Δωρεές οργάνων: Η μεγάλη απόφαση και η διαδικασία – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Οι δωρεές οργάνων κι η διαδικασία μεταμόσχευσης έχουν αυξηθεί αισθητά στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Με αφορμή την ευαισθητοποίηση του κόσμου, η Άννα Τζόκα, συντονίστρια στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, μίλησε στο Zarpa Radio 89,6 και την Ανδρονίκη Κοκοτσάκη, για την διαδικασία εγγραφής, την λίστα αναμονής των ασθενών, αλλά και την ανάγκη για μεγαλύτερη ενημέρωση των πολιτών πάνω σε αυτό το θέμα.

Η Ελλάδα και η διαδικασία δωρεάς οργάνων

«Είμαστε

σε ένα χρονικό διάστημα, κατά το οποίο προσπαθούμε να αυξηθούν οι δότες οργάνων. Οι δωρητές και οι δότες δεν είναι το ίδιο πράγμα. Δωρητές μπορούμε να είμαστε όλοι οι ενήλικοι πολίτες της χώρας, αν θελήσουμε να γραφτούμε στο μητρώο δωρητών, η πρόθεση, δηλαδή, κάποιου. Δότης είναι ο ασθενής, από τον οποίο, έστω κι ένα όργανό του έχει μεταμοσχευτεί.

Σίγουρα, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα προσπαθούμε να έχουμε περισσότερους δότες, προκειμένου όλοι οι συνάνθρωποί μας, οι οποίοι είναι στις λίστες αναμονής, πάνω από 1.300, να μπορέσουν να μεταμοσχευτούν. Σε επόμενο στάδιο, στόχο έχουμε την καλύτερη ενημέρωση του κόσμου, ώστε να γραφτούν στο μητρώο δωρητών».

Η λίστα αναμονής ολοένα και μεγαλώνει…

«Όσοι βρίσκονται στην λίστα αναμονής και περιμένουν για ένα μόσχευμα, έχουν την δυνατότητα αιμοκάθαρσης κι εν μέρη μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους, μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Αυτό βέβαια δεν είναι πάντα εφικτό. Ένας άνθρωπος που ζει με νεφρική ανεπάρκεια, 3 φορές την εβδομάδα πρέπει να κάνει την αιμοκάθαρσή του, κάτι που επιβαρύνει και τον οργανισμό του και την καθημερινότητά του.

Όλοι οι υπόλοιπο ασθενείς που βρίσκονται στη λίστα για την καρδιά, το ήπαρ, τους πνεύμονες, είναι άνθρωποι με το συγκεκριμένο όργανο σε πλήρη ανεπάρκεια, που δυστυχώς αν δεν μεταμοσχευτούν, θα καταλήξουν».

Έχουμε αρκετούς δωρητές οργάνων στην Ελλάδα;

«Στην Ελλάδα έχουμε περίπου 20.000 εγγεγραμμένους δωρητές οργάνων, με το μητρώο μας να είναι σχετικά καινούριο, αφού έχει ξαναξεκινήσει το 2017. Το 2017 άλλαξε ο νόμος και λέει ότι δότης μπορεί να γίνει κάποιος που είναι εγκεφαλικά νεκρός και βρίσκεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Τότε, μας καλεί ο θεράπων γιατρός και μας ρωτάει τα στοιχεία του ασθενή. Εμείς τον ελέγχουμε στα μητρώα μας. Αν κάποιος είναι εγγεγραμμένος από το 2017 και μετά, τότε δε ζητείται η συναίνεση των συγγενών. Επομένως, όσοι είναι εγγεγραμμένοι πριν το 2017, θα πρέπει να ξανακάνουν την εγγραφή τους».

Γίνε κι εσύ δωρητής οργάνων με ένα… κλικ!

«Η εγγραφή γίνεται, είτε μέσω του site μας ΕΔΩ, με την πιστοποίηση των στοιχείων να γίνεται μέσω κωδικών taxisnet, είτε σε όλα τα ΚΕΠ της χώρας, όπου συμπληρώνεται η αίτηση και αποστέλλεται στα γραφεία του ΕΟΜ, είτε μέσω των ίδιων των γραφείων του ΕΟΜ, στην Αθήνα, με δική τους κατάθεση αίτησης».

Τα εμπόδια κι οι δεύτερες σκέψεις στη λήξη της απόφασης

«Οι Έλληνες είμαστε ευαισθητοποιημένοι, απλώς δεν γνωρίζουμε. Όσες φορές έχουμε δει ότι υπάρχει ενημέρωση, πάντα μετά ακολουθεί η ανταπόδοση και αναγνώριση. Αυτό που μας λείπει είναι η γνώση.

Το ίδιο ισχύει και στους δότες. Συνήθως οι συγγενείς, εκείνη την ώρα της απώλειας και της ανακοίνωσης του θανάτου, έρχονται αντιμέτωποι και με άγνωστες πληροφορίες γι’ αυτούς. Η διαδικασία τούς είναι εντελώς άγνωστη. Στο άγνωστο οι φοβίες είναι πάρα πολλές.

Έχουμε πολλές φορές την φοβία της βεβήλωσης του σώματος, ότι ο άνθρωπος θα κατακρεουργηθεί κι η εικόνα του θα είναι κάτι αποκρουστικό, όταν θα έρθει η ώρα της κηδείας. Το χειρουργείο της λήψης των οργάνων δεν διαφέρει από κανένα άλλο χειρουργείο. Η μόνη διαφορά είναι ότι η τομή είναι μεγαλύτερη. Όταν παραλάβει η οικογένεια τον άνθρωπό της, δεν θα δει τίποτα διαφορετικό πάνω σε αυτόν. Ακόμα κι οι κερατοειδής να δοθούν και πάλι η εικόνα δεν αλλάζει.

Η διαδικασία γίνεται με απόλυτο σεβασμό προς τον νεκρό, γιατί είναι ένας άνθρωπος που δίνει ζωή τουλάχιστον σε 7 με 8 ανθρώπους εκείνη την ώρα. Το πιο συγκινητικό που μας έχει αναφέρει μια μητέρα, που είχε γίνει ο γιός της δότης, είναι ότι την ώρα που το δικό της το παιδί, το μεταφέρανε από τη μονάδα εντατικής θεραπείας στην αίθουσα του χειρουργείου, αυτό που σκεφτόταν είναι ότι ταυτόχρονα άλλες 5 τουλάχιστον μητέρες σε μια άλλη αίθουσα, περιμένουν τα όργανα του παιδιού της, για να μεταμοσχευτούν στα δικά τους παιδιά. Ήταν από τις πιο συγκλονιστικές ιστορίες που έχω ακούσει…».

Η ενημέρωση των συγγενών από τις ΜΕΘ

«Δεν θα μπει κάποιος στο νοσοκομείο και θα είναι κλινικά νεκρός. Ο εγκεφαλικός θάνατος είναι μια προοδευτική εξέλιξη μιας κατάστασης. Σταδιακά ξεκινά ο εγκέφαλος να νεκρώνεται. Οι γιατροί είναι σε θέση να το γνωρίζουν κι έτσι αρχίζουν να ενημερώνουν τους συγγενείς, ότι ο άνθρωπός τους οδεύει προς τα εκεί. Γίνονται ολόκληρα τεστ, κλινικές εξετάσεις δύο φορές, από τρεις διαφορετικές ειδικότητες γιατρών, που πιστοποιούν τον εγκεφαλικό θάνατο.

Ήδη από τον Απρίλιο του 2022, έχουν ενταχθεί 7 τοπικοί συντονιστές σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας στις ΜΕΘ, για να κάνουν ακριβώς αυτή τη δουλειά. Από τη στιγμή που θα πιστοποιηθεί ο εγκεφαλικός θάνατος από το νοσοκομείο, αναλαμβάνουν να ενημερώσουν τους συγγενείς και να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία της δωρεάς των οργάνων».

Η μεγάλη απόφαση και η διαδικασία

«Όταν κάποιος είναι κλινικά νεκρός ενημερώνεται ο συντονιστής του ΕΟΜ, μας καλεί, γίνονται κάποιες εξετάσεις, συμπληρώνονται κάποια έγγραφα, μας τα διαβιβάζει και από ‘μας διοχετεύεται η πληροφορία σε όλες τις ΜΕΘ της χώρας. Έτσι βρίσκονται οι υποψήφιοι λήπτες, με βάση τη λίστα. Στη συνέχεια, ορίζεται μια ώρα του χειρουργείου, έρχονται οι μονάδες στο νοσοκομείο του δότη, αφαιρούν τα όργανα και μεταφέρονται στους λήπτες.

Όσον αφορά τα κάποια περιστατικά, τα οποία μεταφέρθηκαν τα όργανα των ασθενών στην Ιταλία, αυτό οφείλεται στο ότι στην Ελλάδα δεν κάνουμε παιδικές μεταμοσχεύσεις ήπατος, καρδιάς και πνευμόνων. Έτσι, έχουμε κάνει διακρατική συμφωνία με την Ιταλία, ώστε παιδιά από την Ελλάδα, να μεταβαίνουν εκεί για να μεταμοσχευτούν».

Τα όργανα που συνήθως μεταμοσχεύονται

«Μιλάμε για μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων, δηλαδή, νεφρούς, ήπαρ, καρδιά και πνεύμονες. Από ιστούς, έχουμε τους κερατοειδείς, δέρμα και παλαιότερα, δεν το έχουμε αυτή τη στιγμή, υπήρχε και μεταμόσχευση οστών».

«Δεν θα πρέπει να βλέπουμε τη δωρεά οργάνων με φόβο και δυσπιστία»

«Θα πρέπει να βγάλουμε από το μυαλό μας ότι αν μας συμβεί κάτι κακό, θα μας πάρουνε τα όργανα, καθώς αυτό δεν γίνεται στη χώρα μας, αλλά και σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Τέλος, όταν σκεφτόμαστε την δωρεά οργάνων κι όλο αυτό το κομμάτι που περιγράψαμε, καλό είναι να μη το σκεφτούμε από την πλευρά του δότη, αλλά από τη μεριά του λήπτη.

Οι πιθανότητες να καταλήξουμε εγκεφαλικά νεκροί σε μια μονάδα εντατικής θεραπείας είναι πολύ λιγότερες, από το να καταλήξουμε να είμαστε σε μια λίστα αναμονής και να χρειαζόμαστε εμείς ένα όργανο μια μέρα. Αν το δούμε έτσι, νομίζω ότι θα αλλάξει όλη η εικόνα μας για την δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις».

zarpanews.gr

The post Δωρεές οργάνων: Η μεγάλη απόφαση και η διαδικασία – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δωρεές, – Όλα,dorees, – ola