«Διώχνουν το παιδί μου ενώ μένω δίπλα» – Kαταγγελία γονέα για το 3ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων μετά τον υποβιβασμό και η απάντηση της Διεύθυνσης

Με ένα μοναδικό πολυπληθές τμήμα στην α΄ δημοτικού ετοιμάζεται να λειτουργήσει το ιστορικό 3ο δημοτικό σχολείο Χανίων μετά από τον υποβιβασμό του ενώ σήμερα το zarpanews.gr φιλοξενεί καταγγελία για αδιαφάνεια στην διαδικασία, από γονέα μίας εκ των 15 μαθητών που παραπέμπονται σε άλλα σχολεία εκτός της σχολικής τους περιφέρειας.

Ειδικότερα, όπως υποστηρίζει παρότι το σπίτι τους απέχει λίγα μέτρα από το σχολείο, τον παραπέμπουν από το άνω Κουμ Καπί όπου μένει στην Αμπεριά, ενώ την ίδια

ώρα, έχουν γίνει δεκτά στο σχολείο παιδιά που μένουν πιο μακριά. Από τη μεριά της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τονίζεται στο zarpanews.gr πως η διοικητική διαδικασία έχει τηρηθεί απαρέγκλιτα και ότι όποιος έχει στοιχεία για το αντίθετο να τα πάει στον Εισαγγελέα. 

Έγγραφα

Ο ίδιος, με έγγραφη αναφορά του στην διεύθυνση πρωτοβάθμιας ζητά να μάθει το γιατί το παιδί – το οποίο σημειωτέων φοιτούσε ήδη στο 3ο-4ο νηπιαγωγείο, μεταφέρεται για φοίτηση στο 13ο Δημοτικό Σχολείο την ώρα που τα περισσότερα από τα 23 (!) παιδιά που θα φοιτήσουν στην α’ δημοτικού, μένουν πιο μακριά.

Πάντως από την διεύθυνση α’βάθμιας, αν και προφορικά στο zarpanews.gr τονίστηκε ξεκάθαρα πως αυτό αποκλείεται, κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται στην απάντηση που δόθηκε γραπτά στον ενδιαφερόμενο.

Αντίθετα στην απάντηση, επισημαίνεται ότι στο μοναδικό τμήμα που θα δημιουργηθεί στην α’ δημοτικού του 3ου, από τα 23 παιδιά το ένα έχει λάβει διάγνωση για παράλληλη στήριξη ενώ τρία ακόμα αντιμετωπίζουν σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες! Συνεπώς και λόγω μικρής αίθουσας, το τμήμα… περιορίστηκε μόνο σε 23 μαθητές και ως εκ τούτου η κόρη του καταγγέλλοντα δεν μπορεί να γίνει δεκτή.

«Είμαι σε απόγνωση. Θα αναγκαστώ να μη δουλεύω. Πώς θα ζήσουμε; Γιατί μας το κάνουν αυτό;» σημειώνει ο πατέρας της μικρής στο zarpanews.gr. Όπως εξηγεί ο ίδιος, η μητέρα του και γιαγιά της μικρής επρόκειτο να αναλάβει την μεταφορά της από και προς το σχολείο με δεδομένο ότι θα φοιτούσε στο 3ο δημοτικό που απέχει λίγα μέτρα από το σπίτι τους. Πρόκειται για μια γυναίκα μεγάλη σε ηλικία, η οποία δεν έχει μεταφορικό μέσο και συνεπώς δεν μπορεί με κανένα τρόπο να πηγαινοφέρνει το παιδί στην Αμπεριά σε απόσταση 900 μέτρων, διανύοντας 1,8 χιλιόμετρα την ημέρα με ένα 6χρονο παιδί, ανεβαίνοντας ανηφόρες, διασχίζοντας κεντρικούς δρόμους, σε μια διαδρομή εντελώς ακατάλληλη για περπάτημα.

Ο χάρτης

Υπενθυμίζεται πως βάση του νόμου υπάρχει δυνατότητα παιδιά οικογενειών που κατοικούν στα όρια μιας σχολικής περιφέρειας να μεταφερθούν στα όμορα σχολεία. Ωστόσο η συγκεκριμένη οικογένεια δεν κατοικεί σε κανένα όριο.

Στον χάρτη που ακολουθεί απεικονίζεται με λαδί χρώμα η σχολική περιφέρεια του τρίτου δημοτικού σχολείου, με ανοικτό πράσινο, η σχολική περιφέρεια του 13ου δημοτικού σχολείου.

Ο μικρός κόκκινος κύκλος είναι η απόσταση του καταγγέλλοντα από το 3ο δημοτικό σχολείο και ο μεγάλος κόκκινος κύκλος είναι η απόσταση από το 13ο δημοτικό σχολείο που τον στέλνουν για φοίτηση.

Πώς οδηγήθηκε το σχολείο στον υποβιβασμό

Υπενθυμίζεται ότι το σχολείο λειτουργεί ως 12θεσιο εδώ και 11 χρόνια.

Η διαδικασία υποβιβασμού ξεκίνησε μετά από αίτημα του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων για να «πάρει ανάσα» το σχολείο και να λειτουργήσει σωστά η αίθουσα πληροφορικής (ΕΔΩ)

Σε σχετική επιστολή προς τον Δήμαρχο Χανίων, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, τον πρόεδρο της σχολικής επιτροπής, την διευθύντρια πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και την διευθύντρια του σχολείου, επισημαίνει πως «η μόνη εφικτή και ενδεδειγμένη λύση στο εν λόγω πρόβλημα είναι για την επόμενη σχολική χρονιά 2022-2023 το σχολείο να λειτουργήσει μόνο με ένα τμήμα στην α’ τάξη, δηλαδή με 11 τμήματα και αυτό να επαναλαμβάνεται κάθε 6 χρόνια».

Όσο για την πρόταση των διδασκόντων, ο σύλλογος γονέων εκτιμά πως η παραχώρηση της αίθουσας δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα διότι είναι πολύ μικρή.

«Η λεγόμενη λειτουργική υποβάθμιση, ουσιαστικά θα αποτελέσει αναβάθμιση για το σχολείο μας» αναφέρουν «αφού αφενός και τα 11 τμήματα του σχολείου θα στεγάζονται στις κανονικές, προβλεπόμενες αίθουσες διδασκαλίας, αφετέρου η μείωση κατά 25 μαθητές περίπου του συνολικού αριθμού των μαθητών που φέτος κυμαίνεται γύρω στους 275, θα είναι προς όφελος του σχολείου, θα το αναβαθμίσει συνολικά και θα του δώσει ανάσα τόσο στον αύλειο χώρο κατά τη διάρκεια των διαλλειμάτων όσο και για τις υπόλοιπες δραστηριότητές του».

zarpanews.gr

The post «Διώχνουν το παιδί μου ενώ μένω δίπλα» – Kαταγγελία γονέα για το 3ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων μετά τον υποβιβασμό και η απάντηση της Διεύθυνσης appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα