Χανιά | Τώρα μέτρα για αντιπλημμυρική προστασία | Τι καταγγέλλουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Σφοδρή επίθεση τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση, για την μεγάλη υστέρηση σε αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, εξαπέλυσαν από κοινού, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι στους δήμους Χανίων, Πλατανιά και Αποκόρωνα κ.κ Νίκος Παπαντωνάκης, Μανώλης Νταγκουνάκης και Σταύρος Ζώης.

Το λόγο πήρε πρώτος ο κ. Παπαντωνάκης που τόνισε μεταξύ άλλων πως χύθηκαν ξανά κροκοδείλια δάκρυα για μια ακόμη φορά, για τις ζημιές που προκάλεσε η πρόσφατη βροχόπτωση σε κατοίκους και μικροεπιχειρηματίες των Χανίων, σημειώνοντας πως τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν δικαιολογούν

την απουσία κεντρικού αντιπλημμυρικού, αντισεισμικού και αντιπυρικού σχεδιασμού.

Ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Χανίων είπε ότι η ανάπτυξη που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στον Βόρειο Άξονα των Χανίων είναι η αιτία για όλες αυτέ στις καταστροφές και η ευθύνη βαρύνει και την κεντρική, αλλά και τις τοπικές διοικήσεις.

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Μανώλης Νταγκουνάκης, επεσήμανε μεταξύ άλλων πως η κατάσταση σε περιοχές του δήμου Πλατανιά σε αρκετές περιπτώσεις δεν διορθώνεται ενώ είπε ακόμα πως οι τελευταίες πλημμύρες έγιναν στις ίδιες περιοχές που είχαν σημειωθεί και οι προηγούμενες τα τελευταία χρόνια.

Τόνισε χαρακτηριστικά πως ακόμα στις περιοχές των Ροδοπού αλλά και στα Αφράτα, οι ζημιές που είχαν προκληθεί από τα προηγούμενα έντονα καιρικά φαινόμενα δεν είχαν ακόμα αποκατασταθεί με συνέπεια οι τελευταίες βροχές να ολοκληρώσουν την καταστροφή.

Ο κ. Νταγκουνάκης, έκανε λόγο για εγκληματική πολιτική την οποία υλοποιούν οι δήμοι, ενώ ανέφερε με νόημα της χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα Μπαλτατζής όπου δαπανήθηκαν εκατομμύρια όχι για δρόμους και αντιπλημμυρικά έργα για την Ελιά των Βουβών και όχι μόνο. Όταν ζητήσαμε να διατεθούν χρήματα από αυτό το πρόγραμμα για αντιπλημμυρικά μας είπαν πως δεν μπορούμε, αλλά προεκλογικά είδαμε όμως πως η δημοτική αρχή βρήκε και διέθεσε χρήματα από αυτό το πρόγραμμα σε έργα που όντως υπήρχε ως ανάγκη να γίνουν στην περιοχή. Πως το έκανε αυτό τότε και δεν το έκανε νωρίτερα;»

Τέλος ο δημοτικός σύμβουλος Αποκόρωνα κ. Σταύρος Ζώης, ζήτησε την άμεση οριοθέτηση των ρεμάτων και παράλληλα την αφαίρεση όπου υπάρχουν των αυθαίρετων κατασκευών.

Ζήτησε επίσης την πραγματοποίηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων και ο δήμος Αποκόρωνα να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, παράλληλα δε να παγώσουν οι οφειλές των δημοτών.

Η ανακοίνωση των δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης:

«Έχουν περάσει λίγες μέρες μετά τις καταστροφές που προκάλεσε η νεροποντή στις 26/10 στο Νομό Χανίων εξαιτίας της απουσίας ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και η περιοχή παραμένει σήμερα αθωράκιστη απέναντι στα καιρικά φαινόμενα.

Το αποτέλεσμα των πλημμυρών δεν οφείλεται στην «κακή μας τύχη», αλλά σε συνειδητή πολιτική επιλογή. Η ευθύνη ανήκει εξολοκλήρου και αποκλειστικά στην Δημόσια Διοίκηση, κεντρική (Κυβέρνηση) και τοπική (περιφέρεια – Δήμοι) που υλοποιεί σε όλους τους τομείς χωρίς παρέκκλιση την πολιτική που της επιτάσσει η Ε.Ε., το ΔΝΤ και οι δανειστές, πολιτική που είναι προς όφελος του κεφαλαίου και των μονοπωλιακών ομίλων. Τα κονδύλια , ευρωπαϊκά και «Εθνικά» όπως Θησέας, ΕΣΠΑ, ΣΕΣ κλπ απαγορεύεται να δοθούν για τις λαϊκές ανάγκες καθώς προορίζονται για το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτό άλλωστε φαίνεται από τα Τεχνικά Προγράμματα που υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια στους Δήμους μας. Οι ως τώρα προϋπολογισμοί των Δήμων μας που υλοποιούνται πρόβλεπαν αστεία (εως μηδαμινά) ποσά για αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές που επλήγησαν, ενώ αντίθετα ήταν πολύ γενναιόδωροι για έργα που υπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου. Τα όποια αντιπλημμυρικά έργα γίνονται είναι αποσπασματικά και τελικώς όπως αποδείχτηκε και αναποτελεσματικά, καθώς γίνονται χωρίς κάποιον κεντρικό σχεδιασμό για την διαχείριση των όμβριων υδάτων.

Οι Δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης απαιτούμε η περιφέρεια και οι δήμοι να αναλάβουν την ευθύνη που έχουν απέναντι στο λαό των Χανίων για συνολικό, ολοκληρωμένο σχεδιασμό έργων υποδομής και αντιπλημμυρικής προστασίας, με προτεραιότητα στην κατασκευή και επισκευή των αστικών δικτύων όμβριων υδάτων, αλλά και οριοθέτησης και διευθέτησης των ρεμάτων με άμεση απελευθέρωσή τους από αυθαίρετες κατασκευές.

Απαιτούμε άμεσα οι δήμοι μας να προχωρήσουν σε αναμόρφωση των προϋπολογισμών εντάσσοντας σ’ αυτόν και κονδύλια για τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα.

Οι πληγέντες από τις καταστροφές θα λάβουν αποζημιώσεις που σε καμία περίπτωση δε καλύπτουν τις ζημίες που έχουν υποστεί. Επιδόματα της τάξης των 500 ευρώ για έκτακτες ανάγκες δεν επαρκούν για την αποκατάσταση σοβαρών ζημιών. Επιπλέον οι αποζημιώσεις αυταπασχολουμένων για ζημιές σε καταστήματα και μικρές επιχειρήσεις, καθώς και οι αποζημιώσεις αυτοκινήτων παραπέμπονται στις καλένδες.

Ο χειμώνας είναι μπροστά. Προέχει να μην θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.

Απαιτούμε τώρα να ληφθούν άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για τους Δήμους μας. Να δοθεί άμεσα έκτακτη ενίσχυση στους Δήμους από τον κρατικό προϋπολογισμό για να αντιμετωπιστούν επείγουσες ανάγκες αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο πραγματικό ύψος των ζημιών και να απαλλαγούν από δημοτικά τέλη και ΕΝΦΙΑ. Να παγώσουν τα χρέη τους σε Εφορία, ΟΑΕΕ και Ταμεία χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα.

Καλούμε πρώτα και κύρια σε επαγρύπνηση τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα των Δήμων μας. Καλούμε τα σωματεία και τους φορείς των εργαζομένων , αγροτών και αυτοαπασχολουμένων σε οργάνωση και αγώνα για να διεκδικήσουμε την προστασία της ζωή μας από την πολιτική της συγκυβέρνησης και των κομμάτων που στηρίζουν την ΕΕ που υπηρετεί τα κέρδη των λίγων κι αδιαφορεί για τη ζωή του λαού. Στηρίζουμε τα αιτήματα του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων για την αποκατάσταση των πληγέντων μικρομεσαίων εμπόρων και αυτοαπασχολουμένων.

Να απαιτήσουμε από τις τοπικές μας διοικήσεις:

Έκτακτη ενίσχυση που να ανταποκρίνεται στις άμεσες ανάγκες των κατοίκωνΚαταγραφή, άμεση και πλήρης αποζημίωση για την αποκατάσταση των ζημιών για τις κατοικίες και μικρές επιχειρήσειςΠάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσηςΑπαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντεςΑναμόρφωση των προϋπολογισμών εντάσσοντας σ’ αυτόν και κονδύλια για τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα.

Χανιά, 31-10-2017

Οι δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης:

Παπαντωνάκης Νικόλαος (Δημ. Σύμβ. Δήμου Χανίων)

Νταγκουνάκης Μανώλης (Δημ. Σύμβ. Δήμου Πλατανιά)

Κουμακη Αλεξία (Δημ. Σύμβ. Δήμου Πλατανιά)

Ζώης Σταύρος (Δημ. Σύμβ. Δήμου Αποκορώνου)»

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα