Επτά χρόνια όμηροι των συμβάσεών τους εργαζόμενοι του νοσοκομείου Χανίων – Προχώρησαν σε στάση εργασίας | Video + Photos

| Video + Photos

Την μισθολογική τους αδικία εξέφρασαν το μεσημέρι οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Χανίων, οι οποίοι δουλεύουν για παραπάνω από έξι χρόνια στο νοσηλευτικό ίδρυμα μέσω του προγράμματος «Υγεία» του πρώην ΟΑΕΔ, λαμβάνοντας μάξιμουμ 739 ευρώ μισθό.

Την ώρα που το νοσοκομείο της πόλης «ματώνει» από την έλλειψη προσωπικού, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους 40 εργαζόμενους του προγράμματος της ΔΥΠΑ, οι οποίοι δεν δικαιούνται να λάβουν καμία αύξηση μέχρι στιγμής αλλά και κανένα επίδομα,

όπως οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους. Για τον λόγο αυτό, το μεσημέρι ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων προχώρησε σε στάση εργασίας, πραγματοποιώντας κινητοποίηση στην είσοδο.

Ουσιαστικά οι εργαζόμενοι δεν ζητούν αποκλειστικά μονιμοποίηση, που θα ήταν το ιδανικό γι’ αυτούς, αλλά ζητούν αύξηση στον μισθό τους για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις και αλλαγή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.

Για καθεστώς ομηρίας των εργαζομένων έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΓΝΧ, Βαρδής Γεωργιακάκης:

«Ένας υπάλληλος ο οποίος δουλεύει επτά χρόνια και δεν μπορεί να δει στον μισθό του καμία μισθολογική αναβάθμιση, χάνει τα ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους συναδέλφους του. Όταν ένας υπάλληλος δουλεύει για επτά χρόνια, σημαίνει ότι καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες του χώρου αυτού. Τώρα και επτά χρόνια δεν έχει αλλάξει ούτε ένα σεντς. Εδώ και 7 χρόνια σε καθεστώς ομηρίας. Θα μπορούσε η κυβέρνηση να τους μετατρέψει σε αορίστου χρόνου».

«739 ευρώ ο μισθός μας, νύχτες και Σαββατοκύριακα είναι στάνταρ. Δεν επιτρέπεται να έχουμε ενοίκια και να μην παίρνουμε τόσα χρόνια μια δραχμή. Μιλάω για όλους τους τραυματιοφορείς αυτή την στιγμή. Είναι λίγο άδικο», δήλωσε ο Γιώργος Κόνιαρης, τραυματιοφορέας του νοσοκομείου Χανίων.



«Περιμένουμε μισθολογικά κάτι που δεν έχει γίνει εδώ και 7 χρόνια. Τα 40 άτομα αν δεν υπογράψουν την παράταση των συμβάσεών τους θα υπάρξει πρόβλημα στις κλινικές. Ούτε επιδόματα τέκνων, ούτε τριετίας, ούτε παιδιών φοιτητών. Έχουν εμπειρία οι εργαζόμενοι, έχουν ειδικότητα, αλλά μισθολογικά…»

Τον κώδωνα του κινδύνου για κατάρρευση του ψυχιατρικού τομέα, λόγω έλλειψης προσωπικού, τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο πρώην Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Χανίων, Μανώλης Αναγνωστόπουλος:

«Είναι μόνιμη η έλλειψη προσωπικού και ειδικά στον ψυχιατρικό τομέα. Από τα άτομα που πήραν επικουρικά, στο ψυχιατρικό δεν ήρθε κανείς. Τα 12 άτομα που ήρθαν από τον ΟΑΕΔ, καλύπτουν πάγιες ανάγκες σε όλες τις ψυχιατρικές δομές. Εάν λείψουν, θα καταρρεύσει όλο το σύστημα. Αυτοί δουλεύουν με 653 ευρώ μισθό. Δεν έχουν καμία παροχή. Την περίοδο της πανδημίας τους χρησιμοποιήσαμε όλες τις αργίες. Τα ρεπό που έχουν μαζευτεί είναι ήδη 40. Είναι αδικία σε σχέση με τους άλλους εργαζόμενους που παίρνουν και υπερωρίες και επιδόματα». 

Στο πλευρό των εργαζομένων στέκεται το Εργατικό Κέντρο Χανίων, με τον πρόεδρό του Γιάννη Μανωλικάκη να τονίζει πως «Υπάρχει μια κατάφορη αδικία πάνω σε αυτούς. Μπήκαν με σύμβαση που ανανεωνόταν συνεχώς λόγω covid, χωρίς ωστόσο μισθολογική ανάπτυξη. Επειδή τηρούν πάγιες ανάγκες, πρέπει οι συμβάσεις τους να γίνουν αορίστου χρόνου».



Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου δήλωσαν πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους το επόμενο διάστημα σε ολόκληρη την Κρήτη.

zarpanews.gr

The post Επτά χρόνια όμηροι των συμβάσεών τους εργαζόμενοι του νοσοκομείου Χανίων – Προχώρησαν σε στάση εργασίας | Video + Photos appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επτά, Χανίων – Προχώρησαν, | Video + Photos,epta, chanion – prochorisan, | Video + Photos