Εισήγηση για την φοροδιαφυγή στο Λιχτενστάιν έκανε η Βάλια Βαγιωνάκη

Ένα ακόμα νομοσχέδιο σχετικά με τη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή μέσω της τοποθέτησης κεφαλαίων σε χώρες του εξωτερικού που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι, εισηγήθηκε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ενεργοποιείται η αυτόματη ανταλλαγή

πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων αρχών, καθενός εκ των κρατών μελών της ΕΕ με το Λιχτενστάιν, με την εφαρμογή ενός καθεστώτος αυτόματης υποβολής στοιχείων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όσον αφορά ορισμένους λογαριασμούς.

Η κα Βαγιωνάκη σημείωσε πως «τέτοιες συμβάσεις υπάρχουν και εφαρμόζονται διμερώς, όμως, όπως αποδείχθηκε δεν οδήγησαν σε επιτυχή αντιμετώπιση του φαινομένου» για να προσθέσει ότι «Γι’ αυτό το λόγο κρίθηκε ότι θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματικό να θεσμοθετηθεί η υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, σε ένα πολυμερές εργαλείο με παγκόσμια εμβέλεια».

«Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια διάφοροι παράγοντες, όπως η οικονομική κρίση και η πολιτική αβεβαιότητα σε κάποιες χώρες, το τραπεζικό απόρρητο και η δημιουργία φορολογικών παραδείσων από κράτη που επιδίωξαν την προσέλκυση πλούτου είχαν σαν αποτέλεσμα την έξαρση της φοροδιαφυγής σε παγκόσμια κλίμακα. Το περίπλοκο και δαιδαλώδες νομικό σύστημα που επιτρέπει σε πολυεθνικές και πλουσίους να μειώνουν δραματικά ή να εκμηδενίζουν τα φορολογικά βάρη τους, αναγκάζει τις κυβερνήσεις, έστω και αργά, να λάβουν μέτρα, καθώς αυτές οι πρακτικές εγείρουν μείζονα ηθικά, πολιτικά και νομικά ζητήματα, ενώ ταυτόχρονα θέτουν τις βάσεις για μια νέα πυροδότηση μιας ακόμα παγκόσμιας κρίσης», υπογράμμισε η βουλευτής Χανίων.

Μιλώντας για το νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή σχολίασε: «Τόσο η φοροδιαφυγή όσο και η φοροαποφυγή χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής εντός του πλαισίου της Ε.Ε.. Για την Ευρώπη ένας από τους φορολογικούς παραδείσους είναι και το Λιχτενστάιν. Με το παρόν πρωτόκολλο θέλουμε τη βελτίωση της διεθνής φορολογικής συμμόρφωσης, δεδομένης και της θέλησης και της εθνικής απόφασης του Λιχτενστάιν, να προβλέψει μέτρα ισοδύναμα με τα θεσπιζόμενα στη νομοθεσία της Ε.Ε., σχετικά με την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών περί χρηματοοικονομικών λογαριασμών»

Στο υπό κύρωση πρωτόκολλο προβλέπεται ότι στο πλαίσιο εφαρμογής αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών, τόσο τα δηλούντα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όσο και οι αρμόδιες αρχές των κρατών, μπορούν να διατηρούν τις πληροφορίες που απαιτούνται, μόνο έως ότου ολοκληρωθούν οι έρευνες.

Πολύ σημαντικό επίσης, σύμφωνα με την κα Βαγιωνάκη, είναι ότι δεν θα περιλαμβάνονται κατώτατα όρια στους λογαριασμούς, καθώς αυτά «θα μπορούσαν να παρακαμφθούν εύκολα μέσω της διάχυσης μικρών λογαριασμών σε διαφορετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».

Επιπλέον, και οι χρηματοοικονομικές πληροφορίες «δεν αφορούν μόνο κάθε σχετικό εισόδημα, όπως για παράδειγμα οι τόκοι, τα μερίσματα και παρόμοια είδη εισοδήματος, αλλά και τα υπόλοιπα λογαριασμών, καθώς και έσοδα από πωλήσεις χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η συνήθης πρακτική, οι φορολογούμενοι να επιδιώκουν την απόκρυψη κεφαλαίου που αποτελεί εισόδημα ή περιουσιακό στοιχείο, επί του οποίου έχει υπάρξει φοροδιαφυγή».

Καταλήγοντας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολάισε: «Είναι προφανές ότι η φοροδιαφυγή δεν θα εξαλειφθεί άμεσα, όμως η ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων θα τελεί υπό την καταγραφή και τον έλεγχο δυο ή περισσοτέρων φορολογικών διοικήσεων και δεν θα εξαρτάται από την συνήθως όχι καλή διάθεση των φορολογουμένων. Συνεπώς, είναι δεδομένο ότι οι ελεγκτικές αρχές των συμβαλλόμενων κρατών θα διαθέτουν πλέον σημαντικά εφόδια για αυτήν την μάχη και μένει να δούμε στην πράξη πόσο αποτελεσματικά θα τα εφαρμόσουν».

Βίντεο από την ομιλία της κα Βαγιωνάκη εδώ:zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα