Χανιά | Παραμένει το «τριπλό σύστημα» στην καθαριότητα του Δήμου Χανίων

Στην πρόσληψη 58 ατόμων στον νέο οργανισμό καθαριότητας που θα συσταθεί μέσα στον Δήμο Χανίων με την ταυτόχρονη διατήρηση των υπηρεσιών που παρέχουν ΔΕΔΙΣΑ και εργολάβος σάρωσης, προσανατολίζεται η Δημοτική Αρχή.

Το θέμα συζητήθηκε στην χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σε συνέχεια της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης με την οποία η Κυβέρνηση ζητά από τους δήμους να αποστείλουν τις συνολικές ανάγκες τους στον τομέα της καθαριότητας -ζητώντας και το ανάλογο προσωπικό- με τον Δήμαρχο να εξηγεί πως ένα «αμιγώς δημοτικό

σύστημα» θα είχε υψηλότερο κόστος και θα οδηγούσε σε αύξηση των ανταποδοτικών τελών. Η απόφαση λήφθηκε κατά πλειοψηφία με την αποχή Παπαντωνάκη και Σαρρή και την θετική ψήφο των παρατάξεων Σκουλάκη και Παπαδογιάννη.

Βάμβουκας: 30% περισσότερο το κόστος

Από τις παρατάξεις Σαρρή και Παπαντωνάκη, ασκήθηκε κριτική στον Δήμαρχο για την επιλογή του να ζητήσει τόσο μικρό αριθμό μόνιμου προσωπικού και να μην εκμεταλλευτεί την δυνατότητα που δίνει ο νέος νόμος για ανάληψη της ευθύνης για την καθαριότητα αποκλειστικά από τον Δήμο (σε συνεργασία με την ΔΕΔΙΣΑ). Του καταλόγισαν έλλειψη πολιτικής βούλησης και ρώτησαν σε ποια μελέτη έχει βασιστεί η πρόταση που λέει ότι το κόστος θα είναι μεγαλύτερο εάν φύγει ο εργολάβος. Απαντώντας ο Δήμαρχος τόνισε πως ο χρόνος που τους δόθηκε από το Υπουργείο ήταν εξαιρετικά μικρός. «Ειδάλλως θα μπορούσαμε να κάνουμε μελέτη όμως ο χρόνος δεν υπήρχε γι’ αυτό έπρεπε και να δούμε τα μηχανικά μέσα που διαθέτουμε και να προσαρμοστούμε σε αυτά και τους εργαζόμενους που θα πάρουμε να μπορούμε να τους πληρώσουμε» τόνισε και προσέθεσε: «Αν πηγαίναμε σε ένα αμιγώς δημοτικό σύστημα θα υπήρχε αύξηση του κόστους. Αυτό δεν το θέλαμε, γι’ αυτό βρήκαμε τα μηχανικά μέσα τα οποία έχουμε, τα αντισχτοιχίσαμε με προσωπικό και διατηρούμε σταθερά τα δημοτικά μας τέλη». «Έχουμε μια καθαρή πολιτική θέση, θεωρούμε ότι το σύστημα είναι αποτελεσματικό. Δεν κάνουμε καμία στρογγυλοποίηση» είπε, εκτιμώντας ότι το συνολικό κόστος για τον Δήμο για τον ίδιο αριθμό εργαζομένων με τον εργολάβο είναι αυξημένο κατά 30%.

«Η οικονομική υπηρεσία πρέπει να δώσει βεβαίωση ότι μπορεί να καλύψει μισθολογικά και με ασφαλιστικές εισφορές» εξήγησε από την πλευρά του ο κ. Βλαχάκης, εξηγώντας πως ο Δήμος δεν θα μπορούσε εκ των πραγμάτων να δώσει παραπάνω χρήματα (ζητώντας περισσότερο προωπικό) καθώς υπάρχουν δεσμευμένα χρήματα (1,4 για τον εργολάβο και 2,4 εκ ευρώ για την ΔΕΔΙΣΑ). «Ακόμα κι αν θέλουμε να προσλάβουμε 250 άτομα, η οικονομική υπηρεσία δεν μπορούσε να δώσει βεβαίωση» τόνισε.

«Ο Δήμος έχασε μια ευκαιρία»

Διευκρινίσεις για την εισήγηση ζήτησε η Νάνσυ Αγγελάκη, σχολιάζοντας πως οι θέσεις που προτείνονται είναι λίγες. «Δεν είμαστε σε θέση να δούμε αν έχει μελετηθεί σωστά, παρόλα αυτά δεν μπορούμε να μην ψηφίσουμε παρά τους ενδοιασμούς μας» ανέφερε, ζητώντας να ενισχυθεί το τμήμα καθαριότητας με νέες προσλήψεις και περιορισμό στο ποσό της εργολαβίας.

Από την πλευρά του ο Άρης Παπαδογιάννης τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του τριπλού συστήματος και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι ένα ζήτημα που θέλει πάρα πολύ συζήτηση. Στην παρούσα φάση όμως δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Εξάλλου όλα τα όργανα της αυτοδιοίκησης προσανατολίζονται προς αυτήν την κατεύθυνση. Πιστεύουμε ότι όλα αυτά δεν θα έχουν μέλλον, έχουν μεγάλα προβλήματα συνταγματικότητας».

«Ο Δήμος έχασε μια ευκαιρία, απεμπόλησε με ευκολία μια μεγάλη δυνατότητα να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες καθαριότητας» τόνισε ο Γιάννης Σαρρής που εγκάλεσε τον Δήμαρχο για έλλειψη πολιτικού θάρρους. «Πήρατε μια καθαρά πολιτική απόφαση στρογγυλοποίησης των πραγμάτων» τόνισε, «Δεν υπάρχει μελέτη για το κόστος όμως λέτε ότι η κάλυψη της σάρωσης από τον Δήμο θα επιφέρει αύξηση στο κόστος καθαριότητας; Πού το ξέρετε;» συνέχισε και έκανε λόγο για συναλλαγές και σχέσεις εξαρτήσεις μεταξύ Δήμων και εργολάβων και για τα Χανιά, όπως είπε, ενός συγκεκριμένου εργολάβου.

Τέλος ο Νίκος Παπαντωνάκης χαρακτήρισε «μύθο» το ότι το τριπλό σύστημα έλυσε ή λύνει τα μεγάλα προβλήματα του Δήμου, αφού κάθε χρόνο παρατηρούνται καθυστερήσεις και βρωμιά. «Δεύτερος μύθος είναι ότι ο Δήμος δεν μπορεί επειδή δεν έχει τα μηχανήματα και το προσωπικό. Δεν ήθελαν να έχει ο Δήμος μηχανήματα και προσωπικό» τόνισε και συνέχισε λέγοντας πως τρίτος μύθος είναι το ότι θα υπάρξει αύξηση των τελών: «Αρκούσε να είχαμε πιάσει το ένα δέκατο των δημόσιων χώρων που δεν πληρώνουν.» είπε χαρακτηριστικά και κατηγόρησε τον Δήμαρχο για έλλειψη πολιτικής βούλησης.

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα