τονίζουν οι βενζινοπώλες. Και αν κάποτε στους καλούς πελάτες μπορούσαν να δώσουν βενζίνη βερεσέ, με την υπόσχεση ότι θα πληρωθεί σε κάποιες μέρες, τώρα μειώνεται και αυτή η δυνατότητα, αν και οι πελάτες συνεχίζουν να το ζητούν.

“Οι καταναλώσεις έχουν πέσει 25-30%“, είπε ο κ. Ξυδάκης. “Αυτό ισχύει και για τους ντόπιους και για τους ξένους, όλοι περιορίζουν τις μετακινήσεις τους. Οι βενζινοπώλες στο Ρέθυμνο έχουμε πελάτες που μας ζητούν να τους δώσουμε βενζίνη με πίστωση, αλλά είναι πιο δύσκολο σήμερα. Αν γνωρίζουν κάποιον καλά και αν είναι μικρό το ποσό, το κάνουμε. Αλλά σε έναν-δύο ανθρώπους τον μήνα, δεν γίνεται αλλιώς σήμερα γιατί δεν έχουμε μόνο την πτώση κατανάλωσης αλλά και την αύξηση των πάγιων εξόδων και υπάρχουν πρατήρια που φτάνουν στο σημείο να μην μπορούν να αγοράσουν καύσιμα με τις εισπράξεις της προηγούμενης μέρας“.

“Βερεσέ υπάρχει, έχει όμως περιοριστεί”, δήλωσε και ο κ. Δρακακάκης. “Αν κάποιος δεν έχει λεφτά και είναι γνωστός πελάτης του πρατηριούχου, δείχνουμε κατανόηση. Βοηθάμε όσο μπορούμε, υπάρχει το γνωστό τεφτέρι, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε εκτενώς, γιατί κι εμείς τη βενζίνη την αγοράζουμε. Αλλά η κατανάλωση συνολικά έχει πέσει μέχρι και 20%”.

Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στο Ηράκλειο, σύμφωνα με τον κ. Σαμόλη, ο οποίος τόνισε ότι οι πρατηριούχοι βλέπουν και πράττουν κατά το δοκούν, ανάλογα με την περίπτωση.

Διεθνείς τιμές και φόροι

Η κατάσταση, όπως είναι προφανές, βρίσκεται στο απροχώρητο, στην πραγματικότητα όμως παράγοντες της αγοράς βλέπουν και άλλη άνοδο των τιμών. Ρόλο σε αυτό παίζει το εμπάργκο που θα επιβάλει τελικά η ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο (αν και εκεί υπάρχουν πολλοί αστερίσκοι), αλλά και η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, όπου το ευρωπαϊκό νόμισμα έχει υποχωρήσει σημαντικά τους τελευταίους μήνες, ενώ το πετρέλαιο εμπορεύεται πάντα σε δολάρια.

Ταυτόχρονα, η φορολογία στα καύσιμα στην Ελλάδα παραμένει από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, αλλά αυτό δεν μοιάζει να ενδιαφέρει την ελληνική κυβέρνηση. Την ώρα που τα καύσιμα επιβαρύνονται από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, τον ΦΠΑ, το ανταποδοτικό τέλος υπέρ της ΡΑΕ, την εισφορά Ειδικού Λογαριασμού Πετρελαιοειδών και το Ειδικό Τέλος Δικαιωμάτων Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πριν από μόλις μια εβδομάδα ότι μια μείωση του ΕΦΚ θα ήταν… κοινωνικά άδικη.

“Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να δίνει χαπάκια, πρέπει να μειώσει τον ΕΦΚ και τον ΦΠΑ”, τόνισε ο κ. Σαμόλης.

“Εμείς ζητούμε μείωση του ΕΦΚ και να πάει ο ΦΠΑ στα καύσιμα στο 17%. Πρέπει να μειωθούν οι τιμές, η κατάσταση που ζούμε σήμερα δεν εξυπηρετεί κανέναν” προσέθεσε και ο κ. Δρακακάκης.

“Σε βάθος χρόνου, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, στο Ρέθυμνο μπορεί να κλείσουν βενζινάδικα. Υπάρχουν πρατήρια που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στα πάγια έξοδα πλέον”, δήλωσε ο κ. Ξυδάκης.

Ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς, ότι ο ΦΠΑ στα καύσιμα επιβάλλεται πάνω στον ΕΦΚ, δηλαδή ο ένας φόρος… φορολογείται με δεύτερο φόρο, μια πρωτοτυπία σε ευρωπαϊκή – υποτίθεται – χώρα, που είναι αμφίβολο αν υπάρχει ακόμα και σε κράτη της Αφρικής.

Το πετρέλαιο Brent διαπραγματευόταν στα 123,56 δολάρια το βαρέλι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

zarpanews.gr – Λεωνίδας Φιλικόζης

The post Έρχεται κι άλλη άνοδος τιμών καυσίμων στην Κρήτη – Οδηγοί ζητούν βενζίνη… βερεσέ appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έρχεται, Κρήτη – Οδηγοί,erchetai, kriti – odigoi