Χανιά | Πίσω στις συνήθειες της Κρητικής διατροφής για ευεξία και μακροζωία | Photos

Μια χρηστική και άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση-ομιλία με θέμα «Διατροφή και Ευεξία», διοργάνωσαν τα τμήματα Θυγατέρες της Πηνελόπης 436 – ARMONIA CHANIA ΑΗΕΡΑ HJ 06- KYDON CRETE, το απόγευμα της Κυριακής στον -κατάμεστο από κόσμο- νέο χώρο προαγωγής του πολιτισμού You Create Art-YOUCA.

«Εγκαταλείπουμε την Κρητική διατροφή και αυτό θα μας κοστίσει»

Έχουμε εγκαταλείψει αυτό που έχει χαρακτηριστεί ως «Κρητική διατροφή», που αργότερα γέννησε την μεσογειακή. Αυτήν που είχε συμβάλει στην χαρακτηριστική ευεξία και μακροζωία των Κρητικών, μοναδικής σε όλο τον κόσμο μέχρι τις δεκαετίες του ’50 – ’60, τόνισε έντονα ο γιατρός Αντώνης Λιοδάκης, Ψυχίατρος Ψυχοθεραπευτής, Δ/ντή Κ.Ψ.Υ. Ρεθύμνου.

Η ζωή που έκανε ο Κρητικός -το περπάτημα του κατά μέσο όρο στα 13,5 χιλιόμετρα την ημέρα, τα ατόφια και πρωτογενή προϊόντα διατροφής και κατανάλωσης κ.ο.κ.-, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για μια βέλτιστη ποιότητα ζωής, χωρίς ασθένειες και προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, είπε ο γιατρός στην ομιλία του.

Να επιστρέψουμε στην Κρητική διατροφή, αν θέλουμε να κάνουμε μια ουσιαστική επανάσταση

Αν δεν αλλάξουμε τις συνήθειές μας, θα αυξάνονται τα ποσοστά θνησιμότητας, θα μειωθεί ο μέσος όρος της μέγιστης ηλικίας και θα μεταβληθεί σημαντικά ο καθημερινός βιος, συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.

Συναισθηματική… πείνα!

Για το πως… «τρώμε» τα συναισθήματά μας, τον αντίκτυπο που έχει δηλαδή στην διατροφή μας η κακή ψυχική κατάσταση έκανε λόγο η κα Αναστασία Καστανάκη, MSc, Phd Ψυχολόγος, Διδάκτωρας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης με θέμα «Ψυχολογία και Διατροφή».

Σύμφωνα με την επιστήμονα, το σώμα στην ανάγκη του να προσλάβει την απαιτούμενη ενέργεια, προβάλει την πείνα. Στη συναισθηματική «πείνα», ο οργανισμός ζητά το φαγητό για να καλύψει τη διαταραχή που αντιμετωπίζει ψυχολογικά, σε σχέση με την διατροφή.

Το στομάχι «μπερδεύει» τον εγκέφαλο

Μέσω της οργανικής ανάγκης για τροφή, από την βιοχημεία που γίνεται για να παραχθεί ενέργεια στο σώμα, μπορεί καμιά φορά να εμφανιστούν φαινόμενα υπερφαγίας και υπεργλυκαιμίας, λόγω των διάφορων ουσιών που παράγονται ταυτόχρονα για να καλυφθούν οι ανάγκες. Τέτοια φαινόμενα προκαλούν τις διατροφικές διαταραχές, όπως την βουλιμία, την παχυσαρκία και την ανορεξία.

Για να αποφευχθούν τα παραπάνω η Ασημένια Καρδαμάκη, Πτυχιούχος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ειδικευμένη στην εφαρμοσμένη συμβουλευτική με θέμα «Διατροφή – Ρύθμιση πείνας και κορεσμού», συμβουλεύει να τρώμε σύμφωνα με την αρχή της ισορροπημένης διατροφής. Σε απλά λόγια, να μην αποκλείονται διατροφικές ομάδες από την διατροφή και να γίνονται τακτά γεύματα μέσα στη μέρα.

Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για τις ανάγκες της ΕΛΕΠΑΠ (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παιδιών) καθώς η ημέρα αυτή είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, όπως δήλωσε η Ευγενία Κανελλοπούλου, Πρόεδρος των τμημάτων Θυγατέρες της Πηνελόπης 436 – ARMONIA CHANIA ΑΗΕΡΑ HJ 06- KYDON CRETE.

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα