Χανιά | «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Διάσωση των Μνημείων στο Λόφο Καστέλι.» | Σφοδρή επίθεση στο Διγαλάκη

Ως απαράδεκτη και αντιδεοντολογική χαρακτήρισαν την στάση της Πρυτανικής Αρχής του Πολυτεχνείου Κρήτης να παραχωρήσει τα κτίρια στο Λόφο Καστέλι για να γίνουν ξενοδοχειακή μονάδα, τα μέλη της «Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Διάσωση των Μνημείων στο Λόφο Καστέλι

Σήμερα τα μέλη της Πρωτοβουλίας κ.κ Γιάννης Παπαδουλάκης, Αντώνης Σκαμνάκης, Μιχάλης Ανδριανάκης, καθώς και ο κ. Βασίλης Γιατρουδάκης, μέλος του Συλλόγου των κατοίκων της Παλιάς Πόλης αναφέρθηκαν

κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, στο ζήτημα που απασχολεί εδω και εβδομάδες την τοπική κοινωνία και έχει να κάνει και έχει να κάνει με την πρόθεση του Π.Κ να εκχωρήσει τα κτίρια στο συγκεκριμένο σημείο της πόλης για τουριστική αξιοποίηση.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων το μέλος της Πρωτοβουλίας κ. Αντώνης Σκαμνάκης, η συγκεκριμένη πράξη, πραγματοποιήθηκε χωρίς να προηγηθεί καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, ενώ σημείωσε πως παρόλο που τα εν λόγο κτίρια αποτελούν ιδιοκτησία του Π.Κ εν τούτοις επί της ουσίας πρόκειται για δημόσια περιουσιακά στοιχεία.

Ο κ. Σκαμνάκης τόνισε επίσης πως τα κτήρια αποτελούν περιουσία του ιδρύματος έπειτα από δημόσια χρηματοδότηση.

Από την πλευρά της Πρωτοβουλίας μάλιστα έγιναν και διάφορες προτάσεις που έχουν να κάνουν με τρόπους χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των κτιρίων, ενώ κατατέθηκαν και προτάσεις αξιοποίησης τους.

Από την πλευρά του ο πρώην Προϊστάμενος της Εφορίας Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Μιχάλης Ανδριανάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ιστορική αξία για τα Χανίά των εν λόγο κτιρίων ενώ έγινε και ιστορική αναφορά για το πώς τα κτίρια κατέληξαν στο Πολυτεχνείο, αλλά και την σκοπιμότητα αυτή της παραχώρησης.

Ο κ. Ανδριανάκης είπε επίσης πως στο συγκεκριμένο κομμάτι στο λόφο Καστέλι «υπάρχει διαχρονικά ο πολιτισμός εδω και 5.000 χρόνια»

Τόνισε πως υπάρχει ένας σχεδιασμός από το 1977, σημειώνοντας πως και η μελέτη Ρωμανού- Καλλιγά προβλέπει την δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου στο Καστέλι.

Ο κ. Ανδριανάκης πρότεινε δεν στο συγκεκριμένο κτίριο να στεγαστεί το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, ενώ σχετική παρέμβαση έγινε και από την πρώην διευθύντρια του Ι.Α.Κ. κα Ζαχαρένια Σημανδιράκη.

Τέλος κατά της σχετικής εκχώρησης των κτιρίων για τουριστική αξιοποίηση τάχθηκε και ο κ. Βασίλης Γιατρουδάκης, μέλος του Συλλόγου των κατοίκων της Παλιάς Πόλης.

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα