Χανιά | Το φάουλ του Βάμβουκα να μην γίνει πέναλτι

Μια σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση της κήρυξης των Ταμπακαριών ως διατηρητέων μνημείων ανακοινώθηκε προ ημερών στη σελίδα του Δήμου Χανίων. Πρόκειται για την έκδοση αιτιολογικής έκθεσης από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την θετική εισήγηση προς τον Υπουργό Γιώργο Σταθάκη, για να κριθούν διατηρητέα 17 κτήρια στην περιοχή, δέκα ολόκληρα χρόνια μετά την υποβολή της σχετικής πρότασης από τον Δήμο. Μια σίγουρα θετική είδηση γι’ αυτήν την ιστορική περιοχή της Χαλέπας, σε μια εποχή μάλιστα που η πόλη δείχνει να έχει «βαλτώσει».

Μια λαμπρή είδηση, με δύο «σκοτεινά

σημεία».

Το πρώτο, αφορά στην αλλαγή των προτεινόμενων χρήσεων για τα 17 κτήρια. Η αρχική πρόταση μιλούσε για οικίες, γραφεία και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος παραδοσιακού τύπου στα ισόγεια. Αποτελούσε προϊόν διαβούλευσης με τους κατοίκους και τους επιστημονικούς φορείς και είχε εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο Χανίων (απόφαση 41/2007).

Η τωρινή πρόταση, ακολουθώντας μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση, δίνει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν τουριστικά καταλύματα, πολιτιστικοί χώροι-χώροι εκδηλώσεων, εστιατόρια και χώροι αναψυχής χαμηλής όχλησης και μουσεία με δυνατότητα πωλητηρίου ειδών τέχνης από την ιστορία των Βυρσοδεψείων.

Απόφαση που μπορεί να πάρθηκε κατ’ απαίτηση του Υπουργείου (αυτό τουλάχιστον αναφέρει η Έκθεση) ελήφθη όμως, με απόφαση Δημάρχου, παρακάμπτοντας όλα τα στάδια της διαβούλευσης και το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων.

Το δεύτερο σκοτεινό σημείο αφορά τον ιδιοκτήτη του πρώτου από την σειρά των 17 κτηρίων. Αυτός δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον Τάσο Βάμβουκα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το άμεσο συμφέρον που μπορεί να έχει στην περιοχή. Προφανώς και δεν ποινικοποιούμε την ακίνητη περιουσία και ούτε είναι ποινικά κολάσιμο, ένας Δήμαρχος να είναι και επιτυχημένος επιχειρηματίας.

Όμως στην περίπτωση αυτή όπου το ατομικό συμφέρον ενός επιχειρηματία για κέρδος θα μπορούσε να μην συνάδει με το κοινωνικό χρέος ενός Δημάρχου για την προστασία της περιοχής, θεωρούμε ότι θα έπρεπε να χειριστεί διαφορετικά την υπόθεση, επιδιώκοντας για το θέμα την ευρύτερη δυνατή διαβούλευση και συναίνεση, αντί να προχωρά με… προσωπικές του αποφάσεις, υπογεγραμμένες από τον ίδιο.

Ακολουθούν οι 17 ιδιοκτησίες της περιοχής:
Είναι σαφές ότι στην υπόθεση των Ταμπακαριών, ο Τάσος Βάμβουκας υπέπεσε σε φάουλ, συγχέοντας τις ιδιότητες του επιχειρηματία και του Δημάρχου.

Γι΄ αυτό και περιμένουμε από τον Δήμαρχο έστω και τώρα, να πάει το θέμα στο Συμβούλιο, το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο για την λήψη νέων αποφάσεων και την τροποποίηση παλιών και να σώσει το φάουλ του πριν γίνει… πέναλτι.

Και ας μην ξεχνάει πως η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει όχι μόνο να είναι, αλλά και να φαίνεται τίμια.

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα