Επιδόματα – ελεημοσύνη από 16 έως 25 ευρώ τον μήνα: Τι θα πάρουν ανά κλίμακα οι συνταξιούχοι

Η ακτινογραφία των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού για τους συνταξιούχους. Αναλυτικά τα μικρο-βοηθήματα

«Κομματικούς ομήρους» με τα λεφτά των φορολογημένων κρατάει η κυβέρνηση 910.000 συνταξιούχους.

Αν και αρχικά τους απέκλεισε από τις αυξήσεις, με τον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη μάλιστα να υποστηρίζει ότι το 94,5% των συνταξιούχο θα λάβει αύξηση, ακολούθως και υπό την πίεση των εκλογών, σπεύδει τώρα να δώσει μικρο-βοηθήματα. Και αυτό καθώς αποδείχτηκε ότι 1 στους 3 συνταξιούχους δεν έλαβε αύξηση

πάρα τις κυβερνητικές μεγαλοστομίες.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού το επίδομα αφορά αποκλειστικά σε παλαιούς (προ της 13ης Μαΐου 2016) συνταξιούχους που διατηρούν την περίφημη «προσωπική διαφορά» και δεν έλαβαν αύξηση στα τέλη Ιανουαρίου (συντάξεις Φεβρουαρίου). Θα κλιμακώνεται δε τον εν λόγω βοήθημα από 200 έως 300 ευρώ και θα είναι εφάπαξ (θα καταβληθεί εντός του Μαρτίου).

Αν και οι λεπτομέρειες της προεκλογικής- έκτακτης παροχής θα ανακοινωθούν σήμερα από του αρμόδιους υπουργούς, σύμφωνα με πληροφορίες:

– Το ποσό των 300 ευρώ θα πάρουν οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν από 800 έως 1.000 ευρώ το μήνα. Αυτή η κατηγορία δεν έλαβε το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ τα περασμένα Χριστούγεννα (αφορούσε όσους είχαν μηνιαίο εισόδημα έως 800 ευρώ και μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα έως 1.400 ευρώ), ενώ δεν έτυχαν φοροελάφρυνσης από την κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης (επιβαλλόταν μέχρι πέρυσι για μηνιαία ποσά άνω των 1.000 ευρώ ή 12.000 ευρώ σε ετήσια βάση).

– Από 250 ευρώ θα δοθούν σε όσους λαμβάνουν 1.000 έως 1.200 ευρώ και ήδη «κέρδισαν» από 2 έως 4 ευρώ το μήνα λόγω της κατάργησης της Ειδικής Εισφοράς (παρακράτηση 2%, πέραν του προβλεπόμενου φόρου, για ποσά πάνω από 12.000 ευρώ ετήσιου εισοδήματος).

– Από 200 ευρώ θα δοθούν σε όσους έχουν μηνιαίο εισόδημα πέραν των 1.200 ευρώ και έως 1.500. Πέραν αυτού του ποσού δεν αναμένεται να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

– Τα εν λόγω ποσά θα είναι αφορολόγητα.

Από 16 έως 25 ευρώ το μήνα

Η εξαγγελία της τελευταίας… εκλογικής στιγμής ωστόσο:

α) παραπέμπει σε βοήθημα μόλις 16 έως 25 ευρώ το μήνα,

β)δεν αποσβένει στο παραμικρό την πρωτοφανούς σύλληψης «προσωπική διαφορά», η οποία διατηρείται σαν δαμόκλειος σπάθα απειλώντας να κόψει και τυχόν μέλλουσες αυξήσεις (2024, 2025 κ.ο.κ.) και

γ) καταβάλλεται από τα φορολογικά έσοδα, αντί να πληρωθεί από τον ΕΦΚΑ σαν ανταποδοτική. Γιατί, εάν δεν είναι ανταποδοτική η ανακοινωθείσα εφάπαξ καταβολή, εάν ο ΕΦΚΑ δεν την οφείλει –όπως θα έπρεπε λόγω λάθους επανυπολογισμού των συντάξεων το 2019-, τότε ουδείς λόγος υπάρχει να ενισχυθούν άνθρωποι που λαμβάνουν ήδη σύνταξη 1.200 και 1.500 ευρώ, εκ των οποίων ήδη τα 413 (εθνική σύνταξη) από τους φορολογούμενους!

Το πληρώνουν οι καταναλωτές

Εκ των πραγμάτων, οι φτωχοί καταναλωτές μέσω του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου στα καύσιμα, οι εργαζόμενοι με καθεστώς μερικής απασχόλησης ή οι νέοι που απασχολούνται την τουριστική σεζόν χωρίς προοπτική καλύτερων αμοιβών, θα πληρώσουν για τους συνταξιούχους των 1.400 ή 1.500 ευρώ.

Οι οποίοι, όντως αδικούνται, αλλά ως προς τον υπολογισμό των συντάξεών τους, Και αυτό καθώς στο ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης δεν υπολογίζονται τυχόν πρόσθετες-καταβληθείσες εισφορές (πέραν του 20%), το επιδομή γάμου, οι κρατήσεις που αφορούσαν στα Δώρα (παλαιότερα) κ.λπ. Δεν χρήζουν δηλαδή βοήθειας σαν επαίτες!

Νέες κατηγορίες…

Σε κάθε περίπτωση τα 2,6 εκ. των συνταξιούχων προεκλογικά έχουν «κατηγοριοποιηθεί» σε ομάδες και διαιρεθεί σε τμήματα ανάλογα με το πότε βγήκαν στη σύνταξη και όχι τι πλήρωσαν και δικαιούνται. Λαμβάνουν «βοήθημα» ανάλογα με το ύψος των αποδοχών και όχι σε συνάρτηση των εισφορών (άρα θα ήταν δικαιότερη μια μεγαλύτερη σύνταξη εν σχέσει με αυτή που λαμβάνουν).

Και εν τέλει, η κυβέρνηση δεν θέλησε αφενός να εισάγει το θεσμό της κατώτατης σύνταξης (να θεσπίσει ένα ελάχιστο κατώφλι κάτω από το οποίο να μην μπορεί να πέσει καμία καταβολή) και αφετέρου να επαναφέρει το ΕΚΑΣ ως μόνιμο, σταθερό και δίκαιο μέσο υποστήριξης του εισοδήματος τω ευάλωτων συνταξιούχων.

Γράφει ο Χρήστος Μέγας

The post Επιδόματα – ελεημοσύνη από 16 έως 25 ευρώ τον μήνα: Τι θα πάρουν ανά κλίμακα οι συνταξιούχοι appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επιδόματα –,epidomata –