Χανιά | Στήνουν μουσείο – πρότυπο για τις Φυσικές Επιστήμες

Την ίδρυση και λειτουργία Μουσείου Εποπτικών Οργάνων Φυσικών Επιστημών στα Χανιά, δρομολογεί το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων. Για τον σκοπό αυτό, έχει ήδη παραχωρηθεί χώρος στο ΕΚΦΕ στο σχολικό συγκρότημα του Ακρωτηρίου ενώ απαιτούνται κάποιες παρεμβάσεις υγρομόνωσης και λειτουργικής αποκατάστασης της αίθουσας.

Η συλλογή – θησαυρός του ΕΚΦΕ που αναζητά στέγη, περιλαμβάνει περίπου 1.000 παλιά εποπτικά όργανα που μαζεύτηκαν από σχολικές μονάδες του νομού Χανίων τα τελευταία

18 χρόνια. Για μια «πολύ αξιόλογη και μοναδική στον ελλαδικό χώρο συλλογή» έκανε λόγο ο υπεύθυνος του Κέντρου Δημοσθένης Μαρκογιαννάκης, μιλώντας στο zarpanews.gr κατά την χθεσινή παρουσίαση της συλλογής στην αίθουσα εκδηλώσεων της Τράπεζας Χανίων. Η συλλογή χρονολογείται από το 1928 και προέρχεται από τις παλιότερες σχολικές μονάδες του νομού, δηλαδή το 1ο, 2ο Γυμνάσιο-Λύκειο Χανίων, τα Γυμνάσια Βάμου, Καντάνου, Παλαιόχωρας.

«Τα διασώσαμε και τα έχουμε καταστήσει λειτουργικά. Είναι ένας πραγματικός θησαυρός ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσαν. Το αίτημά μας είναι να γίνει μία υγρομόνωση ώστε να να μπούμε μέσα να δουλέψουμε και μέσα σε ένα χρόνο θα μπορούν να γίνουν τα εγκαίνια» συμπληρώνει και προσθέτει πως το προσωπικό του ΕΚΦΕ μπορεί να στηρίξει την λειτουργία του μουσείου.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο Αντιδήμαρχος Χανίων, Νίκος Βλαζάκης, μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και πλήθος κόσμου.

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα