Δημήτρης Παππάς: Δεν έχω σκελετούς στη ντουλάπα μου – Δεν φοβάμαι και δεν χρωστάω σε κανέναν | Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη στο InTown

Λένε ότι αν δεν παινέσεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει και με αυτό το σκεπτικό δεν θα μπορούσαμε να μην αναδημοσιεύσουμε την συνέντευξη που έδωσε ο Δημήτρης Παππάς στο Χανιώτικο free press magazine In Town, το οποίο μπορείτε να «ψάξετε» σε διάφορα σημεία στην πόλη όπου διατίθεται δωρεάν.

Ο ιδιοκτήτης του zarpanews.gr και του Super fm 89.6 μίλησε για

όλα όσα όσα έχει στο… πολυδιάστατο μυαλό του, για το πώς δημιουργήθηκε το zarpanews.gr, για φίλους και… «φίλους» αλλά και για πολλά άλλα:

Σε τι φάση σε πετυχαίνουμε αυτόν τον καιρό; Σε πολύ δημιουργική φάση. Έχω πολλές ιδέες και συγχρόνως έχω μία ευχάριστη αγωνία με τους συνεργάτες μου να τις υλοποιήσουμε.

Το zarpanews.gr ήταν μία δική σου ιδέα; Ναι. Για να είμαι ειλικρινής στην αρχή είχα άλλο πράγμα στο μυαλό μου. Ήθελα να κάνω κάτι πιο τοπικό, κάτι που να εστίαζε αποκλειστικά και μόνο στα Χανιά. Έτσι ξεκίνησε αλλά στην πορεία ξέφυγε από τα στενά όρια των Χανίων και της Κρήτης και αυτή τη στιγμή είναι –σταθερά – ανάμεσα στα 100 μεγαλύτερα site της Ελλάδας. Αυτό λέει πάρα πολλά, όχι μόνο για μένα, αλλά κυρίως για τους συνεργάτες μου, που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια με πολλή αγάπη. Ο κόσμος επειδή δεν είναι μυημένος στα Media, νομίζει ότι το zarpanews.gr είμαι μόνο εγώ. Νομίζει ότι είμαι συνέχεια πάνω από έναν υπολογιστή και γράφω μόνος μου όλα τα θέματα. Δεν είναι έτσι. Το zarpanews.gr αποτελείται από μια ομάδα ανθρώπων. Δεν είναι “one man show”, είναι κυρίως οι συνεργάτες του, αυτοί που γράφουν. Έχουν δική τους άποψη και κριτική ματιά, εγώ απλά δίνω το ρυθμό.

Πάντως, σίγουρα όταν ξεκινήσαμε δεν είχα φανταστεί ότι θα γίνει τόσο γρήγορα, τόσο μεγάλο. Τολμώ να πω μάλιστα ότι άργησα να πάρω την απόφαση να δημιουργήσουμε μια ηλεκτρονική εφημερίδα. Οι συνεργάτες μου, τότε που η βασική μας ασχολία ήταν το ραδιόφωνο, με πίεζαν να το κάνουμε.

Το όνομα – και ίσως η θεματολογία κάποιες φορές – δεν προϋποθέτει να είσαι δύο φορές προσεκτικός; Μπορεί εύκολα να γυρίσει μπούμεραγκ και να σου πουν ότι εσύ είσαι για ζάρπες;
Ναι, το έχουν κάνει. Κοίτα, ήταν ριψοκίνδυνη η επιλογή του ονόματος, μην ξεχνάς ότι δεν γεννήθηκα εδώ. Επομένως την ζάρπα, αυτή τη χειρονομία με το στόμα εγώ δεν την έζησα, μου την είχαν μόνο περιγράψει. Παρόλα αυτά το όνομα ήταν δική μου έμπνευση. Θεωρώ ότι περιγράφει ακριβώς αυτό που ήθελα να φτιάξουμε, ένα site που να βλέπει τα πράγματα με κριτική ματιά.

Το ότι πρέπει να είμαστε δύο φορές προσεκτικοί όταν μεταδίδουμε μία είδηση, αυτό είναι δεδομένο και δεν έχει σχέση με το όνομα. Τώρα, αν με ρωτάς αν έχουμε κάνει λάθη, έχουμε κάνει, ναι. Για παράδειγμα έχει τύχει να εμπιστευτούμε πληροφορία που μας έδωσε πολύ γνωστός, σοβαρός Χανιώτης, που είναι πολύ «μέσα στα πράγματα». Τον εμπιστευτήκαμε, δημοσιεύσαμε την πληροφορία που μας έδωσε αλλά αποδείχτηκε ότι δεν ήταν έγκυρη. Αυτό έγινε στην αρχή και μας είχε κοστίσει πολύ, σε προσωπικό επίπεδο, είχαμε στεναχωρηθεί. Ήταν όμως πρώτη και η τελευταία φορά που στηριχτήκαμε σε πληροφόρηση που έγινε κατ’ αυτόν τον τρόπο. Έκτοτε οι ειδήσεις μας – όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να τις αμφισβητήσουν – στηρίζονται σε παραπάνω από δύο επιβεβαιωμένες πηγές και, όπου χρειάζεται, σε έγγραφα ή και φωτογραφίες.

Το όνομα πάντως παραπέμπει σε κάτι κοροϊδευτικό… Θα έλεγα σχολιαστικό. Εξάλλου αυτή είναι η δουλειά μου. Δεν είμαι ο κριτής των πάντων, αλλά αυτή είναι η δουλειά μου. Κάποιος σχεδιάζει σπίτια, άλλος κάνει εγχειρήσεις, άλλος δουλεύει στην οικοδομή, άλλος σερβίρει. Εγώ κάνω αυτό. Σχολιάζω. Αυτό ξέρω να κάνω και νομίζω ότι τόσα χρόνια, το κάνω καλά. Ατράνταχτη απόδειξη οι ακροατές και οι αναγνώστες μας. Ότι υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι μπορούν να το κάνουν καλύτερα, εδώ είμαστε, ας έρθουν να το κάνουν. Άλλωστε και τα μικρόφωνά μας είναι ανοικτά και πάντα είμαστε θετικοί σε νέες συνεργασίες. Αλλά να μπορούν να το υποστηρίξουν. Να έχει ανταπόκριση ο λόγος τους και βεβαίως… διάρκεια. Όχι να βγει κάποιος να πει μια ατάκα και να νομίζει ότι κάτι είπε. Εμείς αυτό το κάνουμε κάθε μέρα, με αγώνα.

Κάθε μέρα εγώ 8:00-10:00 δίνω ψυχή. Δεν είμαι στο facebook όλη μέρα, να γράφω «έξυπνα» κλισέ και να αμπελοφιλοσοφώ. Αυτό το «ο κριτής των πάντων» μου το έχουν πει μερικές φορές. Και επαναλαμβάνω: απλά σχολιάζω.

Δηλαδή τι θα έπρεπε να κάνω; Να μη σχολιάσω την πολιτική και τοπική επικαιρότητα; Δεν κάνω κουτσομπολιό, θίγω θέματα που ενδιαφέρουν τους κατοίκους αυτής της πόλης. Τις περισσότερες φορές οι ακροατές με τα τηλέφωνα και τα μηνύματα τους διαμορφώνουν την θεματολογία της εκπομπής. Με εμπιστεύονται. Ξέρουν ότι μπορώ να μεταφέρω τους προβληματισμούς τους στον αέρα. Έχω μικρόφωνο, έχω τη δύναμη να το κάνω και το κάνω!Έχω την εντύπωση ότι εσύ ξεκίνησες να «τα χώνεις», αρχικά στο ραδιόφωνο και αυτό σε μία περίοδο όπου οι φορείς και πολιτεύοντες των Χανίων είχαν συνηθίσει στην κριτική «με το γάντι».
Ποιο γάντι; Δεν υπήρχε καν κριτική! Κανείς δεν έκανε κριτική. Γινότανε δημόσιες σχέσεις και αν θέλεις έλεγαν και έγραφαν που και που καμιά κουβέντα αλλά πολύ ελαφρά, προσέχοντας να μην στεναχωρήσουν κανέναν.

Η ραδιοφωνική εκπομπή και αργότερα το zarpanews.gr, ήρθαν σε μία εποχή που ο κόσμος είχε αγανακτήσει με την τόσο συγκεκριμένη και μονόπλευρη ενημέρωση που του προσέφεραν.

Κοίτα, εγώ έχω την πολυτέλεια να είναι δικό μου το μαγαζί. Είμαι ιδιοκτήτης δύο μεγάλων μέσων ενημέρωσης που διαμορφώνουν άποψη. Θεωρώ ότι έχουν τελειώσει τα παλιά μέσα ή αν θες, έχουν αλλάξει οι απαιτήσεις του κόσμου ως προς την ενημέρωσή του. Μη γελιόμαστε, το παιχνίδι στα Χανιά το κάνουμε εμείς. Εκτός από το zarpanews.gr όπως ξέρεις έχουμε και τον Super fm 89.6, που είναι το μεγαλύτερο talk radio της πόλης. Από κει και πέρα, ακολουθεί η τηλεόραση, σαν μέσο από το οποίο ενημερώνονται οι Χανιώτες και ακολουθούν τα έντυπα, τα οποία ούτως ή άλλως «αργοπεθαίνουν» όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Η ενημέρωση πια είναι άμεση, έρχεται την στιγμή που γίνεται και την βλέπεις στον υπολογιστή σου όταν είσαι στη δουλειά ή στο κινητό σου όταν έχεις πάει για καφέ.

Σε έχουν κατηγορήσει ότι πας «όπου φυσάει ο άνεμος»: ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ… Τι είσαι τελικά;
Είμαι ιδιοκτήτης ΜΜΕ. Κανέναν δεν υποστηρίζω! Θα μπορούσα να είχα εκμεταλλευτεί διάφορες καταστάσεις σε παλαιότερες εποχές. Δεν το έκανα. Δε το χρειαζόμουν.

Ομως, υπάρχουν κάποιοι κακοήθεις που αφήνουν …αιχμές για σένα
Το γνωρίζω…Τα λένε επειδή βλέπουν την άνεση με την οποία κινούμαι σε όλους τους πολιτικούς χώρους και δεν μπορούν να χωνέψουν ότι δεν υπάρχει το παραμικρό από πίσω.
Πολλοί προσπαθούν να κάνουν το ίδιο αλλά δεν τα καταφέρνουν. Άλλωστε επειδή ζούμε σε ένα μικρό «χωριό», εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι αυτά που λέγονται δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Υπάρχω στον χώρο τελείως αυτόνομα. Έχω την άποψή μου και θα την υποστηρίξω. Δεν έχω σκελετούς στη ντουλάπα μου, δε φοβάμαι και δε χρωστάω σε κανέναν.

Από την άλλη, ο κόσμος νομίζει ότι πάντα κρύβεται κάτι πίσω από αυτό που λες. Δεν σκέφτεται ότι όπως ακριβώς έχει εκείνος την άποψή του για τον άλφα ή τον βήτα πολιτικό, έτσι την έχω κι εγώ. Είναι όμως μόνο αυτό. Δεν υπάρχει κάτι άλλο από πίσω. Απλά αυτό που θέλω να πω το λέω, κάτι που πολύ συχνά ενοχλεί.

Έχεις μία τάση να υποστηρίζεις τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ταυτόχρονα. Γίνεται αυτό;
Δεν υποστηρίζω κανέναν. Δηλαδή τι να κάνω; Το παλαιό πολιτικό σύστημα μας έφερε ως εδώ. Τι να υποστηρίξω δηλαδή; Ότι θα δούμε λύσεις μέσα από οικουμενικές κυβερνήσεις;

Ποιος φταίει για τη διόγκωση του Δημόσιου τομέα, για τη ληστεία στο Χρηματιστήριο και στα Ασφαλιστικά Ταμεία και ένα σωρό άλλα; Το ότι μπορούμε να χρεώσουμε πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ ναι, να τα χρεώσουμε. Υποσχέθηκε πράγματα που δεν μπόρεσε να κάνει. Ξέρεις, θεωρώ ότι είμαι πολλά χρόνια «στο κουρμπέτι» και πιστεύω ότι αυτοί εδώ δεν ξέρανε και δεν ξέρουν ακόμα να κυβερνήσουν. Από την άλλη ο Κυριάκος αν απομονώσει τα ακροδεξιά στοιχεία της παράταξης θα έχει καλύτερη τύχη.

Σε σταματάνε στον δρόμο ακροατές; Τι σου λένε; Ναι, συνέχεια. Κάποιοι μάλιστα νομίζουν ότι με βλέπουν ακόμα στην τηλεόραση κι ας έχω σταματήσει 3 χρόνια τώρα από το ΚΡΗΤΗ TV. Με χαιρετάνε με θέρμη, σα να είμαστε χρόνια φίλοι. Κι εγώ σταματάω, χαιρετάω, πιάνουμε και κουβέντα. Κάποτε π.χ. με σταμάτησε κάποιος στο δρόμο, μόνο που δεν αγκαλιαστήκαμε. Και αφού μου είπε ό,τι ήθελε να πει, στο τέλος λέει: «Συγνώμη αλλά σε ακούω κάθε μέρα. Αν και σε βλέπω πρώτη φορά σε αισθάνομαι πολύ δικό μου άνθρωπο». Τέτοια συμβαίνουν σχεδόν κάθε μέρα. Τον τελευταίο καιρό βέβαια έχουμε και το «πες αυτό, πες εκείνο, λίγα τους λες» κλπ.

Κάποιοι σε κατηγορούν για λαϊκιστή στο ραδιόφωνο…
Είναι λαϊκή η εκπομπή δεν είναι λαϊκίστικη. Νομίζω ότι ο κόσμος με αισθάνεται κοντά του και με γουστάρει, γιατί μεταφέρω τους προβληματισμούς του καθημερινά με τον τρόπο που έχει στο μυαλό του. Γι’ αυτό αισθάνονται ότι τους αντιπροσωπεύει η εκπομπή μου, αισθάνονται ότι λένε οι ίδιοι το πρόβλημα τους και τις περισσότερες φορές βρίσκει λύση.
Έχει μεγάλη πίεση αυτού του είδους η εκπομπή και μεγάλη ευθύνη. Γενικά ο SUPER FM 89.6 είναι ένα ραδιόφωνο που το ακούει όλος ο κόσμος, έχει τεράστια ακροαματικότητα, είναι το μοναδικό talk radio στα Χανιά που τα λέει έξω από τα δόντια. Εντάξει, πολλοί προσπάθησαν να το κάνουν και προσπαθούν ακόμα. Καλή επιτυχία τους εύχομαι.

Τι σου λένε συνήθως οι φίλοι σου; Μερικές φορές μου λένε «Το παρατραβάς, κόψε λίγο»
Τους ακούς; Προσπαθώ. Όταν έχω άποψη για κάτι την υποστηρίζω, δεν κάνω πίσω εύκολα. Το έχω πληρώσει αυτό στο παρελθόν. Άσε που εκκρεμούν και κάτι αγωγές (γέλια). Παραδέχομαι ότι ορισμένες φορές το τραβάω μέχρι τέλους. Αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό…

Τι σχέση έχεις με τα social media; Τα σοσιαλ για μένα είναι μόνο δουλειά. Αν θέλω να μιλήσω σε έναν φίλο θα τον πάρω τηλέφωνο. Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι δεν υπάρχει μέτρο. Στην ουσία ο κόσμος δεν είναι μυημένος στο τι ακριβώς είναι διαδίκτυο και σε αυτό έχουν μεγάλη ευθύνη οι ηλικίες από 40 έως 55-60, οι λεγόμενοι opinion leaders. Άνθρωποι, οι οποίοι μπορεί να είναι πετυχημένοι στη δουλειά τους, στη ζωή τους, να βγάζουν τα λεφτά τους και ξαφνικά πέσανε στο διαδίκτυο. Ανακαλύψανε το facebook και γράφουν πράγματα μέσα από τα οποία πολλές φορές καταρρίπτεται ο μύθος της σοβαρότητας.

Έχω δει π.χ. επώνυμους γιατρούς να γράφουν τέτοιες μπαλαφάρες στο φβ και να τις υποστηρίζουν, που έχασα πάσα ιδέα. Έχω πιάσει τον εαυτό μου να λυπάται πραγματικά για κάποιους ανθρώπους τους οποίους θεωρούσα σοβαρούς να βγάζουν εκεί την εμπάθεια και την μικροψυχία τους για ένα σωρό πράγματα. Έχω δει γνωστούς δικηγόρους, μηχανικούς και άλλους επιστήμονες να γράφουν ακραίες απόψεις, οι οποίες είναι για πολλές ζάρπες και νομίζουν πως επειδή τους έκαναν 10 Like ότι είπαν τη φιλοσοφία του αιώνα. Δυστυχώς κάπως έτσι πολιτευόμαστε στη μικρή μας πόλη…

Βέβαια αυτό με έχει βοηθήσει πάρα πολύ στο να βλέπω τους ανθρώπους που σχετίζονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με τη δουλειά μου – να καταλάβω τι καπνό φουμάρουν στ’ αλήθεια.

Πού οφείλεται η επιτυχία του zarpanews.gr;

Δώσαμε αυτό ακριβώς που ήθελε ο κόσμος την κατάλληλη στιγμή. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι ο ανταγωνισμός μέχρι τότε ήταν λίγο αποστειρωμένος. Εμείς είπαμε τα πράγματα πιο ανθρώπινα, πιο αληθινά, πιο καθημερινά και φάνηκε ότι σταθήκαμε δίπλα στον κόσμο και τα προβλήματά του. Ήμασταν οι πρώτοι που δώσαμε μία διαφορετική αμεσότητα κατ΄αρχήν μέσα από τους τίτλους μας, κάτι που όπως βλέπετε πλέον ακολουθούν και όλοι οι άλλοι.

Μερικοί σας χαρακτηρίζουν ως «κίτρινους»…
Ναι, έχουμε ακούσει τον χαρακτηρισμό «κίτρινοι». Είναι μια κακοήθεια που «κυκλοφορούν» οι ανταγωνιστές μας. Ο κόσμος όμως ξέρει! Εμεις δεν κάνουμε ρεπορτάζ από τις καφετέριες και το facebook. Φιλτράρουμε και προσέχουμε. Άλλωστε δεν είμαστε εμείς που δημοσιεύσαμε φωτογραφίες με νεκρούς μέσα σε αυτοκίνητα, ούτε γράψαμε ότι ανατινάχτηκε αεροπλάνο στην 115.

Επίσης, είμαστε «μέσα σ’ όλα». Και στα σοβαρά και στα πιο light, γιατί έτσι είναι, πώς να το κάνουμε; Να μη βάλουμε για το survivor? Να μη βάλουμε για ένα τηλεοπτικό προϊόν που κάνει σε σταθερή βάση 60% τηλεθέαση; Να το αγνοήσουμε, να κάνουμε πως δεν υπάρχει επειδή δεν είναι «ποιοτικό»; Εμείς αυτά τα έχουμε ξεπεράσει. Κι εσύ που γνωρίζεις τα περισσότερα μέλη της ομάδας ξέρεις αν έχουμε ποιότητα σαν άνθρωποι ή όχι. Άλλο όμως το τι διαβάζουμε και τι ακούμε στο σπίτι μας και άλλο η δουλειά που στο κάτω κάτω της γραφής αφορά την πλειοψηφία του κόσμου. Ο συνδυασμός λοιπόν όλων των παραπάνω νομίζω ότι ανέβασε το zarpanews.gr και το διατηρεί μέχρι σήμερα στην κορυφή.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια; Στα σχέδιά μου είναι η δημιουργία δύο ακόμα ιστοσελίδων, web tv, ενώ δουλεύουμε πιο εντατικά πάνω σε ένα ραδιόφωνο που εκπέμπει τελείως «αθόρυβα» εδώ και δύο χρόνια, το Chania Radio 99.6

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο InTown.com.gr

Keywords
δημητρης, νεα δημοκρατια, κρητη tv, web tv, free, press, town, super, χανια, κρητη, site, ελλαδα, media, ηλεκτρονική, ειδήσεις, facebook, θες, radio, ΠΑΣΟΚ, νέα, μμε, συριζα, λύση, οφείλεται, light, survivor, web, χρηματιστηριο, εφημεριδα δημοκρατια, μετρο, www.facebook.com, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, τελος του κοσμου, ηλεκτρονική, αλφα, αυτοκινητα, δημοκρατια, δουλεια, δωρεαν, κρητη tv, μμε, πιεση, ραδιοφωνο, τηλεοραση, τηλεφωνο, τυχη, φωτογραφιες, radio, web tv, αγαπη, αγωνια, αεροπλανο, απλα, ασφαλιστικα ταμεια, βητα, γινει, γινεται, δεδομενο, δυναμη, δυστυχως, δικη, δοντια, διαδικτυο, εγινε, εγγραφα, εδω ειμαστε, ευκολα, ειλικρινης, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εμπνευση, ενημερωση, εντυπα, εποχη, εποχες, επρεπε, επιτυχια, ερχεται, ευθυνη, εφημεριδα, ζωη, ιδεα, ιδεες, ιδιο, θες, κινητο, λαθη, λεφτα, λύση, ματια, μηνυματα, μικρο, μπορειτε, μυαλο, μυθος, ομαδα, παντα, ονομα, ορια, ουσια, οφείλεται, ποιοτητα, προβληματα, ψυχη, σιγουρα, συνεχεια, σπιτι, σπιτια, στομα, σχεδια, ταση, φταιει, φορα, super, free, ειπαμε, εγχειρησεις, web, φιλοι, light, media, ολη μερα, παιχνιδι, πηγες, press, site, σωρο, town, θελω να, θεματα, ξεχνας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα